Odinioara o zona arida, o suprafata de 1200 de hectare situata de-a lungul peninsulei Hazira, astazi prospera si este extrem de bogata in flora si fauna. Terenul ofera chiar si alimente si venit extra pentru locuitorii din zona, gratie unui proiect de eco-restaurare pe care Shell alaturi de partenerii sai l-au initiat aici.
Naresh, un pescar din zona, traia inainte intr-un satuc cu un tarm arid. Astazi tarmul – de-a lungul Peninsulei Hazira – este plin de plantatii de mangrove. Pestii mudskipper si crabii sunt in numar din ce in ce mai mare, iar localnicii vin aici in mod obisnuit pentru captura zilnica. “Pot sa imi obtin cu usurinta hrana de aici” spune Naresh. El este unul dintre cei cateva mii de locuitori ai regiunii care beneficiaza de proiectul de restaurare a coastei.

Totul a inceput cand Shell alaturi de unul dintre partenerii sai a decis sa construiasca aici, in anul 2005, un terminal de gaz natural lichefiat. Terminalul opereaza si furnizeaza LNG (gaz natural lichefiat) multor clienti din industrii diferite, reprezentand de fapt una dintre cele mai importante investitii din sectorul energetic in crestere al Indiei. In plus, investitia a redus criza in furnizarea de energie, o problema cu care tara se confrunta ca urmare a cresterii vertiginoase a cererii.
In paralel cu constructia terminalului, partenerii au decis de asemenea sa contribuie la regenerarea unei zone de 1200 de hectare din peninsula. In acest sens, ei au colaborat cu autoritatile si cu localnicii, precum si cu o organizatie non-guvernamentala.

Locuitorii au fost mobilizati sa contribuie la plantarea de puieti de mangrove, oferindu-le venit extra. In jurul orasului s-a construit, de atunci, o adevarata centura verde. Regiunea a cunoscut, de asemenea, si o crestere a biodiversitatii marine, odata cu inmultirea speciilor de pesti, flora si fauna.
Alti 35.000 de puieti, in afara de mangrove, au fost plantati in curtile satenilor si in zone publice precum scoli si cimitire, iar pe langa mangrove au fost plantate tufe, arbusti si plante diverse, ca furaje pentru a impiedica animalele sa le pasca si sa distruga vegetatia.
“Sunt foarte incantat de transformarea care a avut loc in satul meu. Acum avem mai multa verdeata, dar si mai multe oportunitati in ceea ce priveste sursele de venit. Sunt foarte multumit de ceea ce s-a intamplat” spune Bhagubhai, capetenia satului Junagam din Hazira.

Foto: freepik