Restaurantele americane incep sa recicleze cochiliile de stridii, pentru a contribui astfel la refacerea recifurilor si a zonelor umede de coasta din Louisiana.
De la barurile de jazz din New Orleans si pana la restaurantele si bucatariile din tara, stridiile sunt una dintre mancarurile de baza pentru cultura de coasta din Statele Unite. Oamenii de aici devoreaza 2.5 miliarde de stridii in fiecare an. Fie ca le consuma la gratar, prajite sau ca le sorb, pur si simplu, direct din cochilie, totul are ca rezultat o multime de cochilii ramase, o resursa pe care o luam din mare in general dar pe care foarte rar o dam inapoi marii.

Iata ca acum aceste cochilii pot fi reciclate, astfel incat sa poata contribui la refacerea recifurilor si a zonelor umede de coasta. In putin mai mult de un an, un program operat de Coalitia pentru Refacerea Coastei Lousianei (CRCL), o organizatie non profit finantata de Shell, a colectat peste 1000 de tone de cochilii din restaurante si le-a plasat de-a lungul liniei de coasta. Asta inseamna o cantitate suficient de mare incat sa umple peste 88 de basculante, ceea ce face din acest program cea mai mare initiativa de acest gen din Statele Unite. Sezonul trecut voluntarii care au participat la acest program au raspandit cochiliile albite de soare de-a lungul coastei, intr-un real efort de sprijinire a naturii in zona.

In Louisiana se regasesc peste 40% din zonele umede de pe intregul teritoriu al Statelor Unite ale Americii, iar stridiile sunt inginerii naturali esentiali ai acestui mediu. “Puietii de stridii prefera sa se lipeasca de alte cochilii de stridii si astfel se grupeaza in recifuri” spune Nick Collins, fermier la a patra generatie, care are grija de reciful de stridii al familiei, alaturi de tatal si de fratii sai.
Recifurile de stridii retin sedimente, iar asta contribuie la crearea de mlastini nisipoase si de estuare – adevarate pepiniere pentru una dintre cele mai mari zone piscicole comerciale din America de Nord si refugiu pentru un numar de peste 5 milioane de pasari migratoare. Zonele umede ajuta, de asemenea, si la protejarea caselor, afacerilor si porturilor de pe coasta Louisianei, atat de biciuita de furtuni.
Dar zonele umede din Louisiana sunt pe cale de disparitie. In fiecare an, o zona mai mare decat capitala Greciei, Atena, este victima eroziunii cauzate de uragane si alte fenomene naturale, ca si de activitati precum construirea de diguri si baraje de-a lungul Fluviului Mississippi.

Odata cu schimbarea peisajului de coasta a scazut si recolta de stridii. Nick isi aminteste de vremurile in care cele doua barci ale familiei sale ajungeau acasa pline de stridii. Acum sunt norocosi daca mai strang cateva pungi…
Fermierii de la fermele de stridii si agentiile guvernamentale incearca sa recladeasca recifurile epuizate cu ajutorul betonului, insa stridiile prefera cochiliile naturale. Cu toate acestea, dupa consumarea stridiilor, majoritatea cochiliilor sunt aruncate, ceea ce inseamna ca recifurile nu mai sunt refacute.
Amatorii de stridii din New Orleans sunt bucurosi acum sa poata contribui la refacerea deficitului de cochilii din recifuri.

In cadrul programului CRCL, compania de reciclare Phoenix colecteaza cochilii goale de la un numar de 12 restaurante, urmand ca apoi sa lase aceste cochilii la uscat cateva luni intr-o locatie gestionata de Departamentul pentru Fauna si Piscicultura din Louisiana inainte de a fi in cele din urma plasate de-a lungul liniei de coasta.
“Poate parea doar o picatura intr-un ocean, insa fiecare cochilie in parte este de ajutor”, sunt de parere fermierii din zona, care au din nou sperante cu privire la recoltele de stridii.

CE NU STIAI DESPRE STRIDII
Odata cu filtrarea algelor prin branhii, stridiile indeparteaza si nitrogenul din apele reziduale, la fel ca si ingrasamintele si alti factori de poluare.
O singura stridie poate curata pana la 190 de litri de apa zilnic, adica mai mult decat cantitatea de apa pe care o folosim pentru un dus de 10 minute.

Foto: freepik