Consiliul Carnii de Porc din Minnesota propune o viziune ecologica pentru ferme.

Consiliul Carnii de Porc din Minnesota spune ca are o viziune privind imbunatatirea sustenabilitatii fermelor de porci din statul american, iar aceasta include protejarea resurselor naturale si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.Statul Iowa este cel mai mare producator de carne de porc din Statele Unite, urmat pe locul al doilea de statul Minnesota, cu peste 3.000 de ferme de porci, potrivit Minnesota Pork.
Agricultura zootehnica reprezinta aproximativ 8% din emisiile de gaze cu efect de sera ale statului.

Dar fermierii din SV statului Minnesota spun ca sustenabilitatea este deja un aspect de care tin cont in afacerile lor. “Ne straduim foarte mult sa masuram, sa documentam si sa imbunatatim sustenabilitatea fermelor noastre, inclusiv aspecte legate de schimbarea climatica” spune presedintele Consiliului Carnii de Porc din Minnesota, Brad Hennen.
El a mai spus ca este vorba, de asemenea, si despre gasirea de noi modalitati de a face fermele de porc mai eficiente si mai sustenabile din punct de vedere economic.
Intr-un raport dat publicitatii luna trecuta, Consiliul Carnii de Porc a expus voluntar cele mai bune practici pentru sustenabilitatea ecologica, precum si un obiectiv de reducere cu 40% a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2030.

Conform raportului, plantarea culturilor de acoperire, gestionarea mai eficienta a gunoiului de grajd si reducerea consumului de energie au fost printre cele mai eficiente modalitati de reducere a emisiilor.
„Toate aceste lucruri laolalta sunt cu siguranta realizabile”, a spus Mike Boerboom, proprietarul Boerboom Ag Resources, de langa Marshall. Cu toate acestea, atat Boerboom, cat si Hennen au fost de acord ca fermierii nu cauta o abordare de la varf in jos a sustenabilitatii.

Consiliul Carnii de Porc din Minnesota a colaborat cu National Pork Board si The Nature Conservancy pentru realizarea raportului sau. Raportul s-a bazat pe cercetari, inclusiv o serie de interviuri cu 10 crescatori de porci din Minnesota.
„Am descris ce au facut crescatorii de porci pentru a-si imbunatati practicile si pentru a avea grija de porci, de oameni si de mediu”, a declarat intr-un comunicat de presa directorul general al Minnesota Pork, David Preisler. „Stim ca urmeaza mari provocari in ceea ce priveste problemele sociale, economice si climatice. Am subliniat obiectivele masurabile si resursele necesare, precum si sprijinul care ii va ajuta pe fermieri sa atinga aceste obiective”, a mai spus Preisler.

Raportul Consiliului Carnii de Porc din Minnesota include un cadru de obiective de sustenabilitate propuse de National Pork Board, printre care si obiective pentru siguranta alimentara, bunastarea animalelor si sustenabilitatea mediului. Obiectivele de mediu includ reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2030.
Folosind ca model o ferma de 2.400 de porci din Blue Earth, Minnesota Pork a identificat activitatile pe care fermierii le pot folosi pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Potrivit raportului, plantarea culturilor de acoperire si folosirea tehnicilor fara arat pe campurile agricole, imbunatatirea gestionarii gunoiului de grajd si refacerea zonelor umede au fost printre cele mai importante modalitati de reducere a emisiilor. Alte modalitati de a face fermele de porci mai sustenabile includ utilizarea panourilor solare si utilizarea ingredientelor alternative pentru hrana animalelor – de pilda boabele de distilare uscate, create de productia de etanol.
Boerboom este de parere ca imbunatatirea sustenabilitatii mediului este o discutie permanenta la nivelul industriei carnii de porc. „Odata cu trecerea timpului, a devenit si mai mult o problema”, a spus Boerboom, adaugand ca fermele mari au avut parte de verificari atente.

Crescatorii de porci tin deja cont de masurile de sustenabilitate si cauta modalitati de a-si eficientiza operatiunile, potrivit lui Boerboom. El a oferit exemplul Boerboom Ag, care a studiat echipamentul folosit pentru hranirea porcilor si a descoperit ca utilizarea unei hranitoare umed/uscat ar conserva apa, fata de un sistem cu o sursa suplimentara de apa.
Hennen a spus ca a participat la raportul Consiliului Carnii de Porc, oferind date despre ferma sa, precum cele legate de dimensiunea si structura hambarului, de modul in care a fost folosita electricitatea si de aplicarea ingrasamantului de origine animala (gunoiul de grajd).
Raportul Consiliului Carnii de Porc a subliniat ca planul sau de sustenabilitate este voluntar. Una dintre principalele constatari ale raportului a fost neincrederea crescatorilor de porci din Minnesota cu privire la functionarea unei eventuale abordari “universal valabile” pentru sustenabilitate.

Hennen si Boerboom sunt de parere, de pilda, ca este foarte importanta adoptarea unei abordari flexibile a masurilor de sustenabilitate, dat fiind ca nu toate fermele sunt la fel. „Exista o multime de decizii diferite care pot fi luate de producatori”, a spus Boerboom.
La randul sau, Hennen a spus ca „fermele variaza foarte mult in ceea ce priveste dimensiunea si practicile de productie” si ca atat conditiile de mediu din jurul fermelor, cat si skill-urile oamenilor sunt diferite.

De asemenea, el a mai adaugat ca pentru producatorii de carne de porc, profitabilitatea si supravietuirea fermelor lor sunt foarte importante. “Sustenabilitatea trebuie sa tina cont de o multime de parametri” a mai spus Hennen.
Mai mult, Hennen si-a exprimat speranta ca raportul va fi o cale prin care vor putea fi facute cunoscute modalitatile in care producatorii de carne de porc din Minnesota lucreaza deja pentru ca fermele lor sa devina mai eficiente si mai sustenabile.
„Vrem sa comunicam ceea ce facem in termeni de sustenabilitate. Nu ne dorim sa daunam in vreun fel mediului”, a conchis el.

Sursa foto: https://www.blogpr.ro

Foto: freepik