99% din populatia globala respira zinic aer poluat
Liderii lumii trebuie sa faca eforturi pentru a curata aerul pe care il respiram si este urgent sa treaca la actiune.
E nevoie de trei schimbari majore pentru a curata aerul pe care il respiram.

O amenintare globala a pus stapanire pe lume. Si e aproape imposibil sa scapi. Sta la panda in aer, atat afara cat si in spatii inchise, patrunzand in fiecare organ al corpului. Ne slabeste inimile si plamanii, fortand tot mai multi oameni sa se bazeze pe inhalatoare doar pentru a-si regla respiratia. Si in plus, ingreuneaza sistemele nationale de sanatate, si-asa supraincarcate.
Pare ca vorbim despre o boala contagioasa, insa din pacate este si mai raspandita decat aceste boli. Este vorba despre poluarea aerului. Aproximativ 99% din locuitorii intregii lumi o inhaleaza in fiecare zi!

Asa cum stim prea bine din renumita mantra a medicinei, “e mai bine sa previi decat sa vindeci”. Astfel, beneficiile unui aer mai curat sunt mult mai importante decat sanatatea noastra personala, fiind esentiale pentru sanatatea publica, pentru sanatatea mediului si pentru sanatatea economica. Si, la fel ca si raspunsul global la pandemia COVID-19, poluarea aerului necesita un management politic transfrontalier, coordonat si rapid.

Poluarea este omniprezenta

Aerul poluat este peste tot. Este produs de sobele de gatit cu lemne si kerosen, de vehiculele alimentate cu motorina si benzina, de centralele de energie pe carbune, de incendii, de incinerarea deseurilor si multe altele. El este in stransa legatura cu bolile de plamani si de inima, cu cancerul si astmul, insa poate influenta si unele afectiuni precum dementa, depresia, dezvoltarea creierului, nasterea prematura, avortul spontan si infertilitatea. Poluarea ucide in fiecare an 7 milioane de oameni si reduce cu peste doi ani speranta medie de viata!

Iar una dintre victimele poluarii este Ella Adoo-Kissi-Debrah, fetita din Marea Britanie care a murit la varsta de noua ani, in 2013. Ella este prima persoana din lume pe certificatul de deces al careia in dreptul cauzei mortii sta scris negru pe alb “poluarea aerului”, dupa ce ancheta unui medic legist britanic a concluzionat ca nivelurile ilegale de poluare a aerului din traficul de langa locuinta din Londra a familiei au contribuit in mod semnificativ la astmul ei acut.
La aproape zece ani dupa aceasta tragedie si dupa confirmarea efectelor colosale pe care le stiam cu totii, e timpul sa facem in sfarsit un pas si sa salvam vietile altor copii vulnerabili, la fel ca Ella… Liderii mondiali pot face trei schimbari majore pentru a proteja aerul pe care il respiram cu totii. Iar opinia publica face un apel la acestia sa treaca la actiune!

Ghidul OMS privind calitatea aerului la nivel global

Liderii globali trebuie, in primul rand, sa urmeze Ghidul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind Calitatea Aerului Global, care protejeaza sanatatea umana si mediul. Aceste linii directoare, actualizate cu un an in urma, reflecta cele mai recente dovezi bazate pe consens, cu privire la poluantii atmosferici si la efectele lor asupra sanatatii.
Daca le vom transforma intr-un soi de ghid calauzitor pentru reglementarile la nivel national, regional si local privind calitatea aerului si pentru deciziile politice, vom salva vieti. Reducerea poluarii cu particule fine (PM2,5), de exemplu, generata de arderea combustibililor fosili si a lemnului, ar reduce cu 80% decesele asociate cu PM2.5, conform indrumarilor OMS. Ceea ce inseamna 3,3 milioane de oameni!

In acest fel vom economisi si bani. Daunele produse sanatatii de catre poluarea cu PM2,5 s-au ridicat la 8,1 trilioane de dolari in 2019, potrivit Bancii Mondiale. O suma ce reprezinta 6,1% din PIB-ul global!
Statele lumii au sansa de a actiona acum, prin stabilirea de targeturi privind calitatea aerului, astfel incat sa fie pe deplin aliniate la cifrele OMS cat mai curand posibil. Un lucru care este atat realizabil cat si dezirabil!

In Marea Britanie, de pilda, daca ar fi implementate planurile guvernamentale existente, UK ar putea respecta recomandarile intermediare ale OMS pana in 2030, potrivit Imperial College London. Aceasta realizare ar reduce cu 3000 numarul anual de cazuri de boli cardiovasculare si ar oferi beneficii de 380 de miliarde de lire sterline intre 2018 si 2034, sub forma unor costuri reduse pentru asistenta medicala si unei productivitati mai mari. Prin urmare, un efort concertat, interguvernamental, ar putea ajuta Marea Britanie sa respecte pe deplin aceste linii directoare pana in 2030 sau la scurt timp dupa aceea si sa obtina beneficii mai mari.

Cresterea gradului de constientizare cu privire la poluarea aerului

In al doilea rand, liderii lumii trebuie sa creasca nivelul de constientizare cu privire la pericolele poluarii aerului, la beneficiile aerului curat si cu privire la solutiile existente, ambele la nivelul sistemului de sanatate dar si societatii in ansamblu.
Medicii si asistentele pot informa pacientii cu privire la factorii de mediu ce determina bolile si la modurile prin care pot minimiza expunerea. Recunoscand poluarea aerului drept risc pentru sanatatea globala – asa cum se intampla in cazul tigarilor – profesionistii din sanatate pot contribui la stimularea intelegerii publice si a dorintei politice de a rezolva aceasta problema.

Ella si familia sa nu au fost niciodata avertizate ca poluarea generata de traficul din apropiere i-ar putea agrava astmul. Astazi oamenii stiu mult mai multe, insa inca nu inteleg pe deplin riscurile sau modul in care se pot proteja. De aceea, va fi nevoie de campanii de sanatate publica la scara larga, sustinute de guvern, dar si de o monitorizare mai atenta a nivelurilor de calitate a aerului si de o comunicare mai buna in acest sens.

Sanatatea – punctul nodal al actiunii climatice si al echitatii sociale

In al treilea rand, liderii mondiali trebuie sa puna sanatatea in centrul actiunii impotriva schimbarilor climatice si pentru echitate sociala. Lupta pentru aer curat poate accelera reducerea emisiilor responsabile pentru incalzirea climei, trecerea la surse de energie mai ieftine si mai fiabile si dreptatea pentru comunitatile marginalizate si cele mai vulnerabile.
Tarile cu venituri mici si medii au cel mai mult de suferit din cauza aerului murdar, ele totalizand 91% din decesele premature asociate cu toti factorii de poluare din aerul exterior. Aceste tari se bazeaza cel mai mult pe surse de energie si vehicule vechi, ineficiente, alimentate cu combustibili fosili si dispun de mai putine optiuni alternative.

Putem da piept cu aceste crize intr-un mod mai eficient si mai echitabil daca le abordam intr-un mod unitar si daca promovam sprijinul in toate sectoarele economiei.
Inlocuirea centralelor electrice pe carbune si gaz, de exemplu, cu energia solara si eoliana va reduce atat poluarea aerului, cat si dependenta de preturile volatile ale marfurilor care ne cresc facturile la energie.

Alegerea surselor regenerabile in locul biomasei, care duce la arderea lemnului in gospodarii si industrii, va reduce poluarea aerului si va conserva terenul pentru agricultura alimentara si copacii care absorb dioxidul de carbon.
COVID-19 a fost o dovada clara ca umanitatea are capacitatea de a se ridica si de a actiona pentru a proteja sanatatea celor mai vulnerabili semeni. Iar astazi trebuie sa facem acelasi lucru si in ceea ce priveste poluarea aerului. Ella Adoo-Kissi-Debrah si-a pierdut dreptul la o viata sanatoasa, pentru ca traficul din apropierea casei ei depasea periodic recomandarile OMS privind calitatea aerului. Acum stim mai multe despre aceste lucruri. Si trebuie sa actionam!

Sursa: https://www.weforum.org/agenda/2022/09/how-to-fight-air-pollution-the-next-global-threat/

Foto: freepik