Cele mai eficiente moduri de a descompune hidrocarburile din solul contaminat cu petrol din Delta Nigerului au facut obiectul a numeroase studii derulate si publicate recent in intreaga lume. Cel mai recent studiu in acest sens vine ca raspuns la recomandarile prezentate de catre Panelul IUCN pentru Delta Nigerului.

Regiunea Delta Nigerului, din Nigeria, este faimoasa pentru extragerea de petrol si gaz inca din anii 50. In acelasi timp, insa, regiunea este celebra si pentru scurgerile de petrol cauzate de furturi, sabotaje si accidente industriale. Aceste scurgeri de petrol au avut un impact negativ asupra mediului sensibil si a biodiversitatii sale.

In anul 2012 IUCN – Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii – a infiintat un grup independent de consiliere stiintifica, Panelul Delta Nigerului, la cererea joint venture-ului Compania de Dezvoltare Shell Petroleum – SPDC.
Obiectivele acestui panel erau acelea de a evalua care este cea mai buna abordare pentru remedierea si reabilitarea siturilor afectate de scurgerile de petrol din zonele de operare ale SPDV Joint Venture, si sa evalueze procedurile companiei pentru intreprinderea unei astfel de activitati.

Agricultura este o practica foarte comuna in Delta Nigerului (si oriunde pe glob), in sensul bioremedierii contaminarii cu titei in soluri unde exista obiectivul restaurarii pamantului pana la conditii acceptabile pentru sanatatea umana si pentru mediu. Acest procedeu stimuleaza procesele microbiene naturale care distrug si utilizeaza contaminarea cu petrol bogat in carbon ca sursa de alimentatie si energie, ducand in cele din urma la eliminarea sa.
Cheia intregului proces este furnizarea de nutrienti de care micro-organismele au nevoie, pentru a functiona optim.
“Agricultura este o abordare testata de a reduce concentratia de petrol din soluri. Pentru a imbunatati eficienta acestui proces, Panelul IUCN pentru Delta Nigerului a propus utilizarea de modificari, precum biosurfactanti, enzime si absorbanti. Asta este ceea ce am testat” spune Kim Bye Bruun, project manager SPDC pentru initiative de imbunatatire si unul dintre autorii studiului recent.

Studiile au avut loc in prima jumatate a anului 2016, fiind apoi urmate de analiza rezultatelor.
In studii au fost implicati experti internationali in materie de remediere si oameni de stiinta, pe langa membri ai Panelului IUCN Delta Nigerului.

Studiile au demonstrat ca tratamentele au avut succes in indepartarea a pana la 53% din hidrocarburile petroliere din sol intr-o perioada de 16 saptamani. In plus, o comparatie intre tratamente a demonstrat ca cele mai multe dintre acestea nu au avut o eficienta mai mare decat simpla adaugare de ingrasaminte agricole, potrivit unui articol publicat online in editia din aprilie 2017 a Science of Total Environment.
“Ne continuam eforturile privind inbunatatirea pe mai departe a vitezei si calitatii remedierii in Delta Nigerului” a adaugat Bye Bruun.

Alte initiative intreprinse in colaborare cu Panelul IUCN pentru Delta Nigerului, care s-a incheiat in decembrie 2016, includ un plan de protejare a biodiversitatii in Delta Nigerului si dezvoltarea unui toolkit de restaurare a plantatiilor de mangrove.
SPDC lucreaza, de asemenea, alaturi de factorii legislativi din Nigeria in sensul dezvoltarii de niveluri de screening bazate pe risc pentru solurile si apele subterane din Delta Nigerului, aliniind metodologia de evaluare si practicile de curatare la cele mai bune practici internationale.

Foto: freepik