Aruncarea ambalajelor alimentare este o problema serioasa de mediu. Mare parte din plasticul produs in lume provine din ambalaje alimentare de unica folosinta, sub forma de pahare de cafea, casolete, pungi, invelitoare, recipiente si tacamuri de plastic, pe care tot mai multi oameni le folosesc, din nefericire, de dragul confortului.
Daca tendintele actuale vor continua, pana in anul 2050 vom avea de-a face cu 12 miliarde de tone de plastic in intreaga lume, din care cea mai mare cantitate va sfarsi in depozite de deseuri si in oceane, la fel ca si in prezent. Chiar si acum, un procent enorm de 91% din plastic ramane nereciclat.
Cultura materialelor de unica folosinta are ca rezultat o problema la nivel mondial, in ceea ce priveste deseurile provenite din ambalaje alimentare. Pestii si alte animale din mare consuma acest plastic, iar probabilitatea ca el sa ajunga apoi pe mesele noastre este una foarte mare. Iata de ce cu totii trebuie sa intelegem necesitatea reducerii cantitatii de deseuri provenite din ambalajele alimentare, mai ales cele din plastic, pentru a mentine planeta si pe noi insine cat mai sanatosi.
Iata mai jos 5 ponturi in acest sens, care te vor ajuta sa faci un pas spre salvarea planetei!

Spune nu pungilor din plastic!

Poate ca suna evident, dar folosirea excesiva a pungilor din plastic de unica folosinta a devenit o amenintare reala pentru mediu. Potrivit Fundatiei Surfrider, europenii folosesc annual aproximativ 87 de miliarde de pungi de plastic de unica folosinta. Durata medie de folosire a unei pungi de plastic este de 20 de minute, insa descompunerea sa in natura dureaza 400 de ani! Adesea, pungile de polietilena infunda canalizarile in sezonul ploios, polueaza solul, si ajung hrana pentru animale, care se ineaca astfel si ajung sa moara.
Cea mai convenabila alternativa la aceasta problema este BYOB: “Bring Your Own Bag” (Vino cu punga ta!). Poti merge la piata cu o punga din material textil sau din iuta, usor de folosit, rezistenta si mai ales eco-friendly, sau chiar cu pungi de hartie eco-friendly.

Foloseste recipiente si borcane din sticla, nu de plastic!

Cand mergi la cumparaturi, alege ambalaje de sticla sau de hartie, in locul celor din plastic sau din polistiren. Evita, de asemenea, sa cumperi alimente ambalate in straturi multiple de plastic. De exemplu, in loc sa cumperi cartofi ambalati in saci de plastic poti cumpara cartofi vrac, la kilogram. La fel si pentru leguminoase, pui si carne. Vei evita, astfel, cantitatea mare de deseuri provenite din ambalajele alimentare. Multi furnizori locali de carne invelesc carnea proaspat taiata si pestele in hartie cerata, care este eco-friendly. Asigura-te intotdeauna ca optezi pentru oua la carton sau in casolete din carton provenit din hartie reciclata. Acestea sunt, de asemenea, biodegradabile, spre deosebire de casoletele din polistiren.
Pentru depozitare eco-friendly, pe termen lung, poti folosi borcane ermetice din sticla si recipiente metalice. Daca ai o gradina sau ai spatiul necesar sa te apuci de gradinarit, poti incepe sa iti faci propriile conserve din produse proaspete, pentru a evita utilizarea de ambalaje alimentare din plastic.
Poti, de asemenea, sa optezi pentru pungi lavabile si reutilizabile pentru a depozita alimentele si legumele.
O alta idee foarte practica este sa iti iei cu tine propriul recipient cand iti iei mancare la pachet. De pilda, iti poti bea cafeua de dimineata intr-o cana de voiaj sau un termos, si astfel eviti sa folosesti paharele din polistiren. Lichidele precum lapte, sucuri si apa pot fi si ele puse in sticle de sticla.

Ia pranzul fara plastic!

Daca iti iei pachet de acasa, la birou, asigura-te ca iti pui intotdeauna mancarea in recipiente reutilizabile. Daca iti comanzi in fiecare zi de mancare, probabil ca folosesti foarte multe tacamuri din plastic: doua farfurii, doua furculite, doua cutite si doua linguri pentru fiecare pranz de 2 persoane. In fiecare an, 6 milioane de tone de obiecte din plastic de unica folosinta precum tacamuri, farfurii si pahare sunt aruncate, majoritatea ajungand in oceane.
Daca ai trece la tacamuri din metal, ai contribui foarte mult la reducerea culturii “foloseste si arunca”. Pastreaza la birou un set de tacamuri cu care sa mananci zilnic. Poti sa folosesti, de asemenea, si farfurii de carton sau alt gen de farfurii eco-friendly. Exista chiar si seturi de buzunar reutilizabile, pe care le poti tine in geanta. Cand comanzi mancare online, alege ambalaje care sa nu fie din plastic daca ai aceasta optiune.

Evita anumite tipuri de alimente

Oricat vei incerca sa eviti ambalajele din plastic, nu le poti evita complet. Ambalajele nereciclabile din plastic sunt adesea utilizate pentru a ambala carnea si produsele din carne, ceea ce duce pana la urma la poluare. Un mod de a rezolva aceasta problema este sa treci la o dieta bazata pe legume. Aceasta solutie nu te va ajuta sa eviti complet utilizarea de ambalaje alimentare nonbiodegradabile, dar te va face mai sanatos! In plus, te va ajuta sa reduci emisiile de gaze cu efect de sera.
Potrivit unui studiu publicat in 2017, consumul redus de carne de vita, de porc, de pui dar si de suc de portocale si de lapte integral, a dus la o reducere de 9% in emisiile de gaze cu efect de sera legate de dieta americanului obisnuit, cifra scazand de la 1932 de kg in 2005, la 1762 in 2014. Potrivit aceluiasi studiu, cel mai important factor determinant al scaderii a fost declinul consumului de carne de vita cu aproximativ 19% in aceasta perioada.

composteaza si recicleaza

Si totusi, daca te axezi pe deseuri nonbiodegradabile nu inseamna ca poti ignora deseurile biodegradabile provenite din ambalajele alimentare. Utilizarea de borcane de sticla si de ambalaje din hartie este la fel de importanta ca si distrugerea lor corecta. Daca este posibil, ar trebui sa compostezi si sa reciclezi chiar acasa produsele din hartie, cutiile din carton, si gunoiul pe care il arunci zilnic, in loc sa il arunci in mod obisnuit la gunoi. Daca nu se poate, incearca macar sa cauti programe locale de reciclare.

Foto: freepik