Agentia Internationala pentru Energie – IEA – avertizeaza ca actuala criza COVID-19 ar putea cauza o incetinire in tranzitia lumii catre o energie curata.
Criza pe care noul Coronavirus a declansat-o in sanatate poate duce la o scadere brusca a emisiilor globale de carbon anul acesta, insa pandemia reprezinta, de asemenea, un risc pentru actiunea climatica pe termen lung, subminand investitiile in energie curata, potrivit organismului de supraveghere in sfera energiei globale.

Agentia Internationala pentru Energie (IEA) se asteapta ca urmarile economice ale pandemiei cu COVID-19 sa elimine cresterea cererii de petrol la nivel mondial pentru anul in curs, ceea ce ar trebui sa limiteze emisiile produse de combustibilii fosili, care contribuie la criza climatica.
Dar Fatih Birol, director executiv al IEA, a avertizat ca pandemia COVID-19 ar putea duce la incetinirea tranzitiei lumii catre o energie curata, daca guvernele nu inteleg sa foloseasca investitiile in ecologie pentru a contribui la sustinerea cresterii economice in cadrul acestei perioade de incetinire economica globala.
“Nu e nimic de sarbatorit intr-un declin probabil al emisiilor declansate de criza economica, pentru ca in lipsa politicilor si masurilor structurale adecvate, aceasta scadere nu va fi sustenabila” a spus el.

Virusul a alimentat temerile privind o recesiune economica globala si a contribuit la declansarea uneia dintre cele mai abrupte caderi ale pretului la petrol din ultimii 30 de ani, facand sa dispara miliarde de dolari ai celor mai mari companii energetice ale lumii.
Contagiunea economica va opri, cel mai probabil, multe proiecte de infrastructura, inclusiv investitiile in valoare de mai multe miliarde de dolari in energie curata, necesare pentru a impiedica o catastrofa climatica pana la finele acestui deceniu.
Anul pe care il avem in fata ar putea fi prima data, din anii 1980 incoace, cand cresterea energiei solare folosite in intreaga lume ar intra pe un trend descendent, potrivit unui raport al Bloomberg New Energy Finance. Analistii au redus recent cu 8% prognozele privind proiectele noi din sectorul energiei solare. De asemenea, ei se asteapta si ca vanzarile pe segmentul vehicule electrice sa stagneze.
“Nu trebuie sa permitem crizei de astazi sa compromita tranzitia catre energie curata” a spus Birol. El a mai atras atentia ca guvernele din toata lumea ar trebui sa foloseasca pachetele de stimulare a economiei – proiectate pentru a ajuta tarile sa reziste recesiunii economice – si sa investeasca in tehnologii pentru o economie curata. “Avem o fereastra importanta de oportunitati. Economiile majore din intreaga lume pregatesc pachetele de stimulare. Un astfel de pachet bine gandit ar putea oferi beneficii economice si ar putea facilita o cifra de capital energetic cu beneficii uriase pentru tranzitia la energia curata”.

Analiza IEA a aratat ca 70% din investiile mondiale in energie curata sunt provocate de guvern, fie prin finantare guvernamentala directa, fie ca raspuns la unele politici precum subventii sau taxe. IEA a mai constatat, de asemenea, ca subventiile guvernamentale pentru combustibili fosili totalizeaza 400 de miliarde de dolari (300 miliarde de lire sterline) in fiecare an.
Birol a cerut guvernelor globale sa investeasca in masuri de eficienta energetica, ce nu vor oferi probabil venituri bune pe termen scurt, cand preturile la energie sunt mici, dar care s-ar dovedi o investitie profitabila pe termen mai lung.
IEA a mai cerut factorilor de decizie sa foloseasca scaderea preturilor globale la petrol pentru a elimina treptat subventiile pentru combustibili fosili, care ar putea fi folosite, in schimb, pentru a stimula cheltuielile pentru sanatate.
“Aceste conditii dificile de piata vor fi un test clar pentru angajamentele guvernelor. Dar vestea buna este ca in comparatie cu pachetul de stimulente economice din trecut, de aceasta data avem tehnologii regenerabile mult mai ieftine, am facut progrese majore in materie de vehicule electrice si exista o comunitate financiara care sustine tranzitia catre o energie curata” a mai spus Biro, adaugand ca “daca sunt adoptate politicile adecvate, exista oportunitati de a valorifica la maxim aceasta situatie”.

Foto: freepik