Mercedes a luat decizia cea mai eficientă în lupta pentru titlul piloților, oferindu-i victoria lui Lewis Hamilton în Rusia în detrimentul pole-man-ului Valtteri Bottas.

Hamilton a câștigat în Rusia grație deciziei venite de la boxele echipei Mercedes, Bottas fiind ordonat să-i facă loc coechipierului său pentru a-l ajuta pe acesta în lupta pentru campionatul mondial. Britanicul are acum un avans de 50 de puncte în fața lui Sebastian Vettel cu numai cinci curse rămase din sezon.

Vettel a fost cel care a avut startul mai bun de pe loc, însă odată ajuns roată la roată cu Hamilton, germanul a început să piardă teren față de rivalul său datorită aspirației pe care piloții Mercedes și-au creat-o. Cei din frunte și-au păstrat pozițiile la intrearea în primul viraj, iar curând diferențele dintre ei au crescut la ceva mai mult de o secundă.

Pornit din coada plutonului, al 19-lea, Max Verstappen a oferit spectacolul mult așteptat. Slalomând printre mașinile mai lente din fața sa, olandezul a ajuns în puncte în numai trei tururi, urcând pe locul 5 în turul 8. A fost unul dintre cele mai impresionante starturi pe care le-am văzut în istoria recentă, iar după ce mașinile Mercedes și Ferrari au intrat la boxe, Verstappen s-a regăsit la conducerea cursei, unde a stat pentru 25 de tururi.

În duelul pentru victorie, Mercedes a mutat prima, chemându-l la boxe pe liderul Bottas la capătul turului 12. Ferrari a reacționat aducându-l pe Vettel pentru unicul schimb de pneuri al cursei. Reacționând abia un tur mai târziu, Hamilton s-a trezit depășit de rivalul său la revenirea pe circuit, însă britanicul a revenit cu o depășire curată doar două tururi mai târziu. Ordinile de echipă așteptate din partea Mercedes au întârziat să apară, însă în final au făcut-o, iar Bottas și-a lăsat coechipierul să treacă în față pe fondul apropierii lui Vettel de cele două mașini.

Ultima parte a cursei a văzut diferențele dintre cei din frunte rămânând relativ constante. Verstappen a intrat în final la boxe cu 10 tururi înainte de final, iar Hamilton a preluat conducerea, trecând primul linia de sosire.

Bottas l-a urmat, misiunea sa fiind dusă ireproșabil la bun sfârșit. Prezența finlandezului între Hamilton și Vettel a fost una grăitoare, ajutând ca avansul britanicului din fruntea clasamentului general să ajungă la 50 de puncte. Întrebând care va fi ordinea la sosire – o urmă de speranță în glasul său – Bottas a primit răspunsul așteptat de mulți, și anume că ziua îi va aparține lui Hamilton. Mercedes nu vrea să riște nimic.

Raikkonen a încheiat al 4-lea, în timp ce Verstappen nu a reușit să se apropie de finlandez pe noul set de gume ultrasoft. Daniel Ricciardo a făcut la rândul său o cursă bună de recuperare, făcând ca mașinile plecate de pe 18 și 19 să încheie pe 5 și 6, iar Charles Leclerc a fost ultimul pilot care a trecut linia de sosire în același tur cu învingătorul, pe locul 7.

Articol oferit in colaborare cu pitstops.ro

Foto: freepik