Producatorii de gaze naturale din Texas s-au straduit sa faca fata cererii record inregistrate in perioada furtunii istorice din luna februarie, care a afectat reteaua de electricitate a statului si a aruncat milioane de locuitori intr-un intuneric rece.

Companiile au fost puse la incercare de intreruperile de curent la operatiunile de petrol si gaze, de temperaturile de inghet care au imobilizat si avariat echipamentele, precum si de conditiile periculoase de trafic, ce au impiedicat accesul la locatiile de forare.

Acesti factori au dus la scaderea cu aproximativ 2 milioane de barili pe zi a productiei brute a statului, si la scaderea cu pana la 7 miliarde de metri cubi pe zi a productiei de gaze naturale, potrivit Bloomberg Intelligence si S&P Global Platts. Pierderile au privat centralele electrice din Texas de gazul natural necesar pentru a genera electricitate pentru milioane de locuinte din Texas in perioadele de varf ale cererii.

„Conditiile meteorologice extreme au afectat fiecare aspect al lantului de alimentare cu energie din Texas”, a spus presedintele Asociatiei de Petrol si Gaz din Texas, Todd Staples. „Intregul sistem din Texas, de la putul de forare pana la contorul de pe casa, este conceput pentru a face fata mai multor zile de 100 de grade, mai degraba decat mai multor zile cu o singura cifra.”

Explozia arctica a produs furtuna perfecta pentru producatorii de energie din Texas. Conform unei politici stabilite de ERCOT (gestionarul retelei electrice a statului) autoritatile de reglementare au acordat prioritate incalzirii locuintelor, in raport cu generarea de energie electrica.

Acest lucru a creat, insa, un cerc vicios, in care operatorii au pierdut accesul la gaze naturale pentru alimentarea operatiunilor cu petrol si gaze care au pus in imposibilitate alimentarea in continuare cu gaze. Inghetul serios a provocat, de asemenea, defectiuni ale echipamentelor, in special ale supapelor si echipamentelor de comunicatii necesare pentru a opera puturile de la distanta.

Gazul natural, folosit pentru a genera o mare parte din electricitatea din statul Texas, nu ingheata la temperaturi scazute, insa apa folosita in fracturarea hidraulica pentru extragerea gazului din roca de sist ingheata.

Gazul natural se bazeaza, de asemenea, pe pompe pentru se deplasa prin conducte, iar aceste pompe pierd presiune atunci cand sunt racite si necesita energie electrica pentru a mentine debitul combustibilului, a declarat Fernando Valle, analist energetic senior la Bloomberg Intelligence, o companie de cercetare de piata.

“O mare parte a acestei productii de petrol si gaze va reveni online in cateva zile, conform asteptarilor, pe masura ce furtuna de iarna va trece, iar alimentarea cu energie va fi reluata”, a spus Valle, care a adaugat ca nu par sa se fi inregistrat pagube la scara mare ale echipamentelor de petrol si gaze.

„Nu pare sa fie un eveniment catastrofal pentru infrastructura esentiala a petrolului si gazului, astfel ca n-ar trebui sa dureze mai mult de cateva zile pana cand energia si alimentarea sa revina la normal”, a spus el.

„Este mai mult o neplacere pentru operatori, care vine intr-un moment care si-asa nu este excelent pentru ei. Insa nu va schimba datele problemei pentru productia din Texas” a asigurat Valle.

Intreruperile in alimentarea cu energie, cauzate de furtuna din iarna, au inflamat discutiile pe tema eforturilor catre o energie mai curata pentru combaterea schimbarii climatice.
Desi unele voci au blamat panourile solare inghetate si turbinele eoliene pentru problemele legate de electricitate din Texas, analistii spun ca furtuna de iarna a afectat cel mai mult centralele electrice pe gaz natural.

“Criza din Texas nu a fost cauzata de industria energiei regenerabile din acest stat”, a declarat Ed Crooks, vicepresedintele diviziei americane a companiei de cercetare Wood MacKenzie. „Cea mai mare pierdere in ceea ce priveste generarea a venit din partea centralelor electrice pe gaz. Cu toate acestea, tulburarile in furnizarea energiei electrice au reprezentat un avertisment cu privire la problemele care vor fi ridicate odata cu cresterea proportiei de energie regenerabila in retea”.

Liderii din industrie au promovat gazul natural ca o alternativa mai curata la carbune si ca sursa de energie de rezerva atunci cand generarea solara si eoliana scade. “Gazul natural va continua sa joace un rol important in viitorul energetic al Texasului”, in ciuda provocarilor cu care s-au confruntat producatorii, este de parere Staples.

„Gazul natural joaca un rol foarte important si foarte fiabil”, a spus el. „Daca nu ar fi acest produs, statul acesta nu ar avea aproape nici o putere in acest moment”.
Furtuna recenta arata, insa, nevoia Texasului de a adauga surse de energie care sa reziste la temperaturi de inghet. „Trebuie sa ne bazam pe tot mai multe surse de energie, mai ales cand intram in aceste modele meteorologice extreme”, a spus Valle.

Sursa: https://www.houstonchronicle.com/business/energy/article/Perfect-storm-Energy-supply-chain-slashed-by-15955484.php

Foto: freepik