Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a ajustat la finele lunii septembrie pragurile privind cei mai importanti factorii de poluare. Conform noilor parametri, Elvetia depaseste in mod regulat pragul maxim referitor la cativa poluanti majori.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca expunerea la poluarea aerului cauzeaza anual 7 milioane de decese premature la nivel global si duce la pierderea a milioane de ani de viata sanatoasa. Printre efectele daunatoare ale poluarii se numara dezvoltarea si functionarea pulmonara redusa, precum si infectii respiratorii si forme grave de astm la copii. La adulti poluarea cauzeaza in primul rand boala cardiaca ischemica si atacuri de cord. De asemenea, in ultima perioada apar tot mai des dovezi privind alte efecte negative ale poluarii, asa cum sunt diabetul si bolil neurodegenerative. Rata bolilor ce pot fi puse pe seama poluarii atmosferice este la acelasi nivel cu rata dietelor nesanatoase si a fumatulului, a spus OMS.

Organizatia a atentionat ca exista o crestere marcanta a numarului dovezilor care arata ca poluarea atmosferica afecteaza diferite aspecte legate se sanatate. Dupa o analiza sistematica a dovezilor, organizatia a decis sa isi reduca toate pragurile de referinta privind calitatea aerului.
OMS a stabilit noi niveluri sanatoase pentru sase factori majori de poluare, printre care particulele in suspensie (PM2.5 si PM10), ozon, dioxid de azot, dioxid de sulf si monoxid de carbon.

Pragul anual de referinta pentru PM2.5 – particulele in suspensie care patrund in plamani si au potentialul de a ajunge si la alte organe – a fost redus la jumatate, de la 10µg/m3 la 5µg/m3.
De asemenea, pragul anual a fost redus si pentru PM10, de la 20µg la 15µg, in timp ce pentru NO2 au fost reduse de la 40µg la 10µg.
In cea mai mare parte a sa, Elvetia depaseste in mod regulat pragurile impuse de noile linii directoare ale OMS. In 2019, Berna a avut un nivel de PM2.5 de 10.9 μg/m³, cu mult peste noil recomandari, care prevad un prag de 5µg/m3.
Poluarea atmosferica in Elvetia este sezoniera. In 2019, calitatea aerului in Berna a scazut in luna noiembrie de la aproximativ 8 μg/m³ de PM2.5 la 11.6μg/m³. Aceasta valoare a urcat apoi la 14.7 μg/m³ in luna ianuarie, pentru ca in februarie – cea mai poluata luna – sa atinga un maxim anual de 18 μg/m³.
In lunile de iarna, arderea lemnului, precum si gazul folosit pentru incalzire ridica si ele nivelul poluarii din Elvetia. In plus, intre 2-3% din electricitatea generata in Elvetia are la baza combustibili fosili.

In septembrie 2021, Berna a reusit niveluri de PM2.5 sub nivelul de 5µg doar in 3 din 30 de zile, potrivit IQAir. In cea mai rea zi, concentratia de PM2.5 a crescut pana la 14.8µg/m3, aproape de trei ori mai mare decat limita anuala. In septembrie, aerul din Berna a avut cifre mai bune, in schimb, in ceea ce priveste concentratiile de PM10. Noile recomandari anuale ale OMS prevad un prag de 15µg/m3. Berna a avut doar in 17 din 30 de zile (57%) concentratii de PM10 ce au depasit acest nivel.

Mare parte din poluarea din Elvetia provine de la vehicule si fabrici. Automobilele si camioanele genereaza cantitati mari de NO2 si SO2 pe langa particulele fine de cauciuc provenite de la anvelope, care continua si ele sa se acumuleze. In ultimii 20 de ani, o cifra uriasa de 200 de tone din aceste particule au ajuns in aerul din Elvetia.
Persoanele expuse cel mai mult riscurilor cauzate de calitatea defectuoasa a aerului sunt cele care locuiesc in apropierea fabricilor si zonelor cu trafic intens. Cei care fac naveta pe sosele sunt, de asemenea, expusi la poluarea generata de transportul rutier.

Sursa: https://lenews.ch/2021/09/30/swiss-air-pollution-exceeds-new-who-guidelines/

Foto: freepik