E greu sa exprimi in cuvinte fiorul care vine la pachet cu marile expeditii off-road, pentru ca vorbim despre o activitate plina de aventura. Insa exista o linie subtire care separa succesul de esec. Indiferent daca esti veteran sau incepator, trebuie sa stii cum iti poti asigura o experienta excelenta de off-road. Iti poti testa priceperea de condus pe teren accidentat si iti poti impinge vehiculul la extrem, daca stii cum sa ai gija de masina in astfel de conditii.
Avand de partea ta cunostintele, abilitatile si increderea adecvate, te poti bucura de pasiunea pentru off-road. Cheia este sa poti aborda abil terenurile dificile pe care le-ai putea intalni si sa fii in siguranta. Multi proprietari de SUV-uri se tem sa se aventureze in afara drumurilor conventionale, insa tot ce vei afla mai jos te va ajuta sa fii pregatit si echipat pentru a porni in cea mai tare aventura off-road.
Siguranta expeditiilor off-road
Vehiculul tau de expeditie este principala resursa atunci cand te deplasezi pe un teren dificil. Daca vehiculul se strica sau nu functioneaza corect, ai putea ajunge intr-o situatie dificila. Acest lucru este cu atat mai posibil daca nu esti un pasionat de mecanica sau daca te afli intr-o zona indepartata, fara semnal la telefonul mobil. De aceea, este esential ca masina ta sa functioneze bine in orice conditii.
Exista cateva metode prin care te poti asigura ca vehiculul functioneaza asa cum ar trebui si proceduri speciale pentru intretinerea vehiculului de expeditie inainte, dupa si in timpul unei calatorii.
Anvelopele
Reducerea presiunii in anvelope este un truc simplu care te ajuta sa imbunatatesti performanta vehiculului in teren si sa asiguri confortul in masina. In acest fel o parte mai mare a anvelopei va atinge solul, iar greutatea vehiculului va fi distribuita uniform. Masina va ramane astfel deasupra suprafetelor mai moi, cum ar fi nisipul sau noroiul. In special pe terenurile stancoase, presiunea redusa in anvelope va absorbi mai multa presiune de impact, ceea ce va proteja rotile si vehiculul.
Anvelopele usor dezumflate vor absorbi denivelarile mai mici de pe drum, in loc sa sara peste ele. Reducerea presiunii in anvelope va avea ca rezultat o experienta de off-road lina si confortabila.
Reducerea presiunii in anvelope va depinde de teren, asa ca verifica presiunea optima in anvelope pentru tipul de teren pe care mergi. Evita virajele stranse daca ai presiune redusa in anvelope, pentru a evita sa se detaseze de roata. Nu uita sa umfli din nou anvelopele inainte de deplasarea pe un drum obisnuit.
Cutia de viteze
Pentru mai multa putere si control la viteze reduse, mentine vehiculul intr-o treapta de viteza inferioara, pentru ca vei avea nevoie de un control mai bun si sporit atunci cand conduci pe teren stancos. La unele SUV-uri, poti activa manual treapta de viteza mica atunci cand vehiculul este oprit, printr-o simpla apasare de buton, ceea ce iti ofera control maxim.
Aceasta setare permite vehiculului sa se deplaseze mai incet, dar cu o putere mai mare, ideal pentru abordarea terenului accidentat si stancos.
Axele
Pentru a obtine o aderenta buna, axele fata si spate ale vehiculului trebuie sa se roteasca la viteze diferite atunci cand virezi in curbe. Ideea este sa blochezi vitezele rotilor stanga si dreapta de pe o axa pentru a te asigura ca puterea transmisa catre axa roteste ambele roti la viteze egale, in loc sa trimita puterea catre roata cu cea mai mica tractiune.
Aceasta blocare ajuta la imbunatatirea aderentei si controlului pe teren accidentat, prevenind pierderea tractiunii in situatii dificile.
Fluidele
Inainte de a porni intr-o aventura off-road, asigura-te ca verifici fluidele vehiculului, cum ar fi uleiul de racire (antigelul), uleiul de motor, lichidul de frana, lichidul pentru parbriz, lichidul pentru servodirectie, fluidul pentru transmisie automata (ATF) etc. Fa o verificare completa a vehiculului pentru a te asigura ca nu exista scurgeri si ca toate fluidele sunt la nivelul corect.
Aceasta inspectie este esentiala pentru a preveni avariile si pentru a asigura functionarea optima a vehiculului pe teren accidentat.
Importanta uleiului de motor in expeditii off-road
Schimburile regulate de ulei ajuta la protejarea motorului impotriva uzurii, imbunatatind performanta si prelungind durata de viata a vehiculului, mai ales in conditii de utilizare intensa, cum este off-road-ul.
Condusul in conditii off-road pune mai multa presiune pe motor, asa ca foloseste mereu ulei proaspat si filtre noi de ulei. Acest lucru este esential pentru sanatatea vehiculului si a motorului tau.
Schimbarea uleiului si a filtrelor
Inainte de fiecare expeditie, va trebui sa schimbi uleiul de motor si filtrele. Este important sa acorzi atentie recomandarilor producatorului si sa schimbi uleiul la intervalele recomandate. De asemenea, trebuie sa verifici starea filtrelor de aer, ulei si combustibil.
Aceste intretineri regulate ajuta la mentinerea performantei optime a motorului si la prevenirea problemelor ce ar putea aparea in timpul expeditiilor off-road. Un motor bine intretinut va avea o durata de viata mai lunga si va functiona mai eficient pe teren accidentat.
Volanul si franele
Cand vine vorba de off-road, foloseste pozitia 10 – 14 de pe ceas pentru a tine mainile pe volan, o pozitie care iti ofera control maxim. Tine degetele mari pe marginea volanului si indepartate de spitele din interior, pentru a evita ranirea la degetele mari cand treci peste o piatra mare sau peste un obstacol. Tine mainile constant pe volan si misca-l dintr-o mana in cealalta, pentru a pastra controlul deplin.
Foloseste piciorul stang pentru a frana, astfel incat sa nu pierzi timp schimband piciorul drept pe frana in situatii extreme si pentru a avea un control mai bun. Franarea determina deplasarea greutatii vehiculului de pe un ax pe altul. Franarea cu piciorul stang ajuta la echilibrarea sarcinii vehiculului pentru o deplasare mai lina.
Aceste tehnici sunt esentiale pentru mentinerea controlului si pentru a reduce riscul de accidente in conditii off-road dificile.
Observa aspectele neobisnuite
Ar trebui sa faci acest lucru inca de cand iesi din garaj sau din parcare. Va fi un mini-test inainte de a aborda terenul mai accidentat. Daca observi zgomote, mirosuri sau vibratii ciudate, opreste-te si verifica. Fii atent si la eventualele scurgeri. E mai bine sa faci asta inainte de plecare decat sa te trezesti blocat in cursul expeditiei.
Verifica indicatorul de temperatura si luminitele de avertizare
In timp ce conduci, asigura-te ca vehiculul nu se supraincalzeste. Pe langa faptul ca indicatorul se apropie de zona H, poti observa si abur iesind de sub capota. In acest caz, este momentul sa urmezi procedurile pentru evitarea supraincalzirii. De asemenea, fii atent la alte lumini de avertizare ale motorului ca semne ale unei probleme.
Instructiuni de siguranta
Analizeaza terenul pe care vei merge si alege cea mai sigura ruta. Alege traseul cu cel mai mic risc si evita deteriorarea partii inferioare a vehiculului, optand pentru o linie care iti garanteaza ca toate cele 4 roti ale vehiculului mentin contactul cu solul.
Daca trebuie sa traversezi un curs de apa, familiarizeaza-te din timp cu capacitatea vehiculului de a trece prin apa si traverseaza cu prudenta. Atunci cand te deplasezi prin apa, este crucial sa mentii o viteza constanta, deoarece oprirea brusca in ape adanci poate duce la inundarea componentelor vehiculului.
Aceste masuri ajuta la evitarea deteriorarii si iti garanteaza o trecere sigura prin teren accidentat si ape.
Pregatirea pentru scenarii negative
Fii pregatit intotdeauna pentru situatiile de urgenta ce pot aparea in cel mai rau scenariu.
Este indicat sa intelegi foate bine terenul, pentru ca fiecare tip de teren necesita abilitati de condus diferite.
Tine in masina un kit de prim ajutor de baza.
Ia cu tine suficienta mancare si apa pentru a te mentine hidratat.
Umple rezervorul de combustibil si citeste manualul vehiculului in detaliu.
Tine intotdeauna in masina o roata de rezerva si asigura-te ca ai la indemana o harta si un GPS.
Nu ezita sa te intorci daca simti ca terenul este prea dificil de abordat. Inainte de a intra in salbaticie, asigura-te ca esti familiarizat cu reguli, legi sau reglementari, mai ales daca traversezi un parc national.
Aceste masuri de precautie si pregatire nu iti asigura doar siguranta, ci iti permit si sa te bucuri la maxim de aventurile off-road.
Verificari post-expeditie
Experienta nu se incheie imediat ce ai iesit de pe terenul accidentat. Asigura-te ca speli bine vehiculul de expeditie, la intoarcere, incepand de la compartimentul motor pana la partea inferioara.
Este esential sa faci asta mai ales daca nu folosesti vehiculul foarte des. Daca ramane in garaj cu noroi si resturi pe el, poate suferi deteriorari.
De asemenea, dupa ce revii dintr-o expeditie off-road, trebuie sa verifici scurgerile de la pompa de servodirectie si de la furtunuri daca sistemul de servodirectie al vehiculului este hidraulic. Nu uita sa verifici si eventualele scurgeri lente ce ar putea trece neobservate.
Este important sa inspectezi atent toate componentele sistemului hidraulic pentru a preveni deteriorarile majore si pentru a mentine directia vehiculului in conditii optime de functionare, mai ales dupa utilizarea intensa in conditii dificile.
Practic, trebuie sa observi totul si sa incerci sa identifici orice lucru care nu pare in regula. Asigura-te ca strangi bine toate elementele, pentru a facilita astfel pregatirea pentru urmatoarea expeditie.
Sursa foto: Freepik.com
Foto: freepik