Defrisarea atat de daunatoare mediului si o cifra in continua crestere a populatiei umane globale ameninta sa distruga mare parte din viata salbatica de pe planeta.
Distrugerea habitatelor naturale a ajuns la o scara inimaginabila. Insa, din fericire, exista si organizatii care se lupta sa schimbe aceasta realitate! Cine sunt acestea? Cu ce se ocupa? Care sunt viziunile lor?
Iata in cele ce urmeaza cinci dintre cele mai bune organizatii care ajuta speciile aflate in pericol.
Born Free
Born Free este o fundatie de top din domeniul faunei salbatice, ale carei actiuni sunt consacrate garantarii unui tratament plin de compasiune fata de animale.
Cu ce se ocupa Born Free?
Organizatia este impotriva captivitatii, avand ca scop sa pastreze animalele in habitatele lor naturale din salbaticie. In ceea ce priveste speciile aflate in pericol, ei promoveaza protectia acestora intr-un mod plin de compasiune, avand ca obiectiv protejarea habitatelor si asigurarea calitatii vietii animalelor.
Fundatia are 9 prioritati:
– Combaterea exploatarii animalelor captive – eliminarea progresiva a gradinilor zoologice si stoparea suferintelor animalelor.
– Eliminarea vanatorii de trofee prin expunerea imoralitatii acestei activitati.
– Stoparea comertului ilegal de animale salbatice.
– Salvarea si reabilitarea animalelor care s-au aflat in captivitate.
– Protejarea speciilor aflate in pericol.
– Integrarea unui model de protectie a animalelor salbatice.
– Protejarea habitatelor si a speciilor amenintate.
– Protejarea vietii salbatice in Marea Britanie.
– Educarea oamenilor cu privire la problemele legate de calitatea vietii animalelor.
Care este viziunea Born Free?
Organizatia si-a propus sa aiba un impact pozitiv asupra animalelor salbatice. Ei isi doresc sa protejeze habitatele naturale pentru rolul pe care il joaca in cadrul planetei.
Wildlife Conservation Society
Wildlife Conservation Society (Societatea pentru Conservarea Vietii Salbatice) isi propune sa conserve habitatele si sa protejeze animale precum elefantii, tigrii si gorilele.
Cu ce se ocupa Wildlife Conservation Society?
WCS protejeaza viata salbatica si salveaza habitatele animalelor prin:
– Stiinta;
– Actiuni de conservare;
– Educatie;
– Inspiratie pentru cei din jur;
– Promovarea valorii naturii.
Care este viziunea WCS?
WCS isi doreste o lume in care viata salbatica (atat pe uscat, cat si pe mare) sa prospere. Ei si-au stabilit drept obiectiv conservarea a 16 regiuni prioritare, casa pentru peste 50% din biodiversitatea lumii.
International Union for Conservation of Nature
Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii ajuta speciile protejate din intreaga lume, asa cum sunt ursii polari, balenele si leii.
Ce face IUCN?
Organizatia are in compunerea sa atat membri ai guvernului, cat si reprezentanti ai societatii civile. Ei implementeaza diferite politici la nivelul educatiei si comunicarii, care sa permita conservarea mediului.
Misiunea lor este aceea de a incuraja societatile sa se asigure ca orice utilizare a resurselor naturale este sustenabila, promovand in acelasi timp informarea cu privire la diversitatea naturii.
Expertii Uniunii sunt dedicati unei game largi de probleme, printre care supravietuirea speciilor, zonele protejate si gestionarea ecosistemului.
Care este viziunea lor?
IUCN isi propune sa promoveze o lume care nu se limiteaza la protejarea naturii, ci o si pretuieste.
The Nature Conservancy
The Nature Conservancy (Conservarea Naturii) este o organizatie globala non-profit din domeniul mediului.
Cu ce se ocupa The Nature Conservancy?
Cu ajutorul a peste 1 milion de membri, organizatia face progrese in ceea ce priveste conservarea in 72 de tari diferite, avand alaturi de ei o echipa de peste 400 de oameni de stiinta care ii ajuta sa faca acest lucru, contribuind la inflorirea naturii pe sase continente.
Care este viziunea lor?
Misiunea lor este aceea de a conserva terenul si apa de care natura depinde. Ei isi imagineaza o lume in care diversitatea prospera, iar oamenii fac pasii necesari pentru a se asigura ca acest lucru se intampla.
World Wide Fund for Nature
WWF (Fundatia Mondiala pentru Natura) este o organizatie globala, non-guvernamentala, care activeaza in campul conservarii faunei. WWF este organizatia mondiala numarul 1 in lume in ceea priveste protejarea animalelor.
Cu ce se ocupa WWF?
Organizatia se straduieste sa aiba un impact pozitiv asupra planetei. Pentru a face acest lucru, ei gasesc intotdeauna moduri noi de a schimba viitorul vietii salbatice din intreaga lume, asa cum sunt raurile si padurile.
Pe langa aceasta, membrii sai lupta in sensul combaterii schimbarii climatice, facand presiuni pentru o reducere a emisiilor de carbon si pentru tranzitia catre un stil de viata sustenabil. Asta include schimbarea metodelor de producere a hranei, de pilda.
In prezent, modul in care producem ceea ce consumam este responsabil pentru 60% din pierderile in ceea ce priveste biodiversitatea la nivel mondial. WWF actioneaza in sensul schimbarii acestui sistem.
De la presiuni asupra guvernului britanic in sensul protejarii regiunilor polare, pana la combaterea defrisarilor, organizatia ajuta speciile aflate in pericol pe intregul glob. Leii, ursii panda giganti si pinguinii sunt doar cateva exemple de animale pe care WWF le protejeaza.
Care este viziunea lor?
WWF are ca scop sa promoveze o lume in care animalele si oamenii pot nu doar sa coexiste, ci mai mult, sa prospere laolalta.
Ce poti face tu?
Daca iti doresti sa te implici si tu in protejarea speciilor aflate in pericol, exista multe organizatii implicate in protectia animalelor care isi doresc colaboratori, si care te pot ajuta sa iti atingi obiectivele propuse.
Foto: freepik