Poluarea apelor subterane apare ca rezultat al eliberarii de agenti de poluare in pamant, in rezervoarele naturale de apa cunoscute drept panza freatica. Odata ce agentii de poluare eliberati isi fac drum catre apa subterana ei produc contaminarea.
Contaminarea este un tip de poluare a apei cauzat in principal de eliberarea substantelor, fie intentionat fie accidental, prin activitati antropice sau din cauze naturale.

Agentii de poluare se deplaseaza in general in panza freatica in functie de proprietatile biologice, fizice si chimice. Procese precum difuzia, dispersia, absorbtia si viteza miscarii apei faciliteaza adesea deplasarea lor. Dar in general miscarea agentilor de contaminare in panza freatica este lenta si, ca atare, concentratia lor este una mare, formand astfel pana de contaminare. Pe masura ce pana de contaminare se extinde, ea poate intra in contact cu izvoarele sau cu puturile de apa, facandu-le nesigure pentru consumul uman. Iata de ce, in cele ce urmeaza, vom discuta despre cauzele si efectele poluarii apei subterane, precum si despre solutiile pentru combaterea acesteia.

Cauzele poluarii apei subterane

1. Sursele naturale

Substantele naturale care se gasesc in sol si in roci pot fi dizolvate in apa, cauzand contaminarea. Aceste substante sunt sulfatul, fierul, radionuclizii, fluoridele, manganul, clorul si arsenicul. Alte substante precum materiile in descompunere din sol se pot inflitra in apa subterana, deplasandu-se odata cu aceasta sub forma de particule.
Rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii indica faptul ca cei mai comuni agenti de poluare sunt fluorul si arsenicul.

2. Sistemele septice

Sistemele septice sunt principala cauza a poluarii apei subterane, in intreaga lume. Agentii de poluare provin din toalete, rezervoare septice si din fose. Situatia toaletelor din curte este una extrem de ingrijoratoare in Romania, unde peste o treime din populatia tarii inca mai foloseste toaleta din curte.
Acest numar urias de utilizatori face ca toaletele si sistemele septice sa fie unul dintre poluantii principali, iar din pacate tara noastra nu este un exemplu singular in acest sens.
In plus, sistemele septice prost facute sau cele care au pierderi, trimit si ele agenti de contaminare precum nitrati, uleiuri, bacterii, substante chimice, detergenti si virusi in apele subterane. Rezervoarele septice comerciale reprezinta o amenintare si mai mare, pentru ca ele elibereaza substante chimice organice precum tricloretanul.
Legile din majoritatea tarilor impun construirea rezervoarelor septice la distanta de sursele de apa, astfel incat sa preintampine contaminarea.

3. Aruncarea deseurilor periculoase

Deseurile periculoase precum substantele chimice fotografice, uleiurile de motor, uleiurile pentru gatit, dizolvantii pentru vopsea, medicamentele, substantele chimice pentru intretinerea piscinelor si substantele chimice pentru gradinarit, nu trebuie aruncate in rezervoarele septice sau direct in mediu, ele putand fi responsabile pentru un nivel foarte grav de contaminare..

4. Produsele petroliere

Rezervoarele de depozitare pentru petrol sunt localizate fie in subteran, fie deasupra pamantului. De asemenea, transportul produselor petroliere se face in principal pe sub pamant, cu ajutorul conductelor. Scurgerile provenite de la aceste substante pot duce la contaminarea apelor, pentru ca substantele chimice varsate se dilueaza in apa, se infiltreaza in pamant putand cauza contaminarea apelor subterane.

5. Deseurile solide

Palmer Development Group estimeaza ca in tarile in curs de dezvoltare o cifra de aproximativ 0.3 – 0.6 kg de deseuri/persoana/zi ajunge in sol. Pe de alta parte, insa, in tarile dezvoltate aceasta cifra ajunge pana la 0.7 – 1.8 kg de deseuri/persoana/zi. Substantele chimice ajung in apele subterane prin intermediul precipitatiilor si a scurgerilor de apa.
Deseurile pot fi, de asemenea, colectate si duse la gropile de gunoi. Insa daca aceste gropi de gunoi nu beneficiaza de un strat de argila sau de levigat, substantele chimice provenite din deseuri se vor infiltra in pamant si vor reprezenta o amenintare pentru apele subterane.

6. Indiguirile la suprafata

Acestea sunt lagune superficiale, folosite pentru a depozita deseurile lichide. Statele Unite, de pilda, au peste 180.000 de indiguiri de suprafata care pot reprezenta o amenintare pentru apele subterane. De aceea, este necesar ca indiguirile sa aiba un strat de argila sau levigat. In unele cazuri, levigatele pot fi defectuoase iar scurgerile isi pot face simtita prezenta, ducand la contaminarea apei.

7. Substantele chimice din agricultura

Milioane de tone de substante chimice din agricultura (printre care si ingrasamintele sau pesticidele) sunt utilizate in toata lumea pentru a creste productia agricola. De asemenea si terenurile de golf sunt printre cele care folosesc aceste substante chimice.
Utilizarea excesiva a acestor substante chimice poate duce la contaminarea apelor subterane. Substantele chimice precum pesticidele sunt cunoscute pentru faptul ca raman in pamant ani intregi, iar atunci cand sunt diluate de apa de ploaie ele se infiltreaza si mai profund in apa subterana.

8. Puturile de injectie

Puturile de injectie au diferite utilizari, mergand de la colectarea apei pluviale pana la aruncarea efluentilor comerciali. Cand legea nu mentioneaza explicit, substantele chimice periculoase pot fi aruncate prin puturi de injectie. De aceea, daca nu sunt localizate, setate si proiectate in mod adecvat, ele pot cauza contaminarea apei subterane.

9. Alte cauze

Alte cauze ale poluarii pamantului sunt puturile abandonate, care pot actiona ca un mijloc prin care agentii de contaminare ajung in panza freatica. De asemenea, puturile incorect construite si fara un strat invelitor adecvat, pot cauza contaminarea apei subterane, agentii de poluare gasindu-si drumul prin astfel de puturi.
O alta cauza a poluarii o reprezinta activitatile miniere, in urma carora mineralele solubile se pot infiltra in apa subterana, prin intermediul precipitatiilor.

Efectele poluarii apelor subterane

Probleme de sanatate

Apa subterana contaminata are efecte negative asupra sanatatii. In zone in care instalarea foselor septice nu este corecta, deseurile umane pot contamina sursa de apa. Deseurile pot contine bacterii cauzatoare de hepatita, care pot duce la distrugeri iremediabile ale ficatului.
De asemenea, deseurile pot cauza dizenterie care duce la diaree severa, deshidratare si in unele cazuri chiar moarte. Problemele aditionale de sanatate includ otravirea, care poate fi un rezultat al folosirii excesive a pesticidelor si ingrasamintelor, sau a substantelor chimice naturale. Substantele chimice se infiltreaza in sursele de apa, otravindu-le. Consumul de apa dintr-o astfel de sursa poate duce la efecte grave pentru sanatate.

Afecteaza cresterea economica

Contaminarea surselor de apa subterana face ca zona sa fie incapabila sa sustina viata vegerala, umana si animala. Populatia din zona se reduce, iar valoarea terenurilor se depreciaza. Un alt efect este acela ca duce la o stabilitate scazuta a industriilor care se bazeaza pe apa subterana pentru a produce bunuri.
De aceea, industriile din zonele afectate vor fi nevoite sa obtina apa din surse externe din alte regiuni, ceea ce se poate dovedi destul de scump. In plus, ele pot fi obligate sa isi inchida punctele de activitate, ca urmare a proastei calitati a apei.

Impact devastator pentru mediu

Poluarea apei subterane poate duce la schimbari de mediu devastatoare. Unul dintre efectele grave ale poluarii apei subterane este pierderea anumitor nutrienti esentiali pentru auto-sustinerea ecosistemului. De asemenea, atunci cand agentii de poluare ajung in acumularile de apa, poate aparea si alterarea ecosistemului acvatic. Animalele acvatice, asa cum sunt pestii, pot muri rapid, ca urmare a unei cantitati prea mari de agenti de contaminare in acumularile de apa.
Animalele si plantele care utilizeaza apa contaminata pot fi si ele afectate. Substantele toxice se acumuleaza in timp in panza freatica, facand ca apa subterana sa fie nepotrivita pentru consumul uman si animal. Efectele sunt serioase, mai ales in zonele care depind de apa subterana in timpul perioadelor de seceta.

Solutii pentru combaterea poluarii apei subterane

1. Legislatia

In majoritatea tarilor exista legi care contribuie la protejarea calitatii apei subterane. De asemenea, legile ar trebui sa stabileasca masuri pentru ca apa potabila sa intruneasca anumite standarde de sanatate.

2. Utilizarea sistemelor de curatare a apei

Este necesara instalarea de sisteme de tratare a apei la locul de consum, in punctele care distribuie apa destinata consumului uman. Tehnicile folosite includ dezinfectarea chimica, fierberea, distilarea solara, filtrarea, tratarea apei cu ozon, absorbtia cu carbune activat si tratamentele cu ultraviolete.
Filtrele de Indepartare a Arsenicului sunt de obicei instalate in scopul indepartarii compusilor de arsenic. Intretinerea acestor filtre este esentiala pentru ca apa de baut sa fie intotdeauna sigura.
Remedierea Apei Subterane este o alta tehnica de gestionare a poluarii apei. Tehnicile de tratare biologica folosite sunt bio-augmentarea, bio-absorbtia, bio-ventilarea, fitoremedierea si bio-barbotarea. Tehnicile chimice precum schimbul de ioni, injectarea de ozon, separarea membranei si precipitarea chimica pot fi si ele utilizate.

3. Gestionarea adecvata a surselor de poluare

Gropile de gunoi ar trebui sa fie proiectate cu straturi de argila si levigat. De asemenea, intretinerea acestora trebuie facuta in mod regulat.
In ceea ce priveste locatia, este ideal ca gropile de gunoi sa fie amplasate la distanta de zonele cu apa subterana. Mai mult, deseurile periculoase nu trebuie aruncate la groapa de gunoi decat daca aceasta este gandita pentru acest scop.
La construirea si gestionarea rezervoarelor subterane de stocare, este important sa se tina seama de reglementari si de politici, astfel incat sa fie evitata contaminarea sau chiar procesele. Este recomandata montarea unui dispozitiv de stocare care actioneaza ca un back up pentru scurgeri, iar orice rezervor subteran nefolosit trebuie indepartat. Instalarea de tevi subterane trebuie sa beneficieze de un proiect realizat in mod profesionist. Inspectiile trebuie facute regulat, iar cauzele de eroziune si scurgerile remarcate trebuie remediate de urgenta.

4. Reciclarea

Majoritatea gropilor de gunoi din diferite tari au in apropiere instalatii de reciclare. De aceea, produsele petroliere folosite ar trebui duse in astfel de locuri. In afara de petrol, alte materii reciclabile precum plasticul, sticla si hartia pot fi si ele duse la instalatiile de reciclare. Statul ar trebui sa ofere puncte anume destinate reciclarii in zone in care nu exista.
Alaturi de alte organizatii de mediu, statul poate la randul sau mobiliza oamenii sa participe la initiative de reciclare. Acest lucru se poate face prin campanii de constientizare, precum si prin educarea comunitatilor cu privire la importanta reciclarii.

Foto: freepik