Delhi a suspendat cea mai mare parte a activitatilor de constructie si demolare, pe fondul prognozelor privind inrautatirea calitatii aerului in capitala indiana. Inrautatirea calitatii aerului in Delhi este asociata cu vanturile mai calme si cu alte conditii meteorologice.

Orasul care are aproximativ 20 de milioane de locuitori – cea mai populata capitala – devine aproape irespirabil in fiecare iarna, cand aerul rece si greu capteaza praful produs de santierele de constructii, de emisiile vehiculelor si de fumul provenit de la arderea reziduurilor agricole din statele invecinate, Haryana si Punjab, inaintea noului sezon agricol.
Indexul calitatii aerului a avut un nivel de varf de 415 in zona Anand Vihar, la finele lunii octombrie – un nivel de peste 8 ori mai mare decat nivelul considerat “bun”. Potrivit Consiliului Central pentru Controlul Poluarii, un index de peste 400 este considerat “grav” si poate afecta persoanele sanatoase, iar pe cele cu boli preexistente le poate influenta grav.
“Expertii anticipeaza ca viteza vanturilor va scadea de la 1 noiembrie, iar directia se va schimba. Pornind de la aceasta prognoza, se anticipeaza ca indexul de calitate a aerului va depasi 400 in categoria grava” a spus ministrul mediului din Delhi, Gopal Rai.

El nu a spus, insa, cand vor fi ridicate aceste restrictii.
Rai a mai adaugat ca s-au format 586 de echipe pentru a monitoriza lucrarile de constructii si ca se vor face exceptii pentru spitale, drumuri, aeroporturi si alte astfel de activitati publice.
El a spus ca vor exista 521 de masini care vor stropi cu apa deasupra orasului pentru a aseza praful, iar aproape 233 de tunuri anti-smog vor fi puse si ele in actiune.

Delhi va plati angajatilor din constructii o compensatie de 5000 de rupii (60 de dolari), ca urmare a suspendarii lucrarilor de constructii si demolari.
Guvernul din Delhi a facut, de asemenea, apel la cele 20 de milioane de locuitori ai capitalei sa imparta calatoriile cu masina, sa lucreze de acasa cand e posibil si sa reduca utilizarea carbunelui sau lemnului pentru foc acasa.

Sursa: https://www.reuters.com/world/india/delhi-stops-construction-pollution-set-worsen-tuesday-2022-10-31/

Foto: freepik