Schimbarile climaterice reprezinta o amenintare extrem de importanta pentru viitorul nostru, dar mai ales pentru viitorul generatiilor urmatoare.
Departe de a fi doar o simpla sintagma din articole sau din lucrari stiintifice pe teme ecologice, incalzirea globala a devenit o realitate pe care o resimtim in fiecare zi si este o realitate care ar trebui sa functioneze ca un factor de presiune pentru fiecare dintre noi. Avem nevoie sa constientizam ce este amprenta de carbon, cat de mult dauneaza mediului inconjurator amprenta individuala de carbon a fiecaruia dintre noi si ce putem face pentru a o reduce.

Economie vs stil de viata risipitor

In conditiile in care cei mai multi dintre noi avem astazi un stil de viata risipitor, fara cea mai mica intentie de a economisi resurse naturale, un prim pas este acela de a recunoaste raul pe care il facem zilnic. Mai greu este, insa, sa trecem la actiune si sa adoptam un mod de viata in care economia sa fie un cuvant de ordine, fara ca asta sa insemne sacrificarea confortului propriu.
Pe de alta parte, un factor important care ne poate motiva intr-o oarecare masura sa abordam un comportament mai eficient din punct de vedere al consumului de energie il reprezinta beneficiile de natura financiara, care sunt din ce in ce mai substantiale.
Unul dintre cele mai importante segmente in care putem sa ne implicam si sa abordam un comportament mai economic este consumul de energie electrica.
Cum putem face asta cel mai simplu? Alegand becuri si corpuri de iluminat cat mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie

Ghid pentru un iluminat eficient din punct de vedere energetic

Becurile

Ca sa o luam cu inceputul, ar trebui sa “taiem in carne vie” si sa aruncam absolut toate becurile incandescente din casa, inlocuindu-le cu becuri LED sau CFL (becuri fluorescente compacte).
Becurile si spoturile LED reprezinta in mod cert viitorul in ceea ce priveste iluminatul casnic, si nu numai, si este evident ca sunt solutia de iluminat cea mai ecologica. Mai mult decat atat, piata de profil ofera astazi un numar foarte mare de modele si designuri atat pentru becuri si spoturi cat si pentru obiecte de iluminat LED.
O alta idee ar fi sa instalam intrerupatoare cu variator de lumina. Dincolo de contributia la eficienta energetica, variatoarele de lumina sunt extrem de utile in casa, pentru ca pot regla intensitatea luminii in functie de un moment anume sau de o stare de spirit.


Daca decideti sa treceti la LED sau CFL, e bine de stiut ca nu toate becurile au aceeasi eficienta energetica. De aceea indicatia specialistilor este sa cautati intotdeauna simbolul Energy Star pentru a fi siguri ca alegeti cele mai eficiente becuri.

Corpuri de iluminat

Ultimul lucru la care ne gandim atunci cand alegem un model de lustra, aplica sau veioza este eficienta din punct de vedere energetic. Primul lucru pe care il luam in calcul este partea estetica, apoi pretul si abia apoi eficienta energetica…
Ei bine, daca ne dorim sa adoptam un comportament mai eficient din punct de vedere al consumului de energie, va trebui sa facem cateva schimbari si in modul in care ne alegem corpurile de iluminat din casa sau de la birou.
Daca ati decis deja sa treceti la becuri LED, alegeti corpuri de iluminat care sa se potriveasca cu acestea.
Corpurile de iluminat LED sunt disponibile intr-o gama foarte variata de modele si incep sa devina o dotare standard in case, mai ales daca vorbim despre formele clasice, cu cablu. Spoturile de pilda sunt printre variantele LED favorite in casele romanilor. Exista insa si corpuri de iluminat exterior de pilda (lumini de siguranta, lumini de veghe, senzori de miscare) care functioneaza tot cu becuri LED.

Alte surse de iluminare cu consum redus
– Becurile fluorescent compacte (LFC) sunt prima generatie de becuri cu consum redus. Ele sunt cu mult mai economice decat becurile cu halogen, insa au si cateva defecte: necesita mai mult timp pana ating puterea lor maxima de iluminare si contin mici cantitati de mercur, care este un element toxic. Nu sunt la fel de performante ca becurile LED, din fericire cele mai populare becuri cu consum redus in acest moment.
– Tuburile fluorescente rectilinii (neoanele) sunt relativ eficiente in ceea ce priveste consumul de energie, dar sunt folosite cu precadere in cladiri de birouri sau institutii mari.

Cat de scump este sa economisim energie ?

Daca ne-am fi propus in urma cu cinci ani, de pilda, sa adoptam un stil de viata mai eficient din punct de vedere al consumului de energie si sa aducem asta si in designul casei noastre, cu siguranta ar fi fost daca nu imposibil, oricum foarte greu, mai ales in Romania. Si am fi vorbit de costuri foarte mari.

Astazi, daca intram intr-un magazin cu becuri va fi extrem de greu sa gasim altfel de becuri sau spoturi decat LED-uri. De asemenea, obiectele de iluminat cu design-uri dintre cele mai moderne si actuale sunt si ele disponibile in variante care se potrivesc cu becuri LED.
Iar daca pana nu demult, pretul acestei categorii de produse putea fi considerat mare si de aceea poate inaccesibil unor categorii sociale, astazi becurile si spoturile LED au preturi cu mult mai mici, fiind practic mai usor pentru oricine sa obtina o eficienta energetica.
Iar asta este, fara doar si poate, un mare pas inainte spre ceea ce inseamna eficienta energetica maxima.

Foto: freepik