Cu toate discutiile pe marginea incalzirii globale si a efectelor dezastruoase pe care le avem asupra mediului in dorinta noastra de a atinge gradul de confort dorit, e momentul sa aruncam o privire si la cateva moduri noi in care putem deveni mai ecologisti in ceea ce priveste incalzirea si racirea caselor in care locuim.

Probabil unul dintre cele mai bine pastrate secrete in acest sens este sistemul de Ventilare Mecanica si Recuperare a Caldurii, cu care e foarte posibil ca multi dintre cititori sa nu fie inca familiarizati.
Daca esti serios cu privire la crerea unui impact mai redus asupra mediului, un punct foarte bun de pornire in eforturile tale este, fara doar si poate, o unitate MVHR. Iata cateva motive:

Reducerea consumului de energie

Cei mai multi dintre proprietarii de firme si de locuinte sunt uimiti de costul incalzirii sau racirii caselor, fara sa se gandeasca insa si la motivele pentru care aceste costuri sunt atat de mari. Prioritatea lor este aceea de a reduce facturile lunare, fara sa inteleaga insa ca platesc costuri mari pur si simplu din pricina cantitatii de energie de care este nevoie pentru a produce caldura iarna sau pentru a elimina caldura din locuinta in lunile fierbinti de vara.

Iata, asadar, motivul perfect sa analizezi toata aceasta cantitate de energie produsa pentru controlul climei, iar la final vei intelege exact cat de daunatoare este ea pentru mediu.
Alegerea unui sistem MVHR adecvat te poate ajuta sa reduci costurile pentru energie cu pana la 25% iar asta va reduce in mod evident si cantitatea de energie consumata pentru controlul temperaturii. Imagineaza-ti ca un astfel de sistem reduce necesitatea de combustibili fosili cu 25%, un procent urias in materie de conservare!

Reducerea deseurilor chimice

Analizand diferite tipuri de unitati de recuperare a caldurii pe site-uri de profil din online vei incepe sa intelegi modul in care un sistem MVHR te poate ajuta sa reduci cantitatile de substante chimice care ajung inapoi in case. Gandeste-te la toate milioanele de persoane care sufera de alergii sau de astm si apoi uita-te la medicamentele administrate acestor bolnavi in mod obisnuit.
Toate aceste medicamente sunt compusi chimici care intr-un fel sau altul ajung in canalizare. Fie ca se intampla acasa, fie in cadrul companiilor farmaceutice, o cantitate mare de deseuri este aruncata la canal.

Unitatile MVHR filtreaza aerul, avand ca rezultat un numar mult mai mic de consumatori dependenti de aceste medicamente. Poate ca nu ti se pare o problema atat de mare, insa poti intreba un specialist in probleme de mediu despre raul pe care il facem echilibrului delicat al ecosferei cu dependenta noastra de substante chimice pe care le folosim pentru a ne desfasura viata zilnica.

Tema de gandire

Un aspect la care probabil ca nu te-ai gandit este ca prin reducerea costurilor alocate controlului temperaturii vei avea mai multi bani de cheltuit pe alte initiative ecologice pentru casa sau pentru locul tau de munca.
Poate ca ai tot incercat sa treci la o centrala mai eficienta din punct de vedere al costurilor… Sau poate ca iti doresti un nou automobil hibrid, dar nu iti poti permite costurile ridicate ale ratelor… Adauga acum 25% din facturile lunare pentru energie si inmulteste aceasta cifra cu 12 luni: in acest fel vei avea o suma frumusica pe care o poti cheltui pentru alte moduri de a ajuta mediul.
Folosirea sistemelor de recuperare a caldurii, fie acasa fie la birou, poate fi inceputul demersurilor pe care le poti face pentru a ajuta Mama Natura pe termen lung. Cine ar fi crezut ca o solutie atat de simpla ar putea insemna atat de mult in demersurile tale de a deveni mai ecologist?

Foto: freepik