Avocatii care activeaza in sectorul energiei regenerabile din India au fost ocupati in ultima perioada. In ciuda pandemiei cauzate de COVID-19, piata de energie regenerabila din India a continuat sa creasca, sustinuta de sprijinul guvernului si de un accent global pe sustenabilitate.
In anul 2020, tranzactiile M&A (fuziune si achizitie) din tara in valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari au avut un salt de 74% de la volumele de tranzactionare estimate la 1.2 milioane de dolari in 2019, potrivit KPMG. India este in prezent cel de-al treilea mare producator de electricitate din lume, fiind depasita doar de Japonia si de Rusia, iar prognozele indica doar un trend ascendent pentru viitor, potrivit unui raport PwC.
Avocatii spun ca la trendul recent al pietei au contribuit o serie de factori.
Dibyanshu Sinha, partener in cadrul Khaitan & Co., spune despre sectorul energetic din India ultimilor ani ca a avut parte de o “tranzitie majora” catre sursele non-conventionale, in mare parte determinata de guvern. “Ultimii ani au adus o serie de politici menite sa amplifice investitiile in sectorul energetic, ca si obiectivul de a atinge o capacitate de energie regenerabila de 500 GW pana in 2030, stocare a bateriilor si promovarea productiei interne de petrol” spune Sinha.
Bugetul pe 2020-2021 al Indiei a relevat alocarea sumei de 220 de miliarde de rupii (3 miliarde de dolari) pentru sectorul energetic si al energiei regenerabile, si datorita cererii in crestere a Indiei, mixul energetic a fost largit pentru a include diverse surse de energie regenerabila alaturi de surse conventionale, noteaza Sinha.
Deepak Kumar Thakur, partener pentru proiecte, energie si infrastructura la L&L Partners, este de acord ca guvernele nationale si statale au sprijinit acest trend recent, relaxand normele pentru proiectele de energie verde, facand din procesul si implementarea centralelor generatoare de energie o perspectiva atragatoare.
Thakur descrie eforturile Indiei in sensul dezvoltarii energiei regenerabile ca fiind “demne de lauda”.
“Pe masura ce cererea globala pentru un profil energetic verde si curat devine mai dezirabila, cresterea pregnanta a Indiei in ceea ce priveste dezvoltarea pietei energiei regenerabile a atras atentia intregii lumi” noteaza Thakur.
Jay Parikh, un alt partener la L&L Partners este de acord ca neutralitatea emisiilor de carbon si tranzitia energetica transforma in mod dramatic piata de energie.
„Stimulentele si angajamentele guvernamentale recente – asa cum este si Acordul Verde European, pus in aplicare pentru a face economia Uniunii Europene sustenabila prin transformarea provocarilor climatice si de mediu in oportunitati si facand tranzitia justa si incluziva pentru toti; si Acordul Climatic de la Paris, care este un tratat international cu putere juridica referitor la schimbarea climatica – precum si presiunea actionarilor au incurajat jucatorii globali sa faca eforturi majore pentru a reduce emisiile in vederea sustenabilitatii”, spune Parikh.
Mai multa munca pentru avocati
Pentru avocatii din acest domeniu, noile dezvoltari au insemnat o crestere a volumului de munca, chiar daca pandemia isi lasa amprenta asupra altor industrii.
„In ceea ce priveste sectorul energetic, rolul unui avocat este mult mai important, pentru ca el trebuie sa detina o buna intelegere comerciala si de business a industriei energetice, dincolo de necesitatea de a fi pregatit in materie de legi priving fuziunile si achizitiile (M&A)”, explica Parikh, notand de asemenea ca “o sarguinta temeinica” este parte integranta a acestui job.
Desigur, este necesara si o gama ampla de verificari de conformitate, spune Thakur, „pentru crearea de noi centrale electrice, precum si verificari de conformitate pentru centrale electrice operationale, avize juridice si rapoarte de diligenta, toate facand parte din procesul decizional avand ca scop definitivarea planurilor de investitii in sectorul energetic, in special in conditiile actuale instabile de piata”.
Impactul pandemiei
Sectorul energetic a fost rezistent in timpul pandemiei, insa nu a reusit sa scape complet de impact. Thakur reaminteste „cererea scazuta si oferta excesiva”, in special in perioada de izolare stricta impusa de COVID-19.
„Multi producatori mici de energie s-au confruntat cu problema crizei de numerar, propunandu-se spre achizitie jucatorilor mai mari si mai bogati, intrucat nu mai aveau acces la credite. Acesta ar putea fi unul dintre motivele inmultirii tranzactiilor de fuziune si achizitie din sectorul energetic”, explica Thakur.
Incetinirea economiei in perioada pandemiei COVID-19 a dus, de asemenea, la un ciclu al ratei dobanzii scazute, care „a creat o aura de atractie pentru active higher-bearing cum ar fi centralele generatoare de energie, pentru finantare profitabila”, spune Thakur, mentionand ca jucatorii mai mari din industrie, „cu buzunare adanci si cu un apetit mai mare catre risc” s-au aflat intr-o adevarata campanie de cumparare, “cu investitii din ce in ce mai anticipate in sectorul energetic, si in mod deosebit in energia regenerabila”.
„Desi sectorul energetic s-a confruntat cu aberatiile generale ale unei piete perturbate in perioada pandemiei, impactul general asupra sectorului nu a fost unul devastator”, adauga Thakur.
Akila Agrawal, partener si director pentru M&A la Cyril Amarchand Mangaldas, spune ca negocierea a fost „in mare parte neafectata” de pandemie. „Avocatii au lucrat chiar si pe fondul pandemiei, prin intermediul tehnologiei. Documentatia pentru astfel de tranzactii a suferit, insa, o transformare ca urmare a schimbarii perspectivelor in ceea ce priveste distribuirea riscurilor”, spune Agrawal.
Planificarea pe mai departe
In ceea ce priveste viitorul, avocatii prognozeaza ca aceasta atractie va continua sa existe, sprijinita si de initiative sustinute de guvern si de un control sporit cu privire la impactul asupra mediului.
„In conditiile in care conformitatea ecologica, eficienta energetica si sustenabilitatea mediului devin teme esentiale in tranzitia catre economii cu un consum redus de combustibili fosili la scara globala, India va asista la un numar mai mare de tranzactii de fuziuni si achizitii”, prognozeaza Parikh, adaugand ca piata se asteapta ca efortul continuat al guvernului in sensul masurilor politice sa ajute tranzactiile M&A din sectorul energetic.
Agrawal este de acord, spunand ca exista asteptari ca guvernul sa mareasca in continuare cota surselor sustenabile de energie regenerabila, pentru a reduce dependenta de sursele traditionale de energie, pe baza de combustibili fosili.
„Guvernul are in plan obtinerea unei capacitati de 175 GW de energie regenerabila pana in anul 2022 si o capacitate de 450 GW de energie regenerabila pana in anul 2030, astfel incat peste 40% din cererea de energie a tarii sa fie satisfacuta de energia regenerabila. Politicile guvernamentale de atragere si promovare a investitiilor in sectorul energiei regenerabile vor sprijini dezvoltarea acestui sector”, noteaza Agrawal.
In plus, Obiectivele de Dezvoltare Sustenabila ale Natiunilor Unite si Acordul de la Paris continua sa stimuleze companiile energetice sa fie constiente de problemele ESG. Agrawal considera ca acest lucru va incuraja o si mai mare concentrare pe sectorul energiei regenerabile, „care este pana la urma cheia succesului lor pe termen lung si a crearii de valoare”.
Sursa: https://www.legalbusinessonline.com/features/renewable-energy-shining
Foto: freepik