Daca te intereseaza modul in care bate vantul si in care straluceste soarele, priveste catre parcul solar Benban din Egipt. Imensul proiect, ce va avea, la final, capacitatea de a produce 1,8 GW de energie, propune sa vanda surplusul de energie electrica la o zecime din pretul producatorilor vechi de energie electrica din Europa.

In acest moment sunt in derulare discutii privind construirea de conexiuni energetice catre Europa si catre alte zone din Africa. Insa, CEO-ul institutiei finlandeze de finantare pentru dezvoltare FinnFund, Jaakko Kangasniemi, este de parere ca alte instalatii solare in pregatire vor fi intarziate de incertitudinea economica din jurul COVID-19.

El spune ca e improbabil ca guvernele sa sustina acordurile de cumparare de energie, cata vreme finantele sunt restructurate. Insa Kangasniemi spune si ca banii nu vor sta pe loc: dezvoltatorii vor targeta, in schimb, proiecte solare industriale si comerciale de mai mica amploare, “precum o fabrica sau un bloc de apartamente sau un cartier. Nu vorbim despre un sfert de milion de panouri solare, ci despre cateva sute sau mii de panouri, in jur de 1 MW”.

Un exemplu recent in acest sens este cel al unuia dintre cei mai mari jucatori de pe piata de tutun, Nhimbe Fresh, care a semnat un acord cu startup-ul Sud-African Sun Exchange pentru o instalatie solara cu o capacitate de 1.9 MW.

Sursa: https://www.theafricareport.com/65451/africas-renewable-energy-projects-to-shine-more-light-in-2021/

Foto: freepik