Terminologia din industria petrolului si gazelor si este esentiala pentru o comunicare eficienta ce faciliteaza colaborarea si intelegerea in cadrul proiectelor si operatiunilor. Iata mai jos, in cateva episoade, un dictionar al termenilor specifici in industria gazelor si petrolului.

D

Derrick

O structura asemanatoare unui turn, in care se afla in general comenzile de foraj si echipamentele de ridicare.

Duza

Un pasaj prin burghiele cu jet care cauzeaza ejectarea fluidului de foraj cu viteza mare.

Descoperire

Constatarea unei acumulari de petrol in urma mai multor sonde de explorare. Testarea, esantionarea si/sau inregistrarea existentei unei cantitati semnificative de hidrocarburi potential mobile trebuie sa aiba loc inainte de a declara o descoperire.

Dezafectata si abandonata (J&A)

O sonda care a fost abandonata din cauza unei probleme de foraj.

Deconectare

O perioada in care productia este pusa pe pauza, pentru a permite activitati de intretinere esentiala.

Deconectare hidraulica

Permite despartirea sectiunilor inferioare si superioare a sirului de instrumente. Deconectarile hidraulice constau in aplicarea unei presiuni predefinite prin tubajul mobil pentru a activa un mecanism de eliberare. Uneori, se foloseste o minge pentru a bloca circulatia prin tubaj, ceea ce permite aplicarea presiunii de eliberare.
Tubajul mobil este un tubaj cu diametru mic in cadrul tubajului de productie al unui put, ca tratament remedial pentru a rezolva problemele de incarcare a lichidului. Cand presiunea de rezervor a unui put de gaz se epuizeaza, poate aparea o viteza insuficienta de transportare a lichidelor din sonda.

Distilati medii

Produse petroliere rafinate cu densitate medie, precum combustibilul pentru aviatie, kerosenul si pacura usoara.

Dilatare excesiva

O sectiune deschisa sau o zona largita a unei sonde. O dilatare excesiva este de obicei mai mare decat dimensiunea burghiului si poate fi cauzata de viteza excesiva a jetului de burghie, formatiuni moi, tensiuni de roca in situ, deteriorari mecanice, printre alte motive.

Dop de stergere

Denumit uneori si dop de cimentare, este un dop de cauciuc folosit pentru a separa suspensia de ciment de alte fluide. Acest lucru reduce contaminarea si mentine performanta previzibila a slamului.

Ele pot deveni mai grave in timp, dar utilizarea unui timp adecvat de noroi le poate minimiza.

Difractie cu raze X (XRD)

Difractia cu raze X (XRD) este un serviciu standard pentru orice identificare si cuantificare a mineralelor in industria de explorare a petrolului si gazelor.

E

E&A

Abreviere pentru procesul de Explorare si Evaluare.

E&P

Abreviere pentru procesul de Explorare si Productie

Explorare – cautarea de petrol si gaze; metodele pot include survol aerian, studii geofizice, studii geologice, testarea carotelor si forarea puturilor de testare (wildcat).
Evaluare – faza a unui proiect petrolier ce urmeaza dupa un foraj de explorare incheiat cu succes. In timpul evaluarii, sunt forate adesea puturi de delimitare, pentru a stabili dimensiunea campului de petrol sau gaze si cea mai eficienta metoda de dezvoltare.
Productie – faza ce are loc dupa explorare si dezvoltare cu succes – in acest interval incep sa fie drenate hidrocarburile din zacamantul de petrol sau gaze.

Efectul Joule-Thomson

Racirea gazului pe masura ce se expandeaza. Acest efect este numit uneori „efect de throttling” si poate fi folosit pentru a raci gazul produs, eliminand astfel lichidele si hidratii din gazele naturale.

Efect jamin

O crestere a rezistentei la curgere, de obicei atunci cand una (sau mai multe) interfete sunt prezente intr-un canal la un moment dat.

Etrier ultrasonic

Un dispozitiv ce foloseste semnale acustice de inalta frecventa pentru a masura diametrul intern al unei gauri de foraj deschise, al unei tevi sau al carcasei. Un transductor emite semnalul de inalta frecventa care apoi este reflectat inapoi de elementul masurat. Diametrul este determinat de timpul necesar pentru revenirea semnalului (ecou) si de viteza acustica a fluidului.

Extractia vaporilor (vapex)

O metoda de fabricare a petrolului greu non-termic ce consta in utilizarea vaporilor de solvent pentru a reduce vascozitatea petrolului greu. Solventul este injectat in petrolul greu si ulterior se extinde si se dilueaza. Petrolul greu diluat se va scurge apoi in putul orizontal.

Ecuatia Young-Laplace

O ecuatie diferentiala partiala neliniara ce descrie diferenta de presiune pe o interfata intre doua fluide la o interfata curba, statica, utilizata pentru a defini presiunea capilara.

F

Fluid de tratare

Un fluid conceput si pregatit pentru a rezolva o anumita problema de forare sau rezervor. Fluidele de tratare sunt in general preparate la locul sondei in scopuri precum stimularea, izolarea sau controlul gazului sau apei din rezervor. Fiecare fluid de tratare este conceput pentru conditii specifice.

Fluid de fracturare

Fluidele de fracturare pentru rezervoarele de sist contin in general apa, propanti si niveluri scazute de fluide non-apoase, concepute pentru a reduce presiunea de frecare in timp ce pompeaza fluidul in sonda.

Fluid subsaturat

Un termen folosit pentru a descrie o solutie in care este prezenta o substanta nedizolvata. Acest lucru este util in noroiurile de apa sarata, unde canalul subsaturat poate permite sarii sa se scurga in noroi, impiedicand gaura sa se inchida in ansamblul de foraj.
Termenul poate fi folosit si pentru a descrie umiditatea din aer si se refera la umiditatea mai mica de 100%.

Finalizare

Procesul de pregatire a putului pentru productie, dupa operatiunile de foraj. De obicei, implica instalarea de echipamente permanente pentru capul putului si in profunzimea putului.

Finalizare naturala

Se refera la un sistem de finalizare ce utilizeaza capacitatea de curgere naturala a unui rezervor.

Fragilizare

Se aplica echipamentelor de foraj prin care componentele din otel devin mai putin rezistente la rupere si semnificativ mai slaba ca si rezistenta la tractiune, ca urmare a expunerii prelungite la hidrogen sulfurat in stare gazoasa sau lichida. Slabiciunea este cauzata atunci cand ionii de hidrogen ajung intre limitele granulare ale otelului, unde formeaza apoi hidrogen molecular – acesta ocupa mai mult spatiu si reduce rezistenta legaturilor dintre granule. Hidrogenul molecular poate cauza fisurarea metalului atunci cand este supus la un stres de tractiune. Fragilizarea prin hidrogen poate fi denumita si „fragilitate acida”.

Fracturare/ Fracking

O metoda de distrugere a unei formatiuni de roca prin injectarea de fluid la presiune foarte mare, astfel incat sa forteze deschiderea fisurilor existente, cu obiectivul final de a creste rata de productie a rezervorului, facilitand extragerea de combustibil din camp.

Forare orizontala

O metoda de forare in care burghiul este rotit intr-o directie orizontala (in general, cu o inclinatie mai mare de 85°) intr-un efort de a produce hidrocarburi din zone situate la aceeasi adancime aproximativa.

Factor de recuperare

Raportul dintre rezervele recuperabile de petrol si/sau gaze in comparatie cu cantitatea estimata de petrol si/sau gaze din rezervor.

Factor de corectie a vitezei

Factorul de corectie a vitezei leaga viteza fluxului de lichid monofazat masurata in centrul unei tevi cu viteza medie pe teava.

Facilitator tehnologic in industrie (ITF)

O organizatie comerciala de petrol si gaze infiintata in 1999. Scopul ITF este acela de a sprijini dezvoltarea de noi tehnologii si inovatie in sector. Este recunoscuta la nivel international si are ca membri multe dintre cele mai mari companii de petrol si gaze din lume.

G

Gaz natural

Gaz ce apare in mod natural. Se gaseste adesea alaturi de petrolul brut.

Gaz asociat

Gaz natural produs cu titei din acelasi zacamant sau asociat cu acumulari de petrol, care pot fi dizolvate in titei in conditii de zacamant sau care pot forma un capac de „gaz liber” (in stare gazoasa, nu lichida) deasupra petrolului.

Gaz neasociat

Gaz natural dintr-un rezervor, care nu contine o cantitate semnificativa de titei.

Gaz uscat

Gaz natural compus in principal din metan. Poate contine cantitati minore de etan, butan si propan si, in general, are putine hidrocarburi mai grele sau deloc.

Gaz de locatie (GIP) sau Gaz de locatie initial (GIIP)

Inainte de extractie sau productie, GIP sau GIIP se refera la cantitatea de gaz estimata pentru acumulari naturale.

Gaz natural lichefiat (GNL)

Gaz natural (in special metan si etan), lichefiat pentru transport. Gazul natural devine lichid la o temperatura foarte scazuta si poate fi stocat si transportat in stare lichida. Acest proces este necesar adesea atunci cand nu este disponibila o conducta de gaz pentru transportul gazului catre piata.

Gaz petrolier lichefiat (GPL)

Gaz compus in principal din propan si butan care este gazos la temperatura si presiunea atmosferica, tinut in stare lichida prin presiune pentru a facilita depozitarea, transportul si manipularea. Gazul poate fi obtinut din gazele de rafinarie sau dupa procesul de cracare a titeiului. Gazul lichefiat comercial consta in principal fie din propan, fie din butan, sau din amestecuri ale acestora, si este denumit si „gaz imbuteliat”. Usurinta de conversie in stare gazoasa inseamna ca poate fi utilizat industrial sau casnic.

Gaz rezidual

Gaz ramas dupa prelucrarea si extragerea lichidelor din gaze naturale.

Gaz etans

Gazul natural produs din roci de rezervor cu o permeabilitate atat de scazuta incat este necesara fracturarea hidraulica masiva (pomparea fluidului in sol pentru a-l face mai permeabil) pentru ca putul sa fie exploatat in ritmuri economice.

Geluri Zero-Zero

Namolul cu geluri zero-zero permite depunerea baritinei si resturilor. Rezistenta gelului este considerata a fi foarte scazuta, cu ambele valori aproape de zero, atunci cand sunt masurate conform procedurilor de testare standardizate.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik