Terminologia din industria petrolului si gazelor si este esentiala pentru o comunicare eficienta ce faciliteaza colaborarea si intelegerea in cadrul proiectelor si operatiunilor. Iata mai jos, in cateva episoade, un dictionar al termenilor specifici in industria gazelor si petrolului.

R

Resurse recuperabile

Cantitati de resurse despre care se stimeaza a fi recuperabile din acumulari cunoscute.

Resurse contingente

Cantitati de petrol estimate a fi potential recuperabile, la o data anume, din acumulari cunoscute. Cu toate acestea, proiectul (proiectele) nu sunt considerare inca suficient de mature pentru dezvoltarea comerciala.

Rezerve

Cantitatile de petrol si/sau gaze care se anticipeaza a fi recuperabile comercial dintr-un rezervor.

Rezerve testate (dovedite)

Rezerve care, pe baza dovezilor disponibile, sunt considerate a fi exploatabile din punct de vedere tehnic si economic (adica au o sansa mai mare de 90% de a exploatate).

Recuperarea imbunatatita a petrolului (EOR)

Un proces care utilizeaza tehnici sofisticate pentru a creste cantitatea de petrol ce poate fi recuperata dintr-un rezervor de petrol. El restabileste presiunea de formare si imbunatateste deplasarea petrolului/fluxul de fluid in rezervor. Exista 3 tipuri majore de recuperare: inundare chimica (inundare alcalina sau inundare cu polimer micelar), deplasare miscibila (injectare cu dioxid de carbon sau hidrocarburi) si recuperare termica (inundare cu abur sau combustie in situ). Recuperarea imbunatatita a petrolului este cunoscuta si sub denumirea de „recuperare tertiara” si este, in general, prescurtata EOR.

Recuperare secundara

O etapa a recuperarii imbunatatite a petrolului, se refera la recuperarea petrolului si/sau gazului dintr-un rezervor prin injectarea de gaz, apa sau alte substante in roca rezervorului pentru a curata petrolul si/sau gazul din rezervor.

Recuperare termica

Un tip de recuperare imbunatatita in care se introduce caldura intr-un rezervor pentru a reduce vascozitatea petrolurilor grele si pentru a facilita curgerea acestora in puturile de exploatare.

Recuperare in-situ

Tehnici utilizate pentru extragerea hidrocarburilor de sub suprafata, fara a indeparta solul si alte materiale.

Recuperare primara

Recuperarea petrolului sau gazului dintr-un zacamant pur prin utilizarea presiunii naturale din zacamant pentru a forta titeiul sau gazul sa iasa din puturi si sa ajunga la suprafata.

Ridicarea gazului

Procesul de ridicare a fluidului dintr-un put prin injectarea de gaz in put, prin tubulatura. Injectarea de gaz inseamna ca fluidul este aerat si mai putin dens, ceea ce il va forta sa iasa din sonda.

Raportul gaz-petrol (GOR)

Se refera la numarul de metri cubi de gaz produs per baril de petrol.

Re-finalizare

Finalizarea productiei unei sonde existente care a fost finalizata anterior (de obicei intr-o alta formatiune).

Rezervor

O roca de sedimentare permeabila si poroasa, care contine petrol si gaz.

Riser (foraj)

O teava intre un dispozitiv de prevenire a eruptiilor de pe fundul marii si o instalatie de foraj plutitoare.

Riser (productie)

O sectiune de conducte care uneste structura de suprafata cu un cap de put de pe fundul marii.

Rezistenta la compresiune uniaxiala

Un tip de masurare folosit pentru a ilustra rezistenta unui material. Rezistenta la compresiune uniaxiala este uneori abreviata UCS si descrie stresul maxim la compresiune axiala pe care o poate suporta o proba de material inainte de a ceda.
Se numeste uneori si „rezistenta la compresiune nelimitata”.

Reparare si intretinere a putului

Acest termen se refera la stimularea sau repararea unui put de productie existent. Scopul este restabilirea sau prelungirea productiei de hidrocarburi.

S

Separator gun barrell

Este localizat langa capul putului si este folosit pentru a separa petrolul, apa si gazul.

Slot J

Un tip de mecanism folosit in mod obisnuit pentru a instala si a dezinstala unelte de foraj, cum ar fi dispozitivele de ambalare. Este numit astfel deoarece fanta are forma unui J. Partea scurta sustine greutatea proeminentei, iar partea lunga este deschisa pentru a elibera proeminenta.

Separare

Atunci cand sunt lichide, hidrocarburile gazoase si apa sunt separate. Acest lucru se realizeaza de obicei intr-un vas sub presiune la suprafata, insa au fost dezvoltate noi tehnologii ce permit separarea in sonda (in anumite conditii).

Sufocare

Proces folosit pentru a controla rata de curgere a fluidului sau presiunea sistemului in aval. Sufocarile au diferite configuratii: sufocarile ajustabile permit fluxul fluidului si modificarea parametrilor de presiune, pentru a se potrivi cerintelor de productie sau procesului.

Seismic

Utilizarea undelor de energie elastica (cum ar fi undele P si undele S) pentru a stabili natura structurilor geologice subterane. Inregistrarile seismice 2D sunt studiate de oamenii de stiinta pentru a interpreta compozitia, continutul de fluid, intinderea si geometria rocilor din subsol.

Spud-in

Forarea primei parti a unui put nou.

Shapefile

Un format popular de date vectoriale geospatiale pentru software-ul sistemului de informatii geografice (GIS).

T

Teren comercial

Un camp de petrol si/sau gaze care merita dezvoltat. Inseamna ca domeniul este capabil sa produca suficient venit net, cu risc scazut, pentru a-l face economic pentru dezvoltare. Opusul acestuia este un camp marginal – un camp de petrol care ar putea sa nu produca suficient venit net pentru a merita o dezvoltare.

Titei mediu

Petrol lichid a carui densitate este intre titeiul usor si cel greu.

Tona metrica

O unitate de masura echivalenta cu 1000 kg, 2204,61 lbs; 7,5 barili.

Trasor nuclear

Material gazos, lichid sau solid care emite raze gamma.

Tubing

Conducta cu diametrul cel mai mic dintr-un put care transmite la suprafata productia de hidrocarburi.

U

Uleiere fierbinte

Difuzarea de fluid incalzit (de obicei ulei) pentru a dizolva/disloca depozitele de parafina din tubulatura de productie. Acolo unde exista o variatie mare de temperatura in sistemul de producere pot aparea depuneri de parafina.

Ulei de stingere

Ulei utilizat pentru calirea otelului prin controlul transferului de caldura in timpul procesului de calire, permitand proprietati metalurgice consistente. In afara de intarire, uleiul poate tolera si alti factori precum grosimea, gradul de distorsiune si geometria.

ULCC

Abreviere pentru “ultra large crude carrier” (nava de dimensiuni mari, proiectata pentru a transporta cantitati uriase de titei brut).

Ultrafine

Se refera la orice particule cu un interval de dimensiuni intre 2 si 44 de microni.

Upstream

Industria petrolului si gazelor naturale este impartita in trei sectoare: Upstream, Midstream si Downstream. Upstream se refera la etapele incipiente ale explorarii si productiei, inclusiv foraj si extractie.

V

Vascozitate

Vascozitatea este o masura a rezistentei unui fluid la curgere.

Versenat

Se refera la acidul etilendiaminotetraacetic, substanta utilizata pentru titrarea ionilor de calciu si magneziu din probele de apa. Este cunoscut si ca titraver sau EDTA.

VAMA

Se refera la un copolimer de acetat de vinil (polimer etilenic) si acid maleic anhidru (un di-hidroxi acid) care are de obicei o greutate moleculara mare. Din acest motiv, este adesea folosit ca floculant (o substanta care promoveaza aglomerarea particulelor fine) sau diluant de bentonita (folosit pentru a preveni separarea solidelor/reduce apa libera).

VSP

Semnifica „Profil seismic vertical” si este o tehnica utilizata pentru a inregistra undele seismice direct la un foraj, ceea ce permite reflectoarelor seismice cu doua directii sa fie corelate cu precizie cu adancimile formatiunii intalnite de sonda.

W

WOC

Aceasta abreviere se refera la suspendarea operatiunilor de foraj, astfel incat slamurile de ciment sa se poata intari si solidifica. Acest lucru permite slamului sa dezvolte rezistenta la compresiune, astfel incat sa nu se formeze fisuri mici sau cai de fluide. Timpul WOC poate varia de la cateva ore pana la cateva zile, iar echipa de foraj va folosi de obicei acest timp pentru mentenanta.

X

XRL

Laterala extinsa; un put cu o laterala orizontala de aproximativ 9500 ft.

Y

Yield

Poate fi folosit ca termen de foraj pentru a se referi la volumul ocupat de un sac de ciment uscat dupa amestecarea cu apa si aditivi pentru a forma o suspensie. De asemenea, pentru a desemna limita de curgere minima specificata a otelului utilizat intr-o teava.
Poate fi folosit si atunci cand discutam despre fluidele de foraj pentru a arata calitatea unei argile corespunzatoare numarului de barili de noroi cu vascozitate de 30 cP pe care le-ar produce o tona.

Yield stress

Stresul ce trebuie aplicat unui material pentru a-l face sa inceapa de curga.

Yield Point

Un termen geologic folosit pentru a descrie limita elastica a unui material. Cand limita elastica este depasita de un stres aplicat, are loc o distorsiune permanenta.
Uneori este folosit si referitor la fluidele de foraj, pentru a descrie parametrul modelului plastic Bingham, un model geologic cu doi parametri utilizat pe scara larga pentru a descrie trasaturile de curgere ale noroiului.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik