Cresterea cererii de plante exotice de apartament afecteaza mediul inconjurator. Trebuie sa ne asiguram, de aceea, ca activitatile noastre legate de gradinarit sunt cat mai ecologice.

Asa cum discutiile legate de pescuitul responsabil si sustenabil au capatat in ultima vreme o importanta majora – dat fiind ca cererea de fructe de mare a pus in pericol populatiile de pesti si crustacee din intreaga lume si a dus la distrugerea habitatelor – discutia despre practici sustenabile in culegerea plantelor si gradinarit este si ea la fel de importanta si cu numeroase implicatii fata de mediu.

In perioada pandemiei am asistat la o crestere a interesului fata de gradinarit, iar ca raspuns, multe persoane au inceput sa traga un semnal de alarma cu privire la multitudinea de moduri nesustenabile in care sunt obtinute plantele de apartament mult ravnite si uneori exotice, incepand de la costurile energetice ale serelor comerciale si transportului si ajungand pana la distrugerea comunitatilor de plante si a ecosistemelor, ca urmare a braconajului.
Iar raportarile recente cu privire la braconajul de plante abunda. Printre plantele cele mai vizate se numara Suculentele Californiene, Planta Carnivora Ulcior (Sarracenia) din Filipine si plantele pe cale de disparitie precum Plantele Suculente Nasture (Crassula Perforrata) si Lithops sau Piatra Vie din Africa de Sud.

Din 2010, Orhideea Papucul Doamnei a fost epuizata cu rapiditate, in acest moment ramanand mai putin de 1% din populatia sa initiala iar planta fiind amenintata cu disparitia. Iar habitatele sunt adesea afectate sau distruse de cei care care culeg ilegal aceasta planta.
Desi beneficiile economice de care se bucura braconierii determina mare parte din comertul ilegal, implicatiile economice pe termen lung inca nu sunt pe deplin contorizate de cei mai multi dintre noi.

Culegerea plantelor de catre braconieri nu este in general o operatiune derulata cu atentie si de multe ori poate avea ca efect afectarea fizica a ecosistemelor si tulburarea solului. Radacinile plantelor sunt importante pentru mentinerea structurii solului si pentru contributia la sanatatea solului, astfel ca atunci cand radacinile sunt afectate, eroziunea solului este accelerata.
Plantele rupte sunt, pe de alta parte, si membre ale comunitatilor de plante locale, iar plecarea lor inseamna ca intreaga comunitate va fi afectata, ceea ce va duce la o reducere a diversitatii vegetatiei.
Impactul braconajului de plante inseamna mult mai mult decat pierderea imediata a plantelor. Ruperea plantelor afecteaza si populatiile de insecte si de pasari, care polenizeaza plantele si se bazeaza pe ele pentru hrana si mediu de viata. Iar eroziunea solului, imbinata cu reducerea si chiar cu potentiala disparitie a plantelor care capteaza carbonul poate accelera in final schimbarea climatica.

Ce poti face pentru a incuraja practicile sustenabile, dar sa poti iubi si ingriji totusi plante de apartament? Optiunea cea mai buna va fi sa incerci sa propagi plantele prin ramuri sau lastari taiati de la plantele unor prieteni iubitori de flori.
Multe plante isi pot reface radacinile cand sunt taiate, uneori pur si simplu stand in apa. Asa ca dace exista o planta rara care iti place, incearca sa gasesti pe cineva dispus sa iti dea si tie o ramura sau un lastar din ea, in loc sa cumperi un specimen, mai ales daca nu poti sti cu siguranta daca vanzatorul a obtinut plantele intr-un mod sustenabil.
O altă varianta este sa cumperi local si sa alegi soiuri de plante endemice zonei, care sa poata fi cultivate sustenabil si sa aiba parte de toate conditiile de care au nevoie si in acelasi timp sa nu fie invazive.

Fii atent, de asemenea, daca plantele pe care le alegi vor necesita sa imbogatesti solul cu turba – un produs nesustenabil pentru gradinarit, care se gaseste in aproape fiecare magazin de gradinarit, sau daca ai putea folosi un compost mai sustenabil.
Turba este derivata din zonele umede – zone bogate in licheni in unele cazuri, sau frunze si parti de copaci descompuse, in zonele tropicale. Turba este recoltata in general mai rapid decat poate fi inlocuita organic, conducand astfel la eroziunea semnificativa a habitatului sau la distrugerea sa. Turbariile functioneaza ca rezervoare de carbon, astfel ca distrugerea lor sau recoltarea excesiva contribuie foarte mult la schimbarea climatica.
Daca dragostea noastra fata de plante accelereaza afectarea niselor ecologice in care acestea traiesc si prospera, in loc sa le onoreze si sa le protejeze, atunci trebuie sa punem sub semnul intrebarii bazele iubirii noastre. Ar trebui sa cultivam o reciprocitate necesara, in care sa ne pese sustenabil de mediile din care provin plantele pe care le iubim.

Sursa: https://www.newscientist.com/article/mg25433851-300-how-to-make-sure-your-houseplants-are-sustainable/

Foto: freepik