Planul de Sustenabilitate 2050 al statului Hawaii a primit la inceputul lunii mai un premiu national de merit din partea Asociatiei Americane pentru Urbanism, in cadrul unei ceremonii desfasurate la San Diego Central Library, din California.

Planul de Sustenabilitate 2050 al statului Hawaii: Trasarea Drumului pentru un Deceniu de Actiune (2020-2030) serveste drept plan de actiune strategica nationala pentru aspecte ce tin de climat si sustenabilitate.
Planul recomanda actiuni menite sa indrume coordonarea si implementarea rezilientei climatice si de sustenabilitate a statului Hawaii, in concordanta cu Deceniul de Actiune 2020-2030, pentru a atinge obiectivele de dezvoltare sustenabila ale Natiunilor Unite si obiectivele Acordului de la Paris, la nivel local.

Divizia Comunitati Sustenabile a Asociatiei Americane de Urbanism a recunoscut excelenta planului in materie de sustenabilitate.
Coordonatorul pentru sustenabilitate, Danielle M. Bass a acceptat premiul in numele guvernatorului David Ige si al statului Hawaii.
“Este o onoare uriasa pentru statul Hawaii sa fie recunoscut la nivel national pentru angajamentul sau pentru un viitor mai sustenabil – impartasind o viziune colectiva pentru protejarea insulei noastre prin adaptare climatica, rezilienta si practici sustenabile”, a spus guvernatorul Ige intr-o declaratie.

“Hawaii a fost mult timp in linia intai a practicilor sustenabile, incepand cu viziunea noastra Nativa Hawaiiana asupra lumii si ajungand pana la Malama ‘aina si Malama Honua. Acest plan pe 10 ani pentru deceniul 2020-2030 ne aduce pe toti laolalta, ca oameni ai Hawaii-ului – la nivel de sectoare, agentii guvernamentale si comunitati cu aceeasi viziune, aceleasi strategii si actiuni menite sa construiasca un Hawaii sustenabil” a spus Bass.
Planul de sustenabilitate subliniaza viziunea comuna – obtinuta prin intermediul implicarii si feedback-ului opiniei publice – potrivit careia pandemia COVID-19 ofera o sansa esentiala de resetare si regandire a viitorului pe termen scurt al statului Hawaii, astfel incat sa fie mai echitabil, mai rezistent la schimbarile climatice si mai sustenabil.

Planul isi are radacinile in cunostintele si valorile ecologice traditionale hawaiiene, iar viziunea sa include:

  •  O economie diversificata, reconstruita sustenabil – nu doar o revenire la status quo-ul obisnuit al lucrurilor.
  •  Promovarea unei industrii regenerative si sustenabile a turismului.
  •  O mai mare autonomie in agricultura locala si in sectoarele energetice.
  •  Dezvoltarea fortei de munca verzi.
  •  Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in sectoarele energie, transporturi, agricultura si deseuri.
  •  Promovarea comunitatilor sustenabile prin strategii ce imbunatatesc utilizarea pamantului.
  •  Investitii in comunitati: educatie si oameni.
  •  Investitii in infrastructura locala pentru a asigura adaptarea rezilienta la clima si comunitati sustenabile puternice pentru viitorul statului Hawaii.

Sursa: https://mauinow.com/2022/05/04/hawai%CA%BBis-sustainability-plan-receives-national-award/

Foto: freepik