Daca ai ulei de motor folosit si nu stii sigur cum te poti debarasa de el intr-un mod cat mai sigur, trebuie sa stii ca exista modalitati ecologice de a te asigura ca nu ajunge la groapa de gunoi, unde poate dauna mediului. Poti invata cum sa arunci sau sa reciclezi in mod corespunzator uleiul de motor uzat, urmand sfaturile ecologice de mai jos.

Containere etanse de stocare

Primul pas pentru protejarea mediului este sa te asiguri ca uleiul de motor uzat este depozitat intr-un recipient corespunzator, stabil si etans. Multi oameni folosesc recipiente din plastic sau sticle de ulei goale ca solutii de depozitare si cred ca asa rezolva problema. Cel mai important lucru, insa, este sa te asiguri ca uleiul nu se scurge pe sol din aceste recipiente sau la canalizare. Acest tip de contaminare este daunator atat pentru tine cat si pentru comunitatea in care locuiesti.

Absorbantii pentru ulei de motor

Pentru soferi si proprietarii de flote auto, nu exista nimic mai rau decat scurgerile de ulei de motor, mai ales daca vorbim despre ulei uzat. Dincolo de problemele de siguranta la drum, scurgerile de ulei de motor au un impact grav asupra mediului, care poate dura foarte mult in timp.
Daca te confrunti acum cu aceasta situatie sau daca vrei sa iti protejezi masinile si mediul impotriva riscurilor viitoare, afla tot ce trebuie sa stii despre absorbantii organici pentru scurgeri de ulei.

Ce fluide pot absorbi absorbantii pentru ulei?

Majoritatea absorbantilor pentru ulei sunt fabricati din materiale organice, cum ar fi rumegusul, muschiul de turba sau aschiile de lemn. Aceste materiale exceleaza la absorbtia uleiurilor de motor, benzina, combustibili, lichide de racire, vopseluri, polimeri, solventi, pesticide, erbicide si multe altele.

Beneficiile absorbantilor organici pentru ulei de motor

Absorbantii organici sunt proiectati sa gestioneze nu numai hidrocarburile de la scurgerile de ulei de motor, ci si materiale organice precum grasimi si uleiuri. In plus, au mai multe avantaje fata de alte optiuni. Iata care sunt acestea.

Sunt ecologici. Absorbantii organici sunt fabricati din materiale naturale care se dizolva in apa sau se degradeaza cu usurinta in mediul inconjurator, fiind astfel o optiune ecologica pentru gestionarea scurgerilor de ulei.
Sunt eficienti. Absorbantii organici sunt foarte eficienti in absorbtia si retinerea hidrocarburilor varsate. Ei pot absorbi pana la de 10 ori greutatea lor in lichid, fiind o solutie excelenta pentru curatarea rapida a scurgerilor.
Au microbi care digera hidrocarburile. Absorbantii organici contin microbi care ajuta la descompunerea si digerarea hidrocarburilor, fiind astfel o modalitate eficienta de a curata scurgerile in timp si de a reduce impactul lor asupra mediului.

Evita amestecarea fluidelor

Este foarte important pentru reciclare sa tii uleiul de motor uzat separat de alte fluide. Exista centre de colectare speciale pentru uleiul uzat, dar daca uleiul este contaminat, e foarte posibil ca aceste centre sa nu-l accepte, pentru ca este mult mai dificil sa depozitezi si sa arunci uleiul contaminat. Exista insa centre de colectare care vor prelua uleiul, chiar daca este contaminat. Mentinerea separata a uleiului uzat va permite reciclarea si reutilizarea sa, ceea ce este benefic pentru mediu.

Recicleaza frecvent

Reciclarea uleiului de motor uzat te impiedica adesea sa il uiti undeva aruncat in garaj, ceea ce are potentialul de a-ti cauza probleme mai tarziu. De exemplu, daca recipientele de depozitare sunt de proasta calitate, dupa un timp uleiul poate incepe sa se scurga in garaj si sa devina un pericol. Asadar, scapa cat mai repede de acest ulei, pentru a evita complicatiile viitoare.

Apeleaza la reciclatori certificati

Este important sa duci uleiul la un reciclator certificat sau la un punct de colectare, pentru ca uleiul nu ar trebui lasat in mana amatorilor. Asigura-te ca punctul de colectare pe care il alegi este acreditat, pentru ca altfel poti contamina mediul, chiar daca incerci sa faci exact contrariul.

Optiuni de reciclare a uleiurilor de motor

Aruncarea ecologica a uleiului de motor este o preocupare importanta, deoarece uleiul uzat poate avea un impact semnificativ asupra mediului inconjurator daca nu este gestionat corespunzator. Iata cateva modalitati ecologice de a scapa de uleiul de motor uzat.
Centre de reciclare a uleiului. Multe centre de reciclare accepta uleiul de motor uzat pentru reciclare. Acestea pot prelua uleiul, il pot trata corespunzator si il pot recicla pentru a fi utilizat din nou.
Locatii de colectare a uleiului uzat. Anumite centre auto, magazine de piese auto sau service-uri auto ofera locatii de colectare specializate pentru uleiul uzat. Acestea furnizeaza containere etanse in care poti aduce uleiul uzat si il poti preda in mod sigur.
Programe de colectare la domiciliu. In anumite locatii, exista programe care permit colectarea uleiului uzat de la domiciliu. Poti afla de la autoritatile locale sau de la organizatiile de mediu daca exista astfel de programe si in zona ta.
Magazine cu program de reciclare. Unele magazine de piese auto sau centre de service ofera programe de reciclare a uleiului de motor uzat. Aceste locatii pot primi uleiul uzat pentru reciclare in mod regulat.
Centre de service auto certificate. Intreaba la service-urile locale daca sunt certificate pentru gestionarea corespunzatoare a deseurilor, inclusiv a uleiului uzat. Aceste centre pot asigura o eliminare ecologica a uleiului de motor uzat.

Daca arunci uleiul de motor, ar trebui sa o faci in mod corect si sa protejezi mediul. Foloseste ponturile de mai sus pentru a reduce amprenta de mediu si a nu tine in garaj lichide vechi si uzate.
Este important sa eviti aruncarea uleiului de motor uzat in canalizare, pe sol sau in alte locuri nepotrivite. Acest lucru poate provoca poluarea solului si a apelor subterane. Prin reciclarea sau eliminarea corespunzatoare a uleiului uzat, contribui la protejarea mediului si a resurselor naturale.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik