Ai o masina de lux si nu stii exact ce anume presupune schimbarea uleiului pentru vehiculele de lux si nici ce tip de ulei ar trebui sa alegi pentru o performanta superioara? Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre schimbarea uleiului pentru vehiculele de lux.

Masina ta de lux are nevoie sa o tratezi cu manusi si sa ii oferi o intretinere clasa intai. Pentru ca, in definitiv, conduci una dintre cele mai fin concepute masini de pe piata, iar pentru a mentine calitatea unui automobil elegant si de lux va trebui sa ii oferi un service si o intretinere de cea mai buna calitate.
Uleiul de motor pentru vehicule de lux este, in general, un ulei de calitate superioara, formulat pentru a satisface cerintele specifice ale motoarelor de performanta si de lux. Aceste uleiuri sunt proiectate pentru a asigura o protectie superioara motorului, pentru a prelungi durata de viata a acestuia si pentru a mentine performanta optima a vehiculului. Exista mai multe caracteristici cheie ale uleiului de motor pentru vehicule de lux. Iata mai jos care sunt acestea.

Vascozitatea

Toate uleiurile de motor au un anumit grad de vascozitate, descris de doua numere. Primul numar se refera la vascozitatea uleiului la rece si iti permite sa stii cat de gros va fi acest ulei atunci cand pornesti masina intr-o noapte rece de iarna. Al doilea numar (cel de dupa W) este gradul de vascozitate la temperatura ridicata, care merge de la 8 la 60.
Uleiurile de motor pentru vehiculele de lux sunt disponibile intr-o gama larga de grade de viscozitate, astfel incat sa raspunda cerintelor specifice ale motorului si sa se adapteze la diferite conditii de condus si de temperatura.
Unele vehicule de lux pot necesita uleiuri cu o vascozitate mai scazuta pentru a asigura o lubrifiere eficienta in conditii de temperatura scazuta, in timp ce altele pot necesita uleiuri cu o vascozitate mai mare, pentru a face fata stresului suplimentar al motorului.

Specificatiile de performanta

Uleiurile pentru vehicule de lux sunt formulate pentru a satisface sau chiar pentru a depasi specificatiile de performanta ale producatorului. Aceste specificatii pot varia in functie de brandul si modelul vehiculului tau.
Toate masinile de lux au un anumit model, iar nivelul de performanta indica tipul de ulei de care au nevoie, in functie de designul motoarelor. Retine ca fiecare motor are cerinte specifice atunci cand vine vorba de ulei. Uleiurile trec prin teste de laborator si de motor pentru a fi aprobate de catre producatorii auto.
Cand cunosti exact modelul si designul vehiculului tau de lux, poti alege tipul de ulei de motor pe care trebuie sa-l folosesti, fie ca este vorba despre ulei mineral sau ulei sintetic. Fiecare tip de ulei are avantajele si dezavantajele sale, asa ca este imperativ sa stii care ulei este potrivit pentru masina ta si pentru stilul tau de condus.

Protectia impotriva uzurii

Uleiurile de motor pentru vehicule de lux contin aditivi speciali pentru a proteja motorul impotriva uzurii si a depunerilor nedorite, precum si pentru a asigura o functionare mai silentioasa si mai lina.

Stabilitatea la temperaturi ridicate

Motoarele de performanta pot genera temperaturi ridicate in timpul functionarii. Uleiurile pentru vehicule de lux sunt proiectate pentru a rezista la aceste temperaturi ridicate fara sa-si piarda proprietatile de lubrifiere.

Intervalul de schimb

Uleiurile pentru vehicule de lux pot avea un interval de schimb mai lung decat uleiurile conventionale, ceea ce inseamna ca trebuie schimbate mai rar. Cu toate acestea, este important sa respecti cu atentie programul de intretinere recomandat de producatorul vehiculului tau.

Verifica manualul masinii

Nu uita de manualul masinii, pentru ca – in esenta – primul lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand vrei sa alegi un ulei adecvat pentru vehiculul tau, este sa rasfoiesti cu atentie manualul masinii. Vei gasi vascozitatea recomandata a uleiului trecuta in manual. In conditii normale, poti respecta aceste indicatii, insa in conditii meteo extreme e posibil sa vrei sa te adaptezi in consecinta.

Ratingul ACEA

Ratingurile ACEA (Asociatia Constructurilor Europeni de Automobile) pentru uleiurile de motor sunt folosite pentru a evalua si a clasifica uleiurile de motor in functie de performanta lor in anumite domenii. Aceste ratinguri sunt utilizate pentru a ajuta consumatorii si producatorii de uleiuri de motor sa selecteze uleiurile potrivite pentru diferite tipuri de vehicule si motoare. Este vital sa tii cont de ratingul ACEA atunci cand alegi uleiul de motor pentru masina ta, mai ales daca ne referim la vehicule cu motor diesel.

Schimbarea uleiului unei masini de lux vs. schimbarea uleiului unei masini standard

Orice vehicul pe care il conduci, incepand de la masini economice mici si ajungand pana la masini de lux elegante si puternice necesita lichide pentru a functiona la un nivel optim. Cu toate acestea, este adevarat ca intretinerea unui vehicul economic mai mic va costa mult mai putin, mai ales in ceea ce priveste schimbarile de ulei.
Schimbarea uleiului pentru o masina de lux poate fi ceva mai costisitoare in comparatie cu o masina mai mica, din cauza timpului necesar si a nevoii de uleiuri speciale.
Majoritatea vehiculelor din ziua de azi folosesc un ulei amestec sintetic sau complet sintetic. Un vehicul de lux, mai ales unul cu design european, necesita un ulei european special. Explicatia este ca Uniunea Europeana are standarde stricte de emisii care depasesc liniile directoare impuse de EPA din SUA.
La inceputul anilor 1990, vehiculele europene au fost proiectate cu motoare diesel, intr-un efort de a reduce dioxidul de carbon care contribuia foarte mult la poluare. Pe masura ce timpul a trecut, inginerii europeni de vehicule au dezvoltat aplicatii mai constiente de mediu pentru echiparea vehiculelor, intr-o incercare de a promova obiectivul de reducere a emisiilor vehiculelor. Aceste eforturi au inclus filtre speciale pentru captarea particulelor daunatoare si convertoare catalitice.
Ca urmare a acestor adaugiri, au fost dezvoltate si uleiuri de specialitate, menite sa protejeze sistemele europene de emisii ale vehiculelor, prin incorporarea de aditivi speciali si asigurandu-se ca uleiul nu contine cenusa sulfatata, fosfor, zinc si sulf, spre deosebire de uleiurile de motor standard.

Unde schimbi uleiul masinii de lux?

Nu este obligatoriu sa mergi cu masina ta de lux doar la dealer sau la reprezentanta pentru mentenanta.
Este important ca vehiculele aflate inca in garantia de timp si kilometraj a producatorului sa fie duse la dealer sau la reprezentanta pentru reparatii, insa nu si pentru manopere standard, cum ar fi schimbarea uleiului de motor sau a lichidului de frane.
Ceea ce inseamna ca, daca esti proprietarul unui vehicul de lux, vei avea libertatea de a alege unde doresti sa iti efectuezi manoperele simple sau daca vrei sa o faci chiar tu.
Contrar covingerii populare, daca mergi cu masina la un alt service decat la dealer sau la reprezentanta, sau daca iti schimbi singur uleiul, nu vei ramane fara garantie!
De ce sa cheltui mai mult ducand vehiculul la reprezentanta pentru un schimb de ulei, cand ai la indemana si optiunea de a-l duce la un service independent? Un centru auto cu servicii complete are tehnicieni cu experienta, echipamente si know-how pentru a efectua toate serviciile de intretinere si pentru a-ti oferi un raport detaliat despre starea vehiculului tau si ce poti face pentru a mentine un nivel superior de performanta. Daca poti evita sa cheltui in plus, fa-o!
In plus, datorita abilitatilor lor, tehnicienii de la centrele de service auto sunt capabili sa lucreze cu o multitudine de vehicule, si nu doar cu un singur brand, cum se intampla la reprezentanta.
E foarte adevarat ca anumite vehicule necesita uleiuri speciale, insa acestea pot fi obtinute de aproape oricine. Accesul la lichide si piese de specialitate nu este destinat excusiv dealerilor sau producatorilor!
In plus, nu ar trebui sa te lasi convins de dealeri ca numai tehnicienii lor inteleg si cunosc brandul lor, iar alti tehnicieni nu sunt familiarizati cu regulile de service pentru vehiculul tau. Dimpotriva, toate centrele de reparatii auto au acces la un program standardizat, care detaliaza programul de mentenanta si service pentru fiecare marca si model de vehicul.

Sursa foto: freepik.com

Foto: freepik