Te-ai gandit vreodata care este forta vitala care permite masinii tale sa toarca de vitalitate si energie? Ei bine, uleiul de motor – adesea ignorat dar indispensabil – este eroul necunoscut care te asigura ca inima vehiculului tau continua sa bata cu vigoare. Afla mai jos tot ce trebuie sa stii despre uleiul de motor, gasind raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre acest lichid vital si descoperind semnificatia, scopul si rolul esential pe care il joaca in pastrarea vitalitatii masinii tale.

1. Ce este uleiul de motor?

In esenta, uleiul de motor este fluidul care lubrifiaza componentele esentiale ale motorului vehiculului, minimizand frecarea si uzura dintre piesele in miscare. Actionand ca un scut de protectie, uleiul previne contactul metal pe metal, reducand caldura si asigurand performante optime chiar si in cele mai solicitante conditii. Alegerea tipului potrivit de ulei de motor adaptat nevoilor specifice ale vehiculului tau este cruciala pentru mentinerea longevitatii si performantei acestuia.

2. Cate tipuri de ulei de motor exista?

In prezent, exista trei tipuri diferite de ulei de motor potrivite pentru vehiculul tau.
Uleiul mineral de motor este formulat intr-o varietate ampla de grade de calitate. Ele sunt recomandate pentru motoarele obisnuite, cu stiluri simple de condus. Uleiul mineral este considerat a fi baza pentru celelalte categorii de uleiuri de motor si este semnificativ mai ieftin decat celelalte variante.
Uleiul de motor semisintetic ofera accesibilitatea uleiurilor minerale de motor si caracteristicile de performanta ale uleiului de motor sintetic.
Uleiul de motor sintetic este simbolul performantei si calitatii uleiului de motor. Uleiul de motor sintetic este de obicei foarte rafinat si are un grad de consistenta ce ofera o performanta eficienta motorului masinii.

3. De ce conteaza uleiul de motor?

Uleiul de motor nu este doar un alt fluid din vehiculul tau, ci ingerul pazitor care iti protejeaza motorul de pericolele uzurii. Prezenta sa nu numai ca asigura o functionare lina si eficienta a motorului, dar contribuie si la disiparea caldurii, prevenirea coroziunii si protectia impotriva depunerilor daunatoare si a formarii de mazga. Schimbarile regulate de ulei, in conformitate cu recomandarile producatorului, sunt esentiale pentru mentinerea eficientei motorului si prelungirea duratei de viata a acestuia.

4. Cum ai grija de uleiul de motor?

Ai grija de uleiul de motor cu verificari regulate ale nivelului si calitatii sale. Pentru performante optime, respecta intervalurile recomandate de schimb, in functie de obiceiurile de condus si de conditiile de mediu. Utilizeaza filtre de ulei de calitate superioara pentru a imbunatati protectia si performanta.

5. Ce inseamna vascozitatea uleiului de motor?

Valoarea vascozitatii indica rezistenta uleiului la curgere la diferite temperaturi. „W” inseamna iarna, iar numarul care il precede reprezinta caracteristicile de curgere a uleiului la temperaturi mai scazute. Al doilea numar semnifica vascozitatea la temperaturi mai ridicate. Cifrele mai mici indica un ulei mai subtire, iar cifrele mai mari indica un ulei mai gros.

6. Ce grad de ulei ar trebui sa folosesc?

Alegerea uleiului de motor adecvat poate fi uneori o misiune descurajanta, insa in general producatorii auto o acopera. Producatorul masinii tale va mentiona in manual tipul de ulei de motor utilizat. Este preferabil sa utilizezi intotdeauna uleiul de motor recomandat de producator.

7. Pot combina tipuri diferite de ulei de motor?

Desi nu este ideal, in principiu combinarea diferitelor tipuri de ulei de motor este sigura in caz de urgenta. Insa pentru o performanta optima este recomandat sa utilizezi acelasi tip de ulei in mod constant. Amestecarea uleiurilor cu vascozitati sau compozitii diferite poate modifica proprietatile uleiului, afectandu-i capacitatile de lubrifiere si performanta generala.

8. Cat de des trebuie sa schimbi uleiul de motor?

Frecventa schimburilor de ulei depinde de mai multi factori, inclusiv de marca si modelul vehiculului, de obiceiurile de condus si de conditiile de mediu. Este recomandabil sa respecti recomandarile producatorului, care se gasesc de obicei in manualul de utilizare. In general, intervalul standard de schimb este de 8.000-12.000 km pentru uleiul conventional si 12.000-16.000 de km pentru uleiul sintetic.

9. Pot completa uleiui in loc sa il schimb?

Adaugarea unei cantitati suplimentare de ulei de motor in completarea uleiului existent poate parea o solutie economica. Dar nu este asa!
In timp uleiul de motor acumuleaza multa murdarie si produse secundare ale procesului de ardere, ceea ce il face gros si similar namolului. Completarea cu ulei de motor in locul schimbarii uleiului afecteaza in cele din urma filtrul de ulei.
Cu cat uleiul devine mai murdar, cu atat va fi mai dificil sa lubrifieze piesele motorului.

10. Care sunt semnele unui nivel scazut de ulei de motor?

Cel mai evident semn al unui nivel scazut al uleiului de motor este lumina de pe bord. Nu ignora niciodata aparitia acestui semn pe tabloul de bord.
Daca simti un miros de ulei ars, verifica masina cu atentie. Pe lista de simptome care indica un nivel scazut al uleiului de motor se afla supraincalzirea motorului, zgomotele ciudate sau performanta mai slaba.

11. Cum verific nivelul uleiului de motor?

Pentru a verifica nivelul uleiului de motor, opreste vehiculul pe un teren plan si asteapta ca motorul sa se raceasca. Localizeaza joja de ulei si scoate-o. Sterge-o, introdu-o din nou complet in ulei si scoate-o din nou pentru a verifica nivelul uleiului. Nivelul uleiului ar trebui sa se incadreze intre semnele sau crestaturile indicate pe joja. Daca este sub marcajul minim, adauga mai mult ulei, iar daca observi o abatere semnificativa de la nivelul recomandat, solicita asistenta profesionala.

12. Masina mea va merge mai bine dupa ce schimb uleiul?

Da, poti observa o serie de beneficii evidente dupa schimbarea uleiului. Schimbarea regulata a uleiului imbunatateste performanta generala a masinii si lubrifiaza in mod adecvat motorul masinii tale.

13. Uleiul se deterioreaza daca nu conduci mult timp?

Uleiul de motor are tendinta de a se deteriora intr-un anumit interval de timp. Vascozitatea sa este una dintre cele mai importante caracteristici care te ajuta sa-i determini calitatea. Cu cat uleiul de motor ramane mai mult timp in motor, cu atat devine mai putin vascos.
Prin urmare, este recomandat sa faci intotdeauna schimburi de ulei de rutina.

14. Cum arata uleiul dupa schimbare?

Uleiul de motor nou-schimbat trebuie sa aiba un aspect fin, lucios si oarecum transparent. Uleiul de motor nou si proaspat are de obicei culoarea chihlimbarului.
Ca regula generala, cu cat uleiul devine mai inchis la culoare si mai gros, cu atat este mai vechi.

15. Masina poate porni fara ulei de motor?

Nivelul scazut de ulei sau lipsa uleiului poate cauza blocarea motorului unei masini. Prin urmare, nivelul scazut de ulei de motor poate deteriora destul de grav motorul.

Concluzie

Uleiul de motor auto este unul dintre cei mai importanti factori ce tin de sanatatea masinii tale. Prin urmare, indiferent ce s-ar intampla, trebuie sa fii mereu la curent cu cele mai mici detalii referitoare la ulei pentru a te bucura intotdeauna de un motor sanatos si eficient.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik