Desi poluarea apei este o problema care afecteaza anumite populatii mai mult decat pe altele, intreaga planeta se confrunta cu acest fenomen.
Chiar si intr-o tara atat de dezvoltata si bogata cum este Marea Britanie, numai 14% dintre rauri si ape navigabile au obtinut statutul ecologic “bun” la ultima evaluare. In mod evident, problema este una serioasa!

Dar desi exista o multime de tipuri si cauze ale poluarii apei, exista anumiti factori contribuitori care sunt responsabili pentru mare parte dintre problemele de azi legate de contaminarea apei. Vom arunca o privire la cea mai importanta dintre ele – evacuarea apelor reziduale netratate inapoi in rauri, cursuri de apa, lacuri, mari si oceane.

Apele reziduale netratate

Fara indoiala, apele reziduale ce reusesc sa patrunda din nou in mediu fara a fi tratate reprezinta cea mai importanta cauza a poluarii apei in zilele noastre. Aceasta cuprinde o varietate de forme de ape reziduale, de la apele evacuate de unitatile de productie si alte facilitati industriale, pana la deseurile umane si din gospodarii, care sunt adesea aruncate direct in cursurile de apa din vecinatate, mai ales in tarile in curs de dezvoltare de pe intreaga planeta.

Marea Britanie se bucura de un sistem solid de canalizare si evacuare a deseurilor, care te poate face sa crezi ca un astfel de setup reprezinta normalitatea. Din nefericire, insa, aceasta este mai degraba o exceptie si nu regula in sine, daca ne gandim ca 80% din apele reziduale care ajung inapoi in mediu nu sunt tratate.

O pepiniera pentru boli

Atunci cand substantele chimice, bacteriile si alte toxine reusesc sa ajunga in cursurile naturale de apa, ele pot avea un impact negativ imediat asupra organismelor acvatice care traiesc acolo. Echilibrul delicat al unor astfel de ecosisteme poate suferi repercusiuni grave atunci cand este perturbat, favorizand cresterea nenaturala a unor specii, punand in pericol supravietuirea altora si ajungand chiar sa distruga multe dintre specii.

Si nu numai planetele si animalele sunt afectate. In zonele sarace ale lumii, o proportie importanta din populatia umana depinde pentru supravietuire de surse de apa in care patrund fara probleme deseuri netratate. Oamenii sunt expusi astfel riscului de a contracta si de a propaga o multitudine de boli, punand in pericol sanatatea publica si cauzand mii de decese premature in fiecare an.

Ce se poate face?

Asa cum se intampla in cazul oricarei probleme, preventia este intotdeauna mai buna decat tratarea. Tocmai de aceea, este responsabilitatea guvernelor, corporatiilor si a fiecarui individ in parte sa se asigure ca nu permite apelor reziduale sa se intoarca in mediu fara a fi tratate in mod responsabil si serios.

La nivel legislativ, aceasta presupune implementarea unor dispozitii obligatorii pentru monitorizarea si tratarea apelor reziduale, precum si infrastructura de sustinere a urmaririi acestora, dar si sanctiuni care se descurajeze contravenientii.
La nivel corporate, presupune implementarea unei filozofii de responsabilitate ecologica, sustinuta de initiative orientate spre impiedicarea poluarii apei.
Iar la nivel individual inseamna sa ne asumam obiceiurile personale si sa le adaptam astfel incat sa reusim sa reducem amprenta personala asupra lumii naturale.

Sursa: https://www.envirotech-online.com/news/water-wastewater/9/breaking-news/whats-the-biggest-cause-of-water-pollution/57749

Foto: freepik