Aproximativ 90% dintre oamenii din intreaga lume isi traiesc viata de zi cu zi respirand aer poluat – o realitate descrisa de catre Natiunile Unite drept “cea mai importanta problema de sanatate a vremurilor noastre”. Pentru a marca pentru prima data Ziua Internationala a Aerului Curat pentru un cer albastru, pe 7 septembrie, UN News explica gravitatea acestei probleme si ce se poate face pentru rezolvarea sa.

1. Poluarea atmosferica ucide milioane de oameni si afecteaza mediul

Poate ca nu se mai afla in topul stirilor in ultimile luni, insa poluarea aerului ramane un pericol mortal pentru multe persoane: ea agraveaza si accelereaza afectiuni precum cele cardiace, bolile de plamani, cancerul pulmonar si atacurile de cord si se estimeaza ca ar cauza 1 din 9 decese premature inregistrate anual, adica aproximativ 7 milioane de decese in fiecare an.

Poluarea aerului afecteaza, de asemenea, si mediul natural in care traim, reducand resursele de oxigen din oceane, ingreunand cresterea plantelor si contribuind la schimbarea climatica.
Si totusi, in ciuda daunelor pe care le cauzeaza, exista tot mai multe semne ingrijoratoare ca poluarea atmosferica nu este perceputa ca o prioritate in multe tari: in cadrul primei evaluari a legilor privitoare la calitatea aerului, publicata pe 2 septembrie, de catre Programul de Mediu al Natiunilor Unite (UNEP) se arata ca aproximativ 43% din tari nu au o definitie juridica pentru poluarea aerului, si aproape o treime dintre ele trebuie sa adopte standarde stabilite legal privind calitatea aerului exterior.

2. Cauzele principale

Exista cinci tipuri de activitati umane responsabile pentru cea mai mare parte a poluarii aerului: agricultura, transporturile, industria, deseurile si gospodariile.
Procesele agricole si zootehnia produc metan, un gaz foate puternic cu efect de sera, si o cauza pentru astm si alte afectiuni respiratorii. In plus, metanul este si un produs secundar al arderii deseurilor, care emite alte toxine poluante ce ajung in lantul alimentar. In acelasi timp, industriile elibereaza cantitati mari de monoxid de carbon, hidrocarburi, pulberi in suspensie si substante chimice.

Transporturile continua sa fie responsabile pentru sute de mii de decese premature, in ciuda eliminarii treptate, la nivel global, a combustibilului periculos, plin cu plumb. Acest punct de turnura a fost laudat de catre oficialii seniori ai ONU, inclusiv seretarul general, care a spus ca acest demers va impiedica aproximativ 1 milion de decese premature anual. Cu toate acestea, vehiculele continua sa raspandeasca in atmosfera particule fine in suspensie, ozon, carbon negru si dioxid de azot; se estimeaza ca tratarea afectiunilor cauzate de poluarea aerului costa aproximativ 1 miliard de dolari anual la nivel global.

Desi nu e o surpriza prea mare sa aflam ca aceste activitati sunt daunatoare sanatatii si mediului, pentru unii poate parea surprinzatoare vestea ca gospodariile sunt responsabile pentru aproximativ 4.3 milioane de decese anual. Iar motivul e foarte simplu: in multe locuinte se folosesc pentru incalzire focul deschis si sobele ineficiente, ce emana in atmosfera pulberi in suspensie, monoxid de carbon, plumb si mercur.

3. O problema urgenta

Motivul pentru care ONU trage acum un semnal de alarma cu privire la aceasta problema, este ca dovezile privind efectele poluarii atmosferice asupra oamenilor sunt din ce in ce mai multe. In ultimii ani s-a constatat ca expunerea la poluarea atmosferica a contribuit la un risc mai mare de diabet, dementa, tulburari de dezvoltare cognitiva si niveluri scazute de inteligenta.
In plus, se stie de ani buni ca poluarea este asociata cu boli cardiovasculare si respiratorii.

Ingrijorarile cu privire la poluare se imbina cu actiunea globala intensificata, avand ca scop rezolvarea crizei climatice; aceasta este o problema de mediu si una de sanatate, iar actiunile menite sa curete cerul ar insemna foarte mult pentru reducerea incalzirii globale. Alte efecte daunatoare pentru mediu includ epuizarea solului si apelor, amenintarea cu disparitia a surselor de apa potabila, precum si un randament scazut al culturilor.

4. Imbunatatirea calitatii aerului este o responsabilitate a guvernului si sectorului privat

In Ziua Internationala a Aerului Curat pentru un Cer Albastru, Natiunile Unite lanseaza un apel catre guverne sa faca mai multe demersuri pentru a reduce poluarea atmosferica si pentru a inbunatati calitatea aerului.

Actiunile specifice pe care le-ar putea intreprinde includ implementarea de politici integrate privind calitatea aerului si schimbarea climatica, eliminarea treptata a masinilor alimentate cu benzina si motorina, precum si angajamentul de a reduce emisiile din sectorul deseurilor.
Afacerile pot face si ele o diferenta, angajandu-se sa reduca si, in cele din urma, chiar sa elimine deseurile, facand trecerea la vehicule electrice sau cu emisii reduse pentru flote, dar si gasind noi moduri de a reduce emisiile poluantilor atmosferici din uzine si lanturi de distributie.

5. Poluarea este si raspunderea noastra

La nivel individual – asa cum o arata si efectele daunatoare ale activitatilor din gospodarii – se pot obtine multe prin schimbarea comportamentelor oamenilor.
Printre actiunile simple pe care le putem intreprinde se numara transportul in comun, mersul pe bicicleta si mersul pe jos, reducerea deseurilor din gospodarii si compostarea; consumul redus de carne prin trecerea la o dieta bazata pe plante, precum si conservarea energiei.

Website-ul Zilei Internationale a Aerului Curat contine mai multe idei de actiuni personale si moduri prin care putem incuraja comunitatile si orasele sa faca schimbari ce ar putea contribui la un cer mai curat: acestea includ organizarea de activitati de plantare a copacilor, cresterea nivelului de constientizare prin evenimente si expozitii, ca si angajamentul pentru extinderea spatiilor verzi.

Cat de curat este aerul pe care il respiri?

Probabil ca te-ai intrebat adesea exact cat de curat sau murdar este aerul din jurul tau in acest an. O resursa buna in acest sens este site-ul UNEP – UN Environment Programme – unde poti vedea cat de expus esti la poluarea atmosferica, indiferent de locul in care traiesti.
Potrivit site-ului, peste 5 miliarde de oameni, sau aproximativ 70% din populatia globala, respira un aer ce depaseste limitele de poluare recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Sursa: https://news.un.org/en/story/2021/09/1099152

Foto: freepik