Pentru brutariile care vor sa isi imbunatateasca reputatia in ceea ce priveste sustenabilitatea si initiativele verzi, varsta unei cladiri este extrem de importanta. Astfel, in unele cazuri, pentru brutariile noi poate fi mai usor si poate chiar mai eficient din punct de vedere al costurilor sa obtina omologarea LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) decat sa retehnologizeze brutarii mai vechi.

Ne putem gandi, de pilda, la doua dintre cele mai noi brutarii construite de Bimbo Bakeries SUA (BBU) din Horsham, Pennsylvania. Cladirile sale din Breinigsville, Pennsylvania si Rockwall, Texas, sunt ambele certificate LEED Gold si Silver. Motivul este acela ca in timpul constructiei, compania a investit inteligent in sisteme de recuperare a caldurii, in loc de traditionalele boilere, asigurand astel o doza imensa de economii de energie.

Unele caracteristici cheie ce tin de sustenabilitate au inclus, de asemenea, recoltarea zilnica a luminii, motoare eficiente din punct de vedere energetic si alte sisteme de gestionare a energiei.

Leslie Adebayo, managerul de sustenabilitate corporate la BBU, spune ca proiectarea brutariilor pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic din start va da roade importante pe termen lung.
„Aceste sisteme de recuperare a caldurii ne-au permis sa transformam practic brutariile intr-o zona gigantica de distributie a caldurii, in cadrul careia ne folosim de caldura generata de cuptoare si oxidanti pentru a produce abur pentru dospitoare”, explica Adebayo. „Acest proces elimina necesitatea boilerelor pe gaz natural pentru producerea aburului. Daca intri in aceste brutarii, vei vedea ca nu exista nici macar un singur boiler in cladire. Iar asta inseamna economii uriase de energie. ”

BBU a explorat si varianta modernizarii si retehnologizarii brutariilor mai vechi cu sisteme de recuperare a caldurii si alte sisteme, dar Adebayo a spus ca de cele mai multe ori aceasta cale este mai costisitoare decat proiectarea unei brutarii de la zero.

In acelasi timp, White Castle, care opereaza doua brutarii en-gros in Ohio si Indiana, unde sunt produse chiflele slider specifice, descrie programul sau de sustenabilitate drept „axat pe natural”. Initiativa generala exploreaza sustenabilitatea si modul in care aceasta se incadreaza in filosofia de afaceri a companiei de familie.
Credem ca este vorba despre o perspectiva pe termen lung”, spune Jamie Richardson, vicepresedintele White Castle. „Avem convingerea ca putem lua decizii mai bune nu uitandu-ne la ceea ce inseamna acest lucru pentru urmatoarele patru saptamani, ci peste patru sau 10 ani”.

Lantul a primit certificarea LEED Gold pentru sisteme de operare, precum si pentru elemente de design interior si exterior, in noul sau sediu central, deschis in 2019 in Columbus, Ohio. Cladirea are covoare, vopsea si placi de tavan, toate prietenoase cu mediul.

In plus, sistemul de iluminat cu consum redus de energie utilizeaza cu 52,1% mai putina energie electrica, in timp ce consumul de gaze naturale este cu 98,7% mai mic decat la vechiile sedii. Richardson spune ca in general imobilul foloseste cu 19% mai putina energie decat o cladire de dimensiuni comparabile. “Noul nostru sediu are schite foarte flexibile pentru etaje. Totul este deplasabil si poate fi dat jos de pe pereti”. In plus, designul deschis, mai mare, a oferit beneficii importante si in perioada pandemiei, permitand distantarea fizica pentru persoanele care inca lucreaza de la sediu.

Sursa: https://www.bakingbusiness.com/articles/52584-bakeries-follow-leed-ing-indicators-for-sustainability

Foto: freepik