Poluarea atmosferica produsa de trafic are potentialul de a-ti afecta in mod negativ performanta si sanatatea. Tocmai de aceea, vei regasi mai jos tot ce trebuie sa stii inainte de a-ti alege urmatorul traseu de alergare.

In urma cu doi ani, cand in presa apareau deja articole cu privire la efectele respiratului intr-un mediu plin de incendii de vegetatie, medicii pneumologi avertizau si cu privire la efectele negative pe care le are asupra sanatatii alergatul pe marginea soselelor sau chiar autostrazilor.
Masinile si camioanele emit o cantitate foarte mare de fum si gaze de esapament, mai ales in zona din apropierea soselelor foarte aglomerate, astfel ca este mai indicat sa alergi pe un traseu pe care sa nu fii nevoit sa inghiti zilnic toxine.

Poate ca nu ti-ai pus niciodata aceasta problema, mai ales daca o astfel de sosea aglomerata are marele avantaj de a fi chiar langa casa si are, in plus, si lungimea ideala de alergare. Dar daca privesti in urma si te gandesti la eventuale episoade de tuse pentru care nu ai gasit inca o explicatie sau la o iritatie insuportabila pe care o simti dimineata in gat si pe care nu ti-o explici, cel mai probabil motivul este reprezentat chiar de gazele de esapament de pe sosele.
O serie intreaga de studii a aratat ca sportul in zone afectate de poluarea din trafic afecteaza in mod negativ functia respiratorie. Pe termen scurt, poluarea atmosferica determinata de trafic poate cauza tuse, presiune toracica si o respiratie suieratoare (sau ceea ce cunoastem ca “wheezing”).

Dovezile arata, de asemenea, ca un astfel de mediu poate amplifica ritmul cardiac si rata respiratorie in cazul unui sportiv, un motiv bun pentru ca orasele extrem de poluate care au gazduit Jocurile Olimpice – inclusiv Beijing si Rio de Janeiro – sa ceara restrictii si chiar blocarea traficului si inchiderea fabricilor industriale in vederea imbunatatirii calitatii aerului.
Efectele pe termen lung ale activitatii fizice desfasurate in zone afectate de poluarea atmosferica produsa de trafic sunt mai putin clare. Cu toate acestea, dovezile pe care le avem cu privire la poluarea generata sugereaza ca in timp aerul poluat poate dezechilibra sistemul imunitar, iar cercetarile il asociaza cu un risc mai mare de afectiuni de sanatate precum boli cardiace, astm, obezitate, declin cognitiv si boli cardiorespiratorii.

In acelasi timp, sportul vine la pachet cu beneficii incredibile pentru sanatate si se stie ca reduce riscul aparitiei multora dintre aceste afectiuni, inclusiv boli cardiace, probleme pulmonare si mortalitate generala. Sportul este un protector excelent al sanatatii, iar datele arata in mod constant ca activitatea fizica regulata poate chiar ameliora unele dintre efectele negative cauzare de expunerea la un aer poluat.
Asadar, sa faci sau nu in continuare sport in aer liber si pe langa autostrazi sau sosele? Sau mai bine renunti la antrenament, daca singura optiune pe care o ai la indemana este sa alergi pe marginea unei sosele? Iata mai jos tot ce trebuie sa stii inainte de a iesi la o tura lunga de alergare pe marginea celei mai aglomerate strazi din cartierul in care locuiesti.

Majoritatea oraselor mari au o sosea principala sau sunt amplasate pe langa o autostrada majora. Aceste sosele aglomerate sunt extrem de poluate din cauza traficului, o poluare marcata de dioxid de azot, benzen si alte substante chimice volatile. Camioanele, autobuzele si unele masini emit de asemenea combustibili, metale grele si chiar ridica in aer bucati provenind de la garniturile de franare. Odata inhalate, particulele mici se pot depune in tractul respirator si iti pot irita gatul, pot duce la aparitia tusei sau durerilor in piept, avertizeaza specialistii in boli pulmonare.

Cercetarile care au analizat indicatorii de sanatate ai persoanelor ce locuiesc in apropierea drumurilor aglomerate au asociat expunerea cronica la gazele si la substantele chimice care cauzeaza poluarea produsa de trafic cu acutizarea astmului, reducerea functionarii pulmonare si probleme cardiovasculare.
Persoanele cu afectiuni preexistente, precum astmul sau bolile cardiace, au tendinta de a fi mai sensibile la poluarea atmosferica produsa de trafic.
Atunci cand ne antrenam, inspiram o cantitate mai mare de aer. Cercetarile arata ca o persoana care alearga intr-o zona poluata va inhala mai multe particule, in comparatie cu o persoana care merge sau sta in masina. Un studiu recent a descoperit ca un maraton creste in mod semnificativ cantitatea de particule care patrund in tractul respirator, dat fiind ca alergatorii respira atat de intens pentru o perioada lunga de timp, si de obicei in orase foarte dens populate.

Pentru ca sistemele cardiovascular si respirator lucreaza foarte intens, vei inhala mult mai mult aer poluat decat in cazul unor activitati sedentare, avertizeaza Michael Jerrett, profesor de stiinte medicale de mediu la Facultatea de Sanatate Publica Fielding de la UCLA.

Riscuri versus beneficii cand alergi pe langa sosele mari

E adevarat ca toate aceste riscuri pe care aerul poluat le are pentru sanatate si potentialele efecte secundare ale poluarii cauzate de trafic pot parea infricosatoare, insa asta nu inseamna ca trebuie sa incetezi complet sa mai alergi pe langa sosele aglomerate.

Unele studii care au analizat efectele sportului in zone intens poluate si afectate de poluarea cauzata de trafic au descoperit in repetate randuri ca beneficiile sportului depasesc in general efectele negative ale expunerii la poluarea atmosferica, cel putin pe termen scurt, spune John Balmes, medic si profesor de medicina si stiinte medicale de mediu la UCSF. Balmes mai spune ca acelasi lucru este valabil si pentru cei care alearga in orase sau zone urbane in care aerul este mai poluat.

Sportul efectuat in mod regulat mentine circulatia sanguina si protejeaza impotriva bolilor, promovand controlul greutatii, reducerea presiunii arteriale si imbunatatirea nivelurilor de colesterol. Sportul stimuleaza starea de spirit, imbunatateste functia cognitiva si promoveaza un somn mai bun. Mai mult decat atat, el imbunatateste functionarea plamanilor intarind muschii pulmonari. “Beneficiile sportului pentru sanatate sunt extrem de importante si exista o multime de dovezi care arata ca persoanele inactive au mult mai multe afectiuni cronice” spune Jerrett. Asadar, faptul ca renunti la atrenamente nu este neaparat un raspuns pentru evitarea poluarii cauzate de trafic.

In acelasi timp, un numar mare de studii au dovedit existenta unui punct aparent din care efectele negative pentru sanatate ale emisiilor din trafic incep sa contrabalanseze beneficiile sportului, mai spune Jerrett. O serie de studii din Anglia au dovedit ca beneficiile sportului sunt diminuate daca miscarea este efectuata in mod regulat in locuri pline de masini si, ca atare, intens poluate.
Un studiu efectuat in Barcelona a descoperit, de asemenea, ca efectele pozitive ale antrenamentului pentru sanatate s-au diminuat atunci cand antrenamentele au fost efectuate in apropierea rutelor de camioane, zone renumite pentru poluare din pricina emisiilor diesel.

De asemenea, intr-un studiu de dimensiuni mici derulat in California, mersul pe bicicleta in apropierea soselelor aglomerate a fost asociat cu o functie pulmonara redusa. Cercetatorii au conchis ca ciclistii ar trebui sa mearga pe bicicleta in alte zone, pentru a-si reduce expunerea la poluarea produsa de trafic si au subliniat ca se poate presupune ca efectele adverse pentru sanatate ale expunerii repetate la poluarea produsa de trafic pot fi semnificative.
In final, un studiu ce a evaluat emisiile diesel si performanta ciclistilor a descoperit ca o ora de expunere la emisii diesel a dus la o crestere a ritmului cardiac si la o bronhodilatatie mult mai redusa (cresterea diametrului cailor respiratorii, pentru a facilita respiratia).
“Sportul efectuat in zone poluate elimina beneficiile la care te-ai astepta in mod normal atunci cand faci sport intr-o zona curata” a mai spus Jerrett.

Concluzie

Desi unele dovezi sugereaza ca expunerea cronica la niveluri ridicate de poluare poate anula beneficiile sportului pentru sanatate, este important de remarcat ca, pe termen scurt, beneficiile sportului cantaresc in mod cert mai mult decat efectele negative asociate cu expunerea la poluarea atmosferica. Retine totusi ca este mai bine sa faci sport cat mai departe de zonele poluate.

Oamenii de stiinta inca mai trebuie sa raspunda la intrebarea cu privire la cat de multa poluare pot tolera cei care fac sport in aer liber. Si inca mai au de invatat despre impactul diverselor niveluri ale poluarii cauzate de trafic asupra sanatatii oamenilor. O intrebare la care deocamdata nu exista un raspuns clar se refera la echilibru. Care este momentul din care nu mai alergi in aer liber si nu te mai bucuri de beneficiile sportului pentru plamani? Specialistii sunt de parere ca exista o linie, dar nu exista o cifra magica.
Gradul tolerabil de expunere la poluarea atmosferica produsa de trafic are legatura, cel mai probabil, cu sanatatea generala a fiecarei persoane. Astfel, o persoana tanara si sanatoasa va fi capabila sa gestioneze mai bine expunerea la poluarea cauzata de trafic, in comparatie cu o persoana care sufera de astm sau de persoanele mai in varsta, cu afectiuni pulmonare sau cardiace.

Sursa: https://www.runnersworld.com/health-injuries/a37805340/risks-of-running-near-highways/

Foto: freepik