Pentru ca masina ta sa fie mereu intr-o stare perfecta de functionare, una dintre conditiile esentiale este schimbul regulat al uleiului de motor. Insa ceea ce nu stie multa lume este ca, ocazional, schimbarea tipului de ulei pe care il folosesti poate fi benefica pentru motorul tau!
Exista foarte multe zvonuri potrivit carora schimbarea tipului de ulei de motor pe care il folosesti iti va afecta masina. Aceste zvonuri sunt in mare parte mituri, care nu au nicio baza in realitate! Atata timp cat procedezi corect si esti atent la toate aspectele importante pentru vehiculul tau, este foarte bine sa schimbi din cand in cand tipul de ulei si sa imbunatatesti astfel protectia motorului impotriva frecarii si supraincalzirii.

Cand poti schimba tipul de ulei de motor?

Adaptarea la conditii specifice. In functie de conditiile de condus sau de sezon, ar putea fi benefic sa folosesti un tip diferit de ulei. De exemplu, un ulei cu o vascozitate mai mica poate fi potrivit pentru pornirea la temperaturi scazute, in timp ce un ulei cu o vascozitate mai mare poate oferi o protectie mai buna la temperaturi ridicate sau in conditii de conducere intense.
Protectie suplimentara in anumite situatii. In cazul unor motoare mai vechi sau supuse la conditii de functionare severe, schimbarea ocazionala a tipului de ulei poate oferi o protectie suplimentara impotriva uzurii si a depunerilor.
Varierea compozitiei aditivilor. Unele uleiuri pot avea compozitii diferite ale aditivilor, care pot oferi beneficii suplimentare, cum ar fi o mai buna protectie impotriva uzurii, curatare mai buna sau reducerea frecarii.

La ce trebuie sa fii atent cand schimbi tipul de ulei?

Recomandarile producatorului. Verifica intotdeauna recomandarile producatorului vehiculului in ceea ce priveste vascozitatea uleiului de motor. Aceste recomandari sunt concepute pentru a asigura performanta optima si protectia motorului.
Compatibilitatea cu motorul. Asigura-te ca noul ulei este compatibil cu motorul si sistemul de lubrifiere al vehiculului tau. Anumite tipuri de ulei pot fi mai potrivite pentru anumite tipuri de motoare sau conditii de functionare.
Proprietatile uleiului. Uleiurile de motor au grade diferite de vascozitate si pot avea diferiti aditivi pentru a indeplini anumite cerinte sau conditii de functionare. Alege un ulei care sa corespunda cerintelor vehiculului tau si sa ofere protectia adecvata impotriva uzurii si depunerilor.
Monitorizarea performantei. Dupa schimbarea tipului de ulei, monitorizeaza performanta motorului si observa orice schimbare in consumul de combustibil, zgomote neobisnuite sau alte semne care ar putea indica o problema. Daca observi ceva neobisnuit, stai de vorba cu un mecanic calificat.

Schimbarea tipului de ulei nu anuleaza garantia

Exista o multime de mituri cu privire la schimbarea tipului de ulei, iar unul dintre cele mai raspandite este acela ca vei anula garantia din fabrica daca schimbi tipul de ulei folosit. Producatorul nu anuleaza garantia atunci cand schimbi tipul de ulei pe care il folosesti in masina. Producatorul recomanda sa utilizezi ulei cu un anumit interval de vascozitate. Nu iti spune ce marca sa folosesti, nu iti indica nici vascozitatea specifica si nu iti spune daca ar trebui sa folosesti ulei sintetic, standard sau amestec. Producatorii auto stiu ca soferii cunosc cel mai bine conditiile in care conduc. Tot ce conteaza este sa schimbi uleiul in mod regulat.

Unele tipuri de ulei ofera o protectie speciala

Uleiul de motor este disponibil in multe variante si cu vascozitati diferite. Poti folosi ulei complet sintetic care contine si aditivi special formulati, conferind o protectie speciala deosebit de utila. De asemenea, poti folosi uleiuri semi-sintetice si uleiuri standard, daca vrei. Pentru unele masini poate fi utila si schimbarea tipului de ulei, pentru ca astfel castiga mai mult kilometraj.
Unele uleiuri sunt special formulate pentru masini cu un kilometraj mai mare de 120.000 de km. Aceste uleiuri sunt concepute pentru a face fata uzurii pe care o sufera un motor cu atat de multi kilometri la bord.
Atata timp cat alegi un ulei bun care indeplineste recomandarile producatorului privind vascozitatea, nu ar trebui sa fie nicio problema cand schimbi tipul de ulei.

Ce tip de ulei trebuie sa folosesc pentru masina mea?

In general, motoarele vehiculelor folosesc unul dintre cele doua tipuri de uleiuri de motor: ulei standard sau ulei sintetic. Tipul cel mai bun de ulei pentru masina ta este determinat de cativa factori, in principal motorul vehiculului si conditiile de conducere.
Uleiul este evaluat in functie de vascozitatea sa, sau rezistenta la curgere. Uleiurile de motor mai subtiri au o vascozitate scazuta. Uleiul mai gros, cu aspect asemanator mierii, are o vascozitate mai mare. Uleiurile sintetice au suferit un proces chimic care le confera o vascozitate mai mare, ceea ce inseamna ca au rezultate mai bune la temperaturi extreme.
Vehiculele de lux, de inalta performanta folosesc de obicei ulei sintetic. Motoarele lor functioneaza la temperaturi extrem de ridicate. Uleiurile sintetice au, de asemenea, mai putine impuritati, ceea ce le face potrivite pentru vehiculele cu kilometraj mare.
Uleiurile sintetice nu sunt doar mai curate, ci contribuie si la eliminarea contaminantilor creati de procesul de ardere: funingine, carbon si acid sulfuric, care ajung in uleiul de motor.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik