Terminologia din industria petrolului si gazelor si este esentiala pentru o comunicare eficienta ce faciliteaza colaborarea si intelegerea in cadrul proiectelor si operatiunilor. Iata mai jos, in cateva episoade, un dictionar al termenilor specifici in industria gazelor si petrolului.

N

Namol/Noroi

Cunoscut si sub denumirea de „namol de foraj” sau „fluid de foraj”, noroiul este un amestec de fluid greu format din substanta de baza si aditivi, folosit pentru lubrifierea si racirea burghiului de foraj.

Noroi de foraj

Fluid de foraj utilizat pentru curatarea si lubrifierea echipamentelor in timpul procesului de foraj, precum si pentru recuperarea probelor din formatiunile subterane la suprafata, contracarand in acelasi timp presiunea naturala a unei formatiuni.

Neutralizare

O reactie chimica intre o baza si un acid care formeaza sare si apa. Acest proces este utilizat la fabricarea produselor cu noroi sau la indepartarea produselor acide sau a contaminantilor din noroiuri. De asemenea, este folosit pentru a testa cat de alcalin este un noroi.

Nipple

Un tip de fitting de teava, tubular si cu filet la ambele capete, folosit pentru a conecta parti de teava si alte unelte.

Nitro Shooting

Un proces de formare-stimulare in care se introduce nitroglicerina intr-un put, care explodeaza provocand o fractura.

NNS

Acronim pentru Nordul Marii Nordului.

Nedescoperit

Se refera la cantitatile de petrol care se estimeaza a fi continute in acumulari care nu au fost inca testate prin foraj.

O

Operator

Compania care detine autoritatea legala sa foreze puturi si sa produca hidrocarburi. Operatorul face parte adesea dintr-un consortiu (o asociatie a mai multor companii) si actioneaza in numele acestui consortiu.

Orientarea sondei

Orientarea sondei descrie directia sondei din punct de vedere al inclinatiei si azimutului. Inclinatia este unghiul vertical si azimutul este unghiul orizontal.

OPEX

Abreviere pentru „cheltuieli de exploatare” – cheltuieli facute de o companie prin operatiunile sale normale de afaceri. Cheltuielile de exploatare pot include chiria, echipamentele, costurile de inventar, salariile, asigurarile si fondurile alocate pentru cercetare si dezvoltare.

Oxid de zinc

Un captator de sulfuri, ZnO, care are o baza foarte slaba. Acesta este utilizat in namolurile pe baza de ulei sau sintetice.

P

Petrol

In general se refera la titeiul lichid – un amestec complet de compusi hidrocarburi naturali care se gasesc in roca. Culoarea, mirosul, continutul de sulf, gravitatia si vascozitatea variaza considerabil in petrolul gasit in zone diferite.

Petrol conventional

Ulei gasit sau care se crede ca poate fi gasit intr-un rezervor conventional. De obicei, se refera la titei, petrol sau gaz natural brut.

Petrol viu

Petrol care contine gaz dizolvat in solutie (gaz care este dizolvat intr-un lichid, cum ar fi apa sau petrolul) ce poate fi eliberat din solutie in conditii de suprafata. Petrolul viu trebuie manipulat si pompat in conditii controlate strict, pentru a evita riscul de explozie sau incendiu.

Petrol in locatie

O masura estimata a cantitatii totale de petrol continuta intr-un rezervor si, ca atare, o cifra mai mare decat rezervele recuperabile estimate de petrol.

Petrol ultra-greu

Un termen folosit pentru a descrie un fluid de hidrocarburi cu o gravitatie de 10° API sau mai mica.

Petrol vascos

Titei cu vascozitate ridicata (de obicei peste 10 cp) si greutate specifica ridicata. Petrolurile grele tind sa aiba raporturi scazute de hidrogen-carbon, continut ridicat de asfaltena, sulf, azot, metale grele si o cifra acidica mai mare.

Put

Se refera la gaura de foraj, gaura forata, gaura deschisa sau portiunea necarcasata a sondei.

Put de evaluare

Un put forat ca parte a unui program de foraj de evaluare, care se realizeaza pentru a stabili dimensiunea, rezerva si rata de productie estimata a unui camp petrolier.

Put de dezvoltare

O sonda forata intr-o zona dovedita a unui rezervor de petrol sau gaze, cu scopul de a maximiza productia economica si de a recupera rezervele cunoscute ale rezervoarelor. Acestea sunt forate de obicei pana la adancimea unui orizont stratigrafic despre care se stie ca este productiv. Probabilitatea de succes creste pe masura ce sunt forate mai multe puturi de dezvoltare. Sondele de dezvoltare difera de sondele exploratorii, deoarece au diametrul mai larg si se foreaza mai adanc.

Put de forare

Gaura facuta de burghiu, care include gaura deschisa sau portiunea necarcasata a putului. Se poate referi la diametrul interior al peretelui putului sau, cu alte cuvinte, la suprafata de stanca ce delimiteaza gaura forata.

Put de explorare

O zona concentrata in care se efectueaza foraje pentru a determina daca exista hidrocarburi intr-o zona sau structura anume. Uneori este numit “put wildcat”, mai ales in locurile in care anterior au avut loc putine foraje.

Puturi de umplere

Puturi forate intr-un rezervor existent intre puturi care produc deja petrol/gaz natural, astfel incat produsul sa nu fie nevoit sa calatoreasca foarte mult. Cresterea numarului de sonde per unitate de suprafata imbunatateste eficienta recuperarii.

Put de injectare

Un put prin care sunt injectate apa sau gaze in rezervor. De obicei, acest lucru se face pentru a mentine presiunea din rezervor.

Put de rezerva

Un put folosit in timpul operatiunilor de forare atat pentru a colecta fluidele de foraj cat si pentru a elimina apa.

Put suspendat

Un put inchis temporar.

Platforma

O structura offshore fixata permanent pe fundul marii. In contextul petrolului, aceasta structura face parte din sistemul utilizat pentru extragerea petrolului din pamant.

Platforma jackup

Un sistem de foraj offshore utilizat in mod obisnuit la adancimi de apa de 50-330ft. Acest sistem este alcatuit dintr-o instalatie de foraj, barja plutitoare, si este prevazut cu picioare lungi de sustinere ce pot fi ridicate sau coborate independent unul de celalalt. Daca fundul oceanului este ferm, va fi folosit un picior independent, iar daca fundul oceanului este moale, platforma va fi sustinuta de o suprafata.

Partea superioara

Suprastructura unei platforme.

Prajina de foraj

Combinatia dintre teava de foraj, ansamblul din profunzimea gaurii si orice alte instrumente utilizate pentru a face burghiul de foraj sa se roteasca in partea de jos a sondei.

Prevenitor de explozie

Un dispozitiv mecanic specializat sau o supapa care previne exploziile. Este folosit atat pentru etansarea, cat si pentru monitorizarea sondei, pentru a controla presiunile asociate cu forarea pentru petrol si gaze.

Peste

In lumea petrolului si gazelor, se numeste “peste” orice a ramas intr-o sonda, fie ca este vorba de resturi de metal nedorit (in general ramasite ale operatiunilor de frezare), unelte manuale, o bucata de teava de foraj. Orice se introduce in foraj trebuie masurat cu precizie, astfel incat sa poata fi folosite instrumentele adecvate pentru a recupera obiectul.

Pescuit

Actiunea prin care sunt extrase din foraj orice eventuale obiecte ramase acolo. Pentru ca recuperarea sa aiba succes, operatiunea necesita intelegerea dimensiunilor si naturii „pestelui” care trebuie recuperat, a conditiilor de sonda, a instrumentelor si tehnicilor care trebuie utilizate si a procesului prin care pestele recuperat va fi adus la suprafata.

Permeabilitate

Capacitatea unei roci de a permite trecerea fluidelor prin ea, masurata in general in milidarcy sau darcy.

Q

QA

Monitorizare planificata, testare si documentare a practicilor, pentru a demonstra ca un produs sau o procedura indeplineste standardele stabilite. Companiile care activeaza in domeniul materialor fluide de foraj, adica cele care produc, proceseaza, vand, manipuleaza, expediaza sau cumpara, stabilesc de obicei programe de asigurare a calitatii, unele laboratoare ale companiilor petroliere efectuand si teste de calitate.

Quad

O unitate de masura – un cvadrilion de BTU – folosita in legatura cu consumul de energie. Un baril de titei contine 5,8 milioane de BTU, in timp ce gazul natural contine aproximativ un milion de BTU per MCF.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik