Terminologia din industria petrolului si gazelor si este esentiala pentru o comunicare eficienta ce faciliteaza colaborarea si intelegerea in cadrul proiectelor si operatiunilor. Iata mai jos, in cateva episoade, un dictionar al termenilor specifici in industria gazelor si petrolului.

H

Hidrocarbura

Un compus ce contine doar elementele hidrogen si carbon; aceasta poate exista in forma solida, lichida sau gazoasa.

I

Instalatie de foraj

O componenta de foraj care nu este fixata permanent pe fundul marii. De exemplu, o nava de foraj sau o unitate de ridicare. Termenul „instalatie de foraj” se poate referi si la un derrick si la dispozitivele asociate acestuia. Desi acest termen este folosit de obicei in activitatile offshore, il putem intalni si in activitati de foraj pe uscat.

Impingator de resturi

O unealta de fund ce pregateste carcasa pentru montarea unui packer. Functioneaza in mod similar cu o racleta de tubaj si asigura ca sonda nu este obstructionata inainte de a seta un dispozitiv de ambalare sau un dispozitiv similar de foraj complet. Se foloseste cu un inel de masurare.

Inundare alcalina

Cunoscuta si sub denumirea de „inundare caustica”, este o tehnica de recuperare a petrolului in care o substanta chimica alcalina, cum ar fi hidroxidul de sodiu, este injectata in timpul operatiunilor de inundare a polimerului sau de inundare cu apa. Substanta chimica alcalina reactioneaza cu petrolul, formand agenti tensioactivi in interiorul rezervorului, care reduc tensiunea interfaciala dintre petrol si apa si, prin urmare, permit o crestere a productiei de petrol.

Inundari miscibile

Se refera la un proces de recuperare a uleiului, prin care se injecteaza in rezervorul de petrol un fluid capabil sa se amestece complet cu petrolul, cu scopul de a imbunatati recuperarea.

Injectie de gaz

Un proces folosit pentru a mentine presiunea rezervorului. Gazul asociat separat va fi pompat inapoi intr-un rezervor in scopuri de conservare.

In adancime

Instrumente, unelte si echipamente utilizate in sonda sau tehnici aplicate sondei.

In aval (Upstream)

Acest termen indica rafinarea titeiului sau prelucrarea gazelor naturale, precum si sectoarele de comercializare si distributie din industria de petrol si gaze.

Inregistrarea neutronilor

Inregistrarea radioactivitatii, ce determina cat de poroasa este o formatiune prin improscarea formatiunii cu neutroni. Cand neutronii lovesc atomii de hidrogen din petrol sau apa, sunt eliberate raze gamma, folosite pentru a identifica porozitatea.

Internetul lucrurilor (IoT)

Un sistem de device-uri fizice, aparate, masini si multe altele interconectate, ce permit conectivitatea si partajarea datelor fara interactiune umana.

J

Jet

Un flux de fluid de foraj de mare viteza dintr-o duza, folosit pentru a fora o gaura seismica.

Jet abraziv

Un tratament al sondei in care un fluid ce contine particule solide este utilizat pentru a indeparta depunerile de pe suprafata sondei si/sau a componentelor de completare. Fluidul este pompat la presiune ridicata printr-o unealta de fund care foloseste duze pentru a directiona jeturile de fluid catre zona target. Multe unelte utilizeaza o miscare de rotatie controlata pentru a asigura tratarea intregii circumferinte interne a sondei. Jetul abraziv poate fi utilizat, de asemenea, pentru a taia componentele, caz in care particulele foarte abrazive (cum ar fi nisipul) sunt introduse in fluid si apoi aruncate in zona target pentru o perioada lunga de timp, pana cand suprafata este erodata.

Jet Hopper/Rezervor cu jet

Un device mud-flow (numit uneori rezervor de noroi), folosit pentru a introduce materiale intr-un mixer cu jet, un blender mecanic folosit pentru a amesteca un material uscat cu noroi de foraj, pentru a oferi dispersie, hidratare rapida si amestecare uniforma. Rezervorul cu jet este alimentat de o pompa centrifuga ce permite materialelor sa curga cu o viteza mare.

Jar

O unealta folosita in gaurire sau reparare, fie hidraulica, fie mecanica. Scopul instrumentului este acela de a oferi o lovitura puternica instrumentelor de sub el. Un exemplu de utilizare a acestuia este eliberarea unui instrument sau unei parti blocate. Pentru a accelera sau a creste efectul jar-ului, se poate folosi un accelerator, un amplificator sau un intensificator.

Jug

Un termen din productie folosit pentru a descrie partea unei supape cu gura, care functioneaza ca distantier intre capota si operator.

J Factor

Numit uneori factor pseudo-geometric, este un termen folosit in timpul procesului de inregistrare a puturilor. Inregistrarea putului masoara adancimea si formarea subterana in timpul forarii – factorul J este raspunsul unei masuratori de inregistrare in functie de distanta fata de unealta.

Jurnalul liniei de foraj

Se refera la masurarea continua a proprietatilor formatiunii. Pentru a colecta informatii despre formatiune se folosesc instrumente alimentate electric, astfel incat sa se poata lua decizii cu privire la operatiunile de foraj.

K

Kelly

O bara lunga de otel patrata sau hexagonala, scobita in mijloc pentru a face loc unui traseu fluid. Kelly este folosit pentru a transmite miscarea de rotatie de la masa rotativa sau bucsa Kelly la coarda de foraj, permitand in acelasi timp coborarea sau ridicarea tubajului de foraj in timpul rotatiei.

Kelly Bushing

Un instrument ce serveste la conectarea mesei rotative la Kelly. Profilul sau interior se potriveste cu profilul exterior al barei Kelly, astfel incat aceasta sa se poata misca in sus si in jos in interiorul sculei.

KB

Masuratorile de adancime sunt in mod obisnuit denumite „KB” (de pilda 5.000 ft KB), adica 5000 de picioare sub Kelly Bushing.

Key-seat

Un canal cu diametru mic creat pe o parte a unei sonde cu diametru mai mare. Adesea, rezulta dintr-o schimbare brusca a directiei sondei sau daca este lasata o muschie de formatiune dura intre formatiuni mai moi, care se mareste apoi in timp.
Diametrul canalului este, in general, similar cu diametrul tevii de foraj, ceea ce cauzeaza probleme pentru diametrele mai mari ale uneltelor de foraj, care nu vor putea trece prin canal si pot ramane blocate acolo.

Kill-Line

O teava de presiune mare ce conecteaza pompa de namol si putul si prin care fluidul de foraj poate fi pompat pentru a controla o eventuala explozie. In timpul operatiunilor de control al putului, fluidul de inchidere este pompat prin prajina de foraj, iar lichidul anular este scos din put prin linia de sufocare, ce controleaza presiunea fluidului.

L

Linie de colectare

Linia de colectare sau conducta se afla intr-un camp petrolier si colecteaza petrolul si/sau gazele produse, cu scopul de a le aduce intr-o locatie pentru transport ulterior.

Lichid desicant

Un lichid higroscopic folosit pentru a indeparta apa/vaporii de apa dintr-un flux de gaz. Uneori poate fi vorba de glicoli (dietilena, trietilena si tetraetilena), substante care pot fi regenerate adica apa absorbita de aceste substante poate fi si separata de ele. Cu toate acestea, unii desicanti lichizi, cum ar fi metanolul sau etilena, nu pot fi regenerati.

Lichide din gaz natural (GNL)

Portiunile de gaz dintr-un rezervor, care sunt lichefiate. Acest lucru se observa de obicei in instalatiile de prelucrare a gazelor, la suprafata in separatoare sau instalatii de camp. Uneori, GNL se mai numeste si gaz petrolier lichefiat (GPL).

Lipire de perete

Se refera la o situatie in care stringul de foraj nu se poate deplasa de-a lungul axei sondei. Uneori se mai numeste “lipire diferentiala” si este considerata cea mai mare problema de foraj in ceea ce priveste costurile financiare si timpul pierdut si apare atunci cand fortele de contact ridicate cauzate de presiuni scazute ale rezervorului, presiuni mari la foraj sau ambele sunt exercitate pe o suprafata mare a garniturii de foraj.

M

MER

Acronim pentru “maximizarea recuperarii economice”, un proces prin care se asigura viabilitatea economica si rentabilitatea proiectelor de foraj pentru petrol sau gaz, contrabalansat de costul acestora.

Metan

Principalul constituent al gazului natural. Din punct de vedere chimic, este clasificat drept cea mai simpla molecula de hidrocarbon si este formata dintr-un atom de carbon si patru atomi de hidrogen.

MBBL

Unitate de masura pentru “mii de barili”.

MMBBL

Unitate de masura folosita pentru “milioane de barili”.

MMBEO

Unitate de masura pentru „milioane de barili echivalent petrol”.

MMCFD

Acronim pentru „milioane de picioare cubice pe zi” (de gaz). Aceasta unitate de masura este folosita in principal in Statele Unite.

MD

Unitate de masura ce reprezinta adancimea masurata.

Midstream

Industria petrolului si gazelor naturale este impartita in trei componente majore: upstream, midstream si downstream. Midstream este un termen folosit pentru activitati, cum ar fi transportul, care se incadreaza intre fazele de explorare si productie (upstream) si fazele de rafinare si marketing (downstream).

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik