Conservarea resurselor marine este vitala. Oceanele noastre acopera aproximativ 70% din suprafata Pamantului, iar potrivit Institutului Oceanografic, oceanele reprezinta aproximativ 99% din spatiul viu disponibil pe planeta. Mai mult, cercetarile recente sugereaza ca oceanele ar putea fi casa a peste 100 de milioane de specii.

Datorita abundentei lor in resurse naturale, oceanele joaca un rol vital in sustinerea ecosistemelor, atat a celor de uscat cat si a celor marine. Dincolo de faptul ca ofera un habitat pentru viata marina, ele joaca un rol crucial in combaterea schimbarii climatice, oferind resurse de energie regenerabila si o sursa de hrana pentru populatiile in crestere ale lumii.
Din fericire, unele dintre cele mai sustenabile tari ale lumii recunosc importanta conservarii oceanelor, marilor si resurselor marine si fac pasi importanti in sensul protejarii oceanelor de pe intregul glob.

Provocarea conservarii resurselor marine

Protejarea oceanelor noastre reprezinta un demers de o importanta si de o anvergura uriasa, care va necesita colaborare internationala pe termen lung pentru a avea succesul atat de necesar.
Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite, aciditatea oceanelor a crescut cu 26% din perioada pre-industriala. Fara o interventie serioasa, se preconizeaza ca acest nivel va creste vertiginos (cu aproximativ 100-150%, pana in anul 2100).
Acesta este unul dintre motivele esentiale care stau la baza introducerii Obiectivului 14 de Dezvoltare Durabila (SDG 14) al Organizatiei Natiunilor Unite: Conservarea si folosirea durabila a oceanelor, marilor si resurselor marine.
SDG 14 se concentreaza in mod deosebit pe gestionarea eficienta a oceanelor, un demers ce implica reducerea aciditatii oceanelor si limitarea pescuitului excesiv, alaturi de promovarea unei mai bune cooperari stiintifice la nivel international.
In plus fata de aceste targeturi, tarile cu gandire clarvazatoare introduc in acest moment initiative laudabile pe cont propriu, menite sa contribuie la protejarea oceanelor de pe intreaga planeta. Iata doar cateva dintre acestea…

Norvegia

Norvegia este renumita pentru peisajele exceptionale si pentru tarmurile sale, iar gestionarea sustenabila a oceanului a avut un rol esential in prosperitatea economica a acestei tari.
Industria maritima reprezinta 70% din toate exporturile realizate in Norvegia, astfel ca ramane o prioritate de top pentru autoritatile norvegiene sa ramana una dintre cele mai sustenabile tari din punct de vedere al conservarii marine.

Strategia maritima a Norvegiei este focusata pe tehnologia verde si pe digitalizare. Ea se bazeaza pe cercetarile istorice ale tarii, desfasurate de la descoperirea de petrol in Marea Nordului.
Strategia implica productia sustenabila de peste, colaborarea intre industriile din spatiul maritim, precum si reducerea emisiilor de carbon.
Norvegia a colaborat, de asemenea, cu Rusia pentru a dezvolta cea mai mare si mai valoroasa rezerva de cod din Marea Barents.

Monaco

Statul Monaco este cunoscut in intreaga lume pentru peisajele sale mediteraneene uimitoare si pentru stilul de viata pe care il ofera, intr-o tara in care rata infractionalitatii este extrem de scazuta, taxele sunt favorabile, iar soarele straluceste aproximativ 300 de zile pe an. Insa un lucru in mod cert mult mai putin cunoscut – desi la fel de important! – legat de acest paradis este faptul ca Monaco face eforturi reale in ceea ce priveste conservarea resurselor marine.

Printul Albert al II-lea de Monaco este pasionat de biodiversitatea marina si de nevoia de a o proteja. In anul 2007, el a fost patronul international al programului ONU “Anul Delfinului” si conduce, de asemenea, propria fundatie avand ca scop protejarea biodiversitatii si gestionarea resurselor de apa.
Monaco este, de asemenea, gazda Muzeului Oceanografic si a centrului de cercetare. In mai 2019, Printul Albert al II-lea a inaugurat la Monaco un nou centru de recuperare pentru testoasele de mare. In cadrul centrului se ofera ingrijire animalelor marine care au fost ranite in urma unor incidente precum cele produse de plasele de pescuit sau in urma ingestiei de plastic, urmand ca apoi sa li se dea drumul inapoi in mare.

Finlanda

Finlanda are unele dintre cele mai bune statistici din lume cu privire la protectia mediului. Tara sta foarte bine la capitolul sustenabilitate in aproape toate zonele, cu exceptia defrisarilor. Multe dintre organizatiile sale cele mai mari participa la Campania de sustenabilitate “ResponSea” a Federatiei Finnish Marine Industries.
Initiativa are ca obiectiv reducerea impactului fata de mediu al transporturilor maritime, imbunatatirea sustenabilitatii lantului de distributie si impartasirea informatiilor privind bunele practici in reteaua sa.

Acestea sunt doar cateva exemple de demersuri care se fac la nivel global pentru a proteja viata marina. Cu toate acestea, este nevoie de un efort global comun pentru a ne asigura ca oceanele noastre sunt protejate si conservate pentru generatiile urmatoare.

Foto: freepik