Cresterea sustenabilitatii si gestionarea lanturilor de distributie sunt principalele prioritati ale executivilor din domeniul aprovizionarii si achizitiilor, se arata intr-un raport recent al Keelvar.
Raportul The 2021 Voices of Sourcing a constatat ca sporirea sustenabilitatii va avea o valoare mai mare pentru executivi, acest obiectiv depasind ca importanta calitatea, inovatia si costul. Cu toate acestea, 32% dintre repondenti au spus ca sustenabilitatea este foarte importanta pentru ei in acest moment si 65% dintre ei spun ca justificarea cresterilor de cost pentru a atinge obiectivele legate de sustenabilitate este un obstacol.

Aproape 73% spun ca sustenabilitatea este cel mai predispus la crestere atribut al furnizorilor pentru urmatorii cinci ani, urmat de inovatie. Lanturile de distributie sunt o prioritate pentru organizatiile profesionistilor intervievati, 68% dintre acestia spunand ca sunt foarte importante.

Raportul a abordat o serie intreaga de subiecte cu privire la obiectivele de sustenabilitate, cele mai importante fiind folosirea materialelor si ambalajelor reciclate, urmate de reducerea consumului de apa si reducerea emisiilor provenite din transporturi.
Reducerea nivelului general al emisiilor de gaze cu efect de sera si al emisiilor Scope 3, atingerea pragului zero net si gasirea de surse de energie regenerabila au avut si ele parte de atentie din partea repondentilor la sondaj.

Sustenabilitatea s-a dovedit o problema complicata la nivelul tuturor domeniilor. In cadrul unui studiu recent, realizat de EcoVadis – care a evaluat modul in care industriile au facut fata cerintelor legate de atingerea obiectivului, inclusiv ratingul pentru mediu si procurare sustenabila – nicio industrie nu a primit un scor ridicat.
Raspunsurile legate de sustenabilitate au variat si ele in functie de locatia repondentilor: peste un sfert dintre repondentii din Europa au spus ca sustenabilitatea este o problema stresanta, in comparatie cu numai 12% dintre repondentii din America de Nord. Studiile arata cifre similare si cu privire la probleme mai specifice, precum impactul ambalajelor reciclate pentru urmatorii cinci ani.

Justificarea costurilor atingerii sustenabilitatii este cea mai mare provocare, potrivit raportului, 65% dintre repondenti spunand ca aceasta este o problema reala. Keelvar a spus ca aceasta cifra este un indiciu pentru o potentiala lipsa de conexiune intre obiectivele principale ale corporatiilor si practicile actuale legate de achizitii.
Modul in care corporatiile raporteaza si masoara impactul schimbarilor sustenabile este si el o problema, potrivit unui procent de 58% intre repondenti, daca aprovizionarea nu va fi digitalizata si urmarita la nivel central si daca in acest proces nu vor fi colectate date relevante.
Cat despre lanturile de distributie, leaderii de companii spun ca se confrunta si ele cu cateva provocari. Costurile si capacitatea de a reactiona la perturbari sunt puncte principale de interes in gestionarea lanturilor de distributie, la fel ca si fiabilitatea si aprovizionarea fluctuanta si limitarile in ceea ce priveste capacitatea.

Lanturile de distributie s-au confruntat recent cu amenintari provocate de evenimentele climatice, ca si cu probleme privind energia si se confrunta cu o presiune tot mai mare de a fi aprovizionate etic pe tot parcusul procesului de achizitie.
Multi dintre participantii la sondaj nu au avut, de asemenea, parte de evolutii tehnologice care sa ii poata ajuta cu aprovizionarea, dar aproape toti repondentii au spus ca cel putin o parte din proces ar trebui sa fie mai automatizat.

Studiul a inclus peste 100 de executivi din domenii precum bunuri de larg consum, alimente si bauturi, productie industriala si de automobile si transporturi. Repondentii gestioneaza sectoarele de transporturi, materiale directe si indirecte, servicii indirecte si ambalaje pentru companiile lor. Aproape toti repondentii lucreaza pentru companii care se bazeaza pe lantul de aprovizionare, trei sferturi dintre acestea facand peste 1 miliard de dolari.

Sursa: https://www.environmentalleader.com/2021/10/improving-sustainability-supply-chains-biggest-issues-facing-sourcing-leaders/

Foto: freepik