Poate ca Revolutia Industriala 4.0 (IR 4.0) nu este foarte adesea asociata cu atenuarea schimbarilor climatice, insa folosirea in cadrul sau a unor tehnologii precum Internet of Things (IoT), a marilor date, a inteligentei artificiale (AI) si a cloud computing-ului poate juca chiar un rol esential in acest sens.

Fabricile smart echipate cu capabilitati IR 4.0 pot fi mai eficiente si mai eficace decat pana acum, garantand ca nu se iroseste nici energie si nici materiale, observa Datuk Mohd Abdul Karim Abdullah, CEO al Serba Dinamik Holdings Bhd.

Energia curata poate fi si ea integrata cu IR 4.0 pentru a alimenta diverse procese si transportul bunurilor pana la consumatorii finali.
Investitia in cercetare si dezvoltare pentru a determina un plus de constientizare cu privire la modul in care tehnologia poate incuraja principiile reutilizarii, reducerii, reciclarii si inlocuirii, astfel incat sa existe o utilizare eficienta a materiilor prime si energiei este extrem de importanta” spune el.

IR 4.0 creaza mai multa eficienta si imbunatateste modul in care sunt derulate afacerile. De pilda, o combinatie intre IoT si 5G permite colectarea si distributia datelor in timp real prin canalele adecvate.
Marile date alimentate de AI permit analize predictive si prescriptive. Pentru a permite actiunea rapida si luarea de decizii bazata pe date, aceasta informatie trebuie sa fie accesibila in orice moment si oriunde, aici intrand in joc platformele serioase de cloud computing, care pot stoca, procesa si vizualiza datele” spune Abdul Karim.

La randul sau, aceasta permite companiilor sa analizeze mai bine modul in care procesele lor afecteaza mediul. Analizele predictive si prescriptive incurajeaza, de asemenea, utilizarea optima a resurselor, materialelor si energiei. “Motivul este acela ca productia se face numai la cerere si in cantitatea necesara. Deseurile sunt reciclate sau transformate in materiale. Ce ramane este numai ceea ce nu poate fi folosit in alt scop” spune el.

Revolutia industriala si sustenabilitatea

Asocierea IR 4.0 cu sustenabilitatea este cruciala. Exista o idee preconceputa conform careia practicile de sustenabilitate sunt separate de activitatile obisnuite ale unei companii. Dar nu este cazul, subliniaza Abdul Karim.

Abordarea ideala este reprezentata de includerea sustenabilitatii in practicile comune. “Aici tehnologia poate fi folosita pentru a face sustenabilitatea mai atractiva si mai viabila pentru afaceri. Tehnologia ar trebui sa poata sublinia modul in care principiile sustenabilitatii sunt realizabile si pot functiona in ambele sensuri, atat pentru mediu cat si pentru companii” a spus el.

Orice afacere care integreaza sustenabilitatea in operatiunile sale poate obtine longevitatea si poate economisi la capitolul costuri, fiind in acelasi timp benefica mediului, spune Abdul Karim. “In cele din urma tehnologia ar trebui sa poata normaliza practicile sustenabile de business si sa permita sectorului industrial sa fie un exemplu de urmat”.

Eforturile in vederea IR 4.0 – descrisa adesea ca fiind calea cea buna pentru sectorul industrial – fara practica sustenabilitatii ar limita beneficiile tehnologiei.
Companiile trebuie sa inteleaga ca energia, mediul si schimbarea climatica au o influenta semnificativa asupra proceselor de business si asupra rezultatelor, spune Abdul Karim. “De aceea, industria trebuie sa inceapa sa implementeze procese de business sustenabile, precum utilizarea energiei verzi in cadrul operatiunilor lor, indepartandu-se de modelul cumpara, produ, risipeste”.

Crearea de valoare pe termen lung

Combinarea sustenabilitatii si tehnologiei este o zona de care compania Serba Dinamik este pasionata. In ultimii 30 de ani, compania a furnizat solutii integrate de inginerie pentru sectorul energetic. Serba Dinamik este, de asemenea, implicata in IT, comert global, dar si training si educatie.
La baza succesului nostru se afla crearea de valoare pe termen lung, adica exact ce inseamna sustenabilitatea. De-a lungul anilor, compania s-a angajat in practici sustenabile de business si lucreaza activ catre cuantificarea valorii afacerii prin solutii de transformare digitala” spune Abdul Karim.
Compania isi doreste sa rasplateasca membrii comunitatii in cel mai important mod, oferind garantii ca sectorul industrial poate deschide drumul catre combaterea schimbarii climatice”.

Serba Dinamik si-a digitalizat astfel operatiunile de business si a renuntat la operatiuni pe hartie, utilizand platforme digitale SMART dezvoltate de Serba Dinamik IT Solutions (SDIT).
SDIT a dezvoltat si platforme de planificare a resurselor AI si bazate pe date (ERP) pentru a produce procurarea SMART si solutii de inventar SMART. Solutia sa SMART de mentenanta ofera parghiile pentru practivi precum analizele predictive bazate pe inteligenta artificiala, monitorizarea in timp real la distanta si digitalizarea cunostintelor si experientei.
Analizele predictive pot permite prevenirea timpurie si timpul de reparatii neprevazute, in timp ce monitorizarea la distanta permite suportul tehnologic imediat la fata locului oferit de experti.

Digitalizarea cunostintelor si experientei implica pregatirea prin tehnologia XR (o combinatie intre realitatea augmentata, realitatea virtuala si realitatea mixta). Aceasta reduce deseurile generate in cadrul sesiunilor conventionale de pregatire si incurajeaza mai buna retentie a cunostintelor, spune Abdul Karim.
Folosind aceste sisteme putem urmari sursa stocului si materialelor, putem minimiza risipa din stocuri si putem utiliza un motor cu inteligenta artificiala pentru a prezice utilizarea inventarului, durata de viata si garantia, printre altele. In cele din urma, aceste sisteme permit Serba Dinamik sa ia decizi precise, sa minimizeze risipa de resurse sau de materiale si ne permit sa identificam furnizorii sau partenerii care imbratiseaza sustenabilitatea in produsele si serviciile lor”.

Acum SDIT se extinde pe cinci zone esentiale de tehnologie avansata – cloud computing, AI, tehnologii de frontiera, cyber-securitate si fintech. In acelasi timp. Serba Dinamik a investit activ in asset-uri de energie regenerabila, in acord cu misiunea sa de a fi o companie sustenabila si responsabila fata de mediu. Ea a investit in companii implicate in generarea de hidro-energie si generarea de energie biogaz.
Am dezvoltat, de asemena, cateva obiective si proceduri de operare pentru a ne asigura ca minimizam consumul de resurse cu cel putin 5%, si ca minimizam orice forma de deseuri generate. Dincolo de asta, compania a impus masuri de consum al resurselor si management al deseurilor in politicile sale de minimizare a generarii de deseuri si de utilizare prudenta a resurselor” mai spune Abdul Karim.

Compania a oferit, de asemenea, garantii ca cea mai recenta cladire a sa este certificata de Indexul Cladirilor Verzi din Malaezia. Ca rezultat, deseurile totale produse de ea nu au depasit anul trecut cifra de 6000 de tone.
In plus, compania a lucrat cu comunitatile pentru a spori nivelul de constientizare cu privire la sustenabilitate. De pilda, a colaborat cu Bintulu Development Authority pentru a instrui studentii de la University Teknologi Petronas, Perak si familiile din Kampung Jepak, Bintulu cu privire la metodele de compostare.

Serba Dinamik Indonezia a colaborat cu Ecubes Arcola in cadrul unui proiect in care 90 de studenti din Surabaya au avut de proiectat, de construit, si de concurat cu modele de masini alimentate cu hidrogen. Cei doi parteneri vor colabora, pe mai departe, cu Ambasada Britanica din Indonezia si cu guvernul orasului Surabaya in vederea dezvoltarii primului autobuz cu zero emisii, care utilizeaza celule de hidrogen.
SDIT lucreaza deja cu parteneri industriali precum Microsoft si Huawei pentru a construi solutii urbane SMART, astfel incat tehnologia sa poata face sustenabilitatea mai viabila.
Construim sisteme de management al energiei, locuinte inteligente, sisteme de gestionare a deseurilor, sisteme de gestionare a controlului traficului, sisteme smart grid si sisteme de monitorizare a infrastructurii publice. Obiectivul final al solutiilor urbane SMART este sa realizeze aspiratiile de natiune smart ale Indoneziei si sa o transforme intr-un leader regional si global al practicilor sustenabile” spune Abdul Karim.

Sursa: https://www.theedgemarkets.com/content/advertise/sustainability-and-technology-go-hand-in-hand

Foto: freepik