Climate Action Network International a cerut recent organizatorilor Conferintei pentru Schimbare Climatica COP26 sa amane summit-ul din aceasta toamna din Marea Britanie. Motivul? Multe dintre tarile cele mai afectate de schimbarea climatica au cel mai redus acces la vaccinul impotriva COVID-19, subliniind astfel nevoia de echitate, de reprezentare si de incluziune, la una dintre cele mai importante intalniri mondiale ce poate determina soarta planetei.

Inechitatile sociale si ecologice sunt suportate in mod disproportionat de persoanele de culoare – fie ca este vorba despre nivelurile ridicate ale poluarii, despre apa de baut nesigura sau despre expunerea la deseuri si substante chimice toxice. Multi se alatura domeniului sustenabilitatii pentru a crea o lume mai buna. Insa pentru cine va fi mai buna aceasta lume si cine vor fi cei care o vor defini?
Heather Mak, unul dintre cofondatorii retelei Diversity in Sustainability (Diversitate in Sustenabilitate), o retea de membri ce isi propun sa dezvolte o profesie in domeniul sustenabilitatii care sa fie mai reprezentativa pentru lumea pe care vrem sa o vedem, spune ca reteaua a derulat sondajul State of Equity, Diversity and Inclusion in Sustainability (Nivelul de Echitate, Diversitate si Incluziune din Sustenabilitate) pentru a intelege aspectele demografice ale sectorului sustenabilitatii, barierele privind accesul si avansarea, experientele individuale legate de echitate si incluziune in cadrul acestui sector, precum si abordarile organizationale pentru echitate, diversitate si incluziune.

Potrivit lui Mak, sondajul a avut parte de 1500 de raspunsuri in primul rand din Canada, Statele Unite si Regatul Unit, din partea profesionistilor din domeniul sustenabilitatii care lucreaza pentru corporatii si organizatii non-profit, ca si din partea angajatilor din sectorul public si persoanelor care lucreaza pe cont propriu.

Sondajul a constatat ca sustenabilitatea este un sector de elita, privilegiat, care ii atrage pe cei care dispun de mijloacele necesare pentru acest domeniu. Acelasi sondaj a mai remarcat ca 77% dintre profesionistii din domeniul sustenabilitatii au crescut in familii din clasa medie si superioara, 62% au studii de master, iar cele mai inalte pozitii din organizatiile de sustenabilitate sunt detinute in mod disproportionat de catre barbati.

Pe langa mobilitatea sociala mare si nivelul de instruire, se creaza o bariera atunci cand accesul include recurgerea la internship-uri neplatite si functii entry-level prost platite in unele dintre cele mai scumpe orase ale lumii. Aceste bariere pentru acces exclud persoanele care sufera in general din cauza inechitatilor ecologice si sociale.Analizand lucrurile din perspectiva permanentizarii profesionistilor din domeniul sustenabilitatii, angajatii cu peste 16 ani de experienta sunt in general albi, iar cei din functiile de conducere sunt intr-o proportie covarsitoare barbati albi. Cei care au intrat devreme intr-un domeniu au adesea avantajul de a modela respectiva industrie, valorile si sistemele acesteia, iar viziunile acestea pot persista in timp. Dar oare un grup demografic atat de mic poate crea o lume mai buna sau nu va reusi decat exacerbarea inechitatilor existente?

Desi asistam la o schimbare, in conditiile in care 42% dintre profesionistii cu varste intre 25 si 34 de ani si 54% dintre cei cu varste intre 18 si 24 de ani din domeniul sustenabilitatii sunt persoane de culoare, cei din pozitii de putere trebuie sa aiba o abordare mai chibzuita cu privire la linia succesorala, planificand evitarea unei reduceri a retentiei. Trebuie, de asemenea, sa integreze perspective alternative cu privire la sustenabilitate – fie ca este vorba despre cunostinte culturale traditionale care exista de milenii, fie despre persoane care inteleg cu adevarat realitatile din teren ale inechitatilor sociale si ecologice care le afecteaza comunitatile.
In conditiile in care exista membri tineri ai staff-ului provenind din categorii mai diverse care ajung in organizatiile din domeniul sustenabilitatii, este necesar ca atentia sa se concentreze si pe experienta lor.

Cei care se identifica drept negri, sud-asiatici, precum si cei provenind din medii sarace si din clasa muncitoare se simt lasati in urma in aceasta profesie. Astfel, numai 34% dintre profesionistii de culoare din domeniul sustenabilitatii simt ca faptul ca sunt un membru diferit al comunitatii nu i-a oprit din a avansa in cadrul organizatiei, in timp ce pentru sud-asiatici procentul este de 38%, iar pentru cei din medii sarace si clasa muncitoare procentul este de 41%. Aceste cifre sugereaza ca sunt multe de facut pentru a ne asigura ca sunt daramate barierele si ca sunt promovati cei care pot contesta punctele de vedere dominante din acest sector.

Intr-un an cu evenimente meteorologice extreme, din Siberia in Mozambic, din Louisiana in Germania si in Brazilia, COP26 va dicta mare parte din ceea ce se intampla in lume in materie de schimbare climatica. Nu se poate continua pe un drum in care sustenabilitatea ramane un domeniu al privilegiatilor. Trebuie sa existe o mai mare diversitate in randul celor care conduc schimbarea catre un viitor mai sustenabil.

Sursa: https://www.corporateknights.com/workplace/diverse-leadership-needed/

Foto: freepik