Ultima evaluare a performantei ecologice a Agentiei Europene a Mediului EEA, publicata recent, arata ca activitatea si operatiunile Agentiei in 2020 au dus la efecte considerabil mai mici asupra mediului, in mare parte datorita restrictiilor impuse de pandemia COVID-19.
“Pentru ca suntem Agentia Europeana a Mediului ne dorim sa dam un bun exemplu cand vine vorba despre reducerea impactului asupra mediului, creand un organism care opereaza cat mai sustenabil cu putinta. Nu va fi usor, dar in timpul pandemiei COVID-19, asemeni multor alte institutii, am dat dovada de o rezilienta si flexibilitate remarcabile si am adoptat noi abordari si instrumente care sa ne ajute sa ne desfasuram activitatea”, spune directorul executiv al EEA, Hans Bruyninckx.

Evaluarea a aratat un consum substantial mai mic de electricitate, hartie si emisii mai mici de CO2, in urma calatoriilor de afaceri si a intalnirilor, rezultate ce mentin EEA pe drumul cel bun catre atingerea targeturilor sale ecologice interne pentru 2020.

Obiectivele specifice includ eforturi de a mentine o crestere zero in ceea ce priveste consumul de electricitate, eforturi de a reduce imprimarea pe hartie cu 10% si de a obtine o reducere de 3% a emisiilor produse de calatoriile staff-ului si vizitatorilor (avand la baza media pe 5 ani, din perioada 2015-2019). Datorita pandemiei COVID-19, EEA si-a stopat temporar aproape toate calatoriile de business si intalnirile fizice la sediul EEA, incepand din martie 2020, iar majoritatea angajatilor sai au lucrat de acasa.

Targetul EEA privind generarea de deseuri, insa, nu a fost atins din cauza deseurilor electronice si de constructii generate de renovarile in desfasurare la sediul sau din Copenhaga. Targetul pentru 2020 era o reducere de 5% a greutatii totale a deseurilor (pornind de la media pe 5 ani, pentru perioada 2015-2019). “… in perioada pandemiei COVID-19, la fel ca multe alte institutii, am dat dovada de o rezilienta si flexibilitate remarcabile si am adoptat noi abordari si instrumente prin care sa ne desfasuram activitatea. Nu vom reveni la zilele din trecut. Vom construi pornind de la experienta recenta ca si catalizator catre atingerea obiectivului asumat de a deveni o Agentie neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon, pana in 2030” spune Bruyninckx.

EEA si-a indeplinit majoritatea targeturilor de mediu din 2017, inclusiv reducerea consumului de hartie de birou, reducerea imprimarii si publicarii, precum si reducerea consumului de electricitate. Auditul anual se face in concordanta cu cerintele din cadrul Schemei UE de Eco-Management si Audit (EMAS).

Pandemia COVID-19 – un catalizator pentru schimbare

EEA vede efectele pandemiei COVID-19 ca un catalizator pentru o schimbare mai rapida in ceea ce priveste performanta sa de mediu, mai ales in trecerea la birourile fara hartie si folosirea mai ampla a video-conferintelor ca inlocuitor pentru calatoriile in scopuri de business.

La final de pandemie, va fi important sa mentinem practici utile si sa crestem constientizarea cu privire la potentialele efecte de recul, un astfel de exemplu fiind o mai mare utilizare a hartiei daca oamenii se intorc la practicile anterioare in ceea ce priveste imprimarea, sau efectele de recul asociate cu cresterea telemuncii, ca de pilda efectele mai importante fata de mediu ale muncii de acasa.

Programul de management ecologic al Agentiei pentru 2021 reflecta aceste consideratii in planul de actiune si in obiectivele sale. In noiembrie 2020, directorul executiv a decis sa puna un accent mai mare pe angajamentele legate de climat in cadrul politicii de mediu a EEA. Agentia are ca scop sa devina o organizatie neutra din punct de vedere al climatului pana in 2030 si sa sprijine alte agentii europene catre sustenabilitate, mai ales in cursul anului 2021, cand EEA conduce Reteaua de Agentii a Uniunii Europene.

Context

Sursele de electricitate ale EEA sunt deja 100% regenerabile, fiind alimentate in principal de energia eoliana. Emisiile de CO2 asociate cu calatoriile de afaceri ale angajatilor si cu calatoriile vizitatorilor sunt compensate. Compensatiile sunt folosite pentru a sprijini proiecte de eficienta energetica din Africa certificate Gold Standard. Raportul anual de mediu al EEA pentru 2020 contine informatii privitoare la sistemul de management ecologic al EEA, performanta sa de mediu in anul 2020 si targeturile de mediu actualizate, dar si un plan de actiune pentru 2021.
In plus, EEA a publicat o declaratie anuala de mediu pe site-ul sau, inca din 2009.

Sursa: https://www.eea.europa.eu/highlights/eeas-latest-annual-environmental-performance

Foto: freepik