Experientele dramatice din China, Iran, Italia si cel mai recent din Spania arata ca investitiile in medii cu un stil de viata sanatos vor impiedica pierderea viitoare de vieti si renuntarea la stilurile de viata cu care oamenii erau obisnuiti pana acum.
Raspandirea incredibila a noului Coronavirus a dat o pauza multor cercetatori si factori de decizie, insa nu putem ignora existenta unor indicii importante legate de patternurile acestei boli, care ne spun cate putin despre conditiile care ii pot accelera raspandirea si care ii pot chiar inrautati rata de mortalitate. Pana acum, zonele lumii in care mor cei mai multi oameni – ceea ce numim rata de mortalitate – sunt orasele foarte dens populate din China, Iran si Italia.
Studiile recente confirma, de asemenea, ca poluarea aerului a fost extrem de severa in partea de Nord a Italiei, zona in care noul Coronavirus a fost cel mai virulent. Regiunea Lombardiei si Campia Padului din Nordul Italiei se afla in topul celor mai poluate zone din Europa. De asemenea, orasele din Coreed de Sud sufera si ele de niveluri de poluare atmoferica similare cu cele provocate de fumat, iar in randul populatiei masculine din aceste zone se inregistreaza una dintre cele mai ridicate rate ale fumatului din lume.
Dincolo de faptul ca atat Iranul cat si China au unele dintre cele mai mari concentratii de fiinte umane de pe planeta, exista si o serie de factori de mediu in ambele regiuni care ar putea explica de ce aceasta boala pare mai letala in aceste zone.
Poluarea cu particule ultrafine si produse provenite din arderea incompleta
In primul rand, locuitorii din Teheran sau din provincia chineza Hubei inhaleaza uneori echivalentul unuia sau mai multor pachete de tigari in fiecare zi. Desi China a instituit standarde nationale privind poluantii atmosferici si a facut acel pas extrem de modern de a interzice artificiile – una dintre cele mai severe forme de poluare a aerului masurate vreodata – monitorizarea este limitata la zonele urbane. Vestea buna este, insa, ca cel putin in orasele chineze majore poluarea aerului este in scadere.
In Iran, conditiile se inrautatesc treptat. Programul de Mediu al Natiunilor Unite claseaza Iranul pe locul 117 dintr-un numar total de 133 de tari in ceea ce priveste calitatea generala a mediului.
In mod deosebit iarna, aerul din aceste zone poate contine in mod obisnuit niveluri de poluare cu particule ultra-fine – cauzata de arderea carbunelui – si emisii rezultate din arderea incompleta, de la motoarele diesel, toate acestea fiind ilegale in majoritatea oraselor moderne.
Nivelurile extrem de ridicate ale poluantilor diesel din intreaga lume sunt cauzate in acest moment de milioanele de camioane si automobile cu motoare diesel care circula pe sosele si care au fost construite in mod fraudulos pentru a trece testele de emisii.
Vehiculele cu motoare diesel produse in anii 1980 sunt dotate cu dispozitive de invalidare, care scad automat emisiile in momentul in care motorul este supus unui test pe computer.
Poluarea si sanatatea plamanilor
Tot acest aer poluat nu obstructioneaza doar panoramele, ci blocheaza si plamanii si sistemul respirator. Practic, substantele poluante de 50 de ori mai mici decat un fir de par uman pot intra in plamani si uneori ajung in sistemul circulator, afectand sistemul imunitar. Fara o mucoasa sanatoasa si normala, nasul si plamanii isi pierd capacitatea de a tine la distanta bacteriile si virusurile inhalate in mod obisnuit.
Plamanii elimina in mod normal agentii de poluare, indepartand virusurile si bacteriile prin intermediul tusei. Firele sanatoase de par din nas blocheaza si ele procesul de inhalare a agentilor de poluare. Dar poluarea cronica a aerului compromite capacitatea plamanilor de a-si face treaba. Activitatea naturala a aparatului mucociliar este impiedicata, iar acesta nu isi mai poate indeplini rolul esential de a mentine sanatatea.
Salubritatea defectuoasa si suprapopularea
O alta problema este cea legata de serviciile elementare de salubritate, care atat in China cat si in Iran sunt teribile. Toaletele publice in primul rand sunt toalete care se folosesc stand pe vine, si in care nu este permisa aruncarea de hartie igienica sau de servetele. Asta inseamna ca foarte adesea imprejurul toaletelor publice se gasesc bucati de hartie igienica contaminate cu fecale, care e posibil sa fie purtate peste tot, atunci cand bate vantul sau cand apa se revarsa.
Fara indoiala, in aceste regiuni exista, de asemenea, si probleme generale uriase legate de canalizare, mai ales in jurul pietelor de animale vii si a celor in care animalele sunt sacrificate, asa cum sunt cele din provincia chineza Wuhan, de unde se crede ca provine si noul Coronavirus, si pe care le putem gasi si in Iran.
Aceste zone sunt, pe de alta parte, compromise si de densitatea foarte mare a populatiei si de supraaglomerarea rezidentiala. Nu este neobisnuit ca in aceste regiuni sa regasim adulti care impart acelasi pat fara sa aiba vreo legatura unii cu altii…In plus, multe persoane dorm in bucatarii si in sufragerii, iar unele dintre fabrici sunt in acelasi timp si spatii de locuire, in care traiesc intre 8 si 10 persoane intr-o singura camera.
Carenta de Vitamina D
Un aspect care complica si mai mult situatia prezentata mai sus este nivelul scazut de vitamina D, cauzat de lipsa expunerii la lumina solara. Este bine cunoscut faptul ca cei care traiesc in Emisfera Nordica au in general niveluri mai scazute de nutrienti esentiali.
De asemenea, nici cei care locuiesc in regiuni extrem de populate nu vor avea oportunitatea de a vedea lumina soarelui, cea care face ca ficatul sa produca aceasta vitamina ce lupta cu bolile.
Toate acestea sugereaza ca noul coronavirus poate fi o problema mai mica in zone care nu sunt atat de populate, care au un sistem de salubritate mai bun si in care nivelul poluarii atmosferice este mai redus decat in alte zone.
Asta nu inseamna ca tarile dezvoltate din Europa, sau chiar Statele Unite, nu ar trebui sa isi faca griji, ba chiar numarul tot mai mare de cazuri din aceste tari arata ca pandemia se extinde in intreaga lume, insa este posibil ca aceste tari sa nu aiba o problema atat de mare ca Italia sau China din perspectiva numarului de decese.
Pentru ca virusul poate fi mai mortal pentru persoanele cu varsta inaintata si pentru ca exista o perioada de doua saptamani in care purtatorii virusului pot sa nu aiba simptome, va fi nevoie de carantinare ori de cate ori apare un caz nou.
Cel mai important lucru pe care oamenii trebuie sa il inteleaga este ca ar trebui sa se auto-carantineze si sa nu mearga la medic sau la clinici atunci cand suspecteaza ca ar putea avea noul coronavirus sau gripa.
Vigilenta este necesara pe toate fronturile, iar preventia este intotdeauna mai ieftina pe termen lung! Ceea ce trebuie sa ne intrebam fiecare dintre noi este daca ne dorim cu adevarat sa platim mai tarziu cu pierderi enorme de vieti si de mijloace de trai, sau daca ar trebui sa investim acum, pentru a mentine un mediu general mai sanatos, in asa fel incat sa fim nevoiti sa platim mai putin in viitor?
Foto: freepik