Rarele aparitii ale unor pui de casalot in largul coastei Columbiei, adauga noi si importante informatii la datele stiintifice existente in acest moment cu privire la viata marina in aceasta zona.

Sub soarele stralucind deasupra Marii Caraibilor, biologii marini scaneaza in liniste orizonturile… dintr-odata apa se sparge, iar spuma se rasfrange in aer, intai cu un jet inalt si apoi ca o perdea de vapori usori. Un casalot adult, alaturi de puiul sau, se apropie de vas – acesta este unul dintre singurii doi pui de casalot existenti vreodata in apele caraibiene, in largul coastei Columbiei.

Vanatorii au ucis aproximativ trei sferturi din populatia globala de casaloti pentru a obtine o substanta de consistenta ceroasa, numita spermaceti, care era folosita drept combustibil pentru lampile de iluminat, pana cand un moratoriu international a interzis vanarea balenelor in scop comercial in anii 1980.
Astazi exista dovezi limitate ca populatia globala de balene isi poate reveni la normal.
“Casalotii sunt considerati specii vulnerabile” spune biologul marin Nohelia Farrias, care adauga insa ca “existenta puilor de casalot este un semn incurajator in ceea ce priveste viitorul acestei specii”.

In calitate de observator al mamiferelor marine, Farrias desfasoara o serie de evaluari de mediu pentru companiile energetice internationale. Ea studiaza viata salbatica din mari si apoi raporteaza – in cazul acesta catre Shell, care a cumparat licente de explorare a terenurilor din largul coastei Columbiei.

Beneficiile observarii si evaluarii vietii marine

Aceste evaluari sunt o necesitate impusa prin lege pentru orice companie care isi doreste sa prospecteze apele columbiene in cautare de petrol si gaze, insa ofera si timpul extrem de necesar pe care biologii marini au nevoie sa il petreaca pe mare.
“Organizatiile fac eforturi sa obtina informatii despre speciile care traiesc la mari adancimi, asa cum sunt balenele, pentru ca este extrem de scump sa tii oamenii perioade lungi de timp in larg” explica Anna Marroquim, specialist de mediu la Shell. “Daca observatorii se afla pe vase de cercetare seismologica acest lucru le confera o oportunitate extrem de importanta de a obtine si date despre aceste animale”.
Printre speciile descoperite de vasele celor de Shell in perioada 2008-2015 se numara delfinul pestrit antropic, delfinul pestrit de Atlantic, delfinul bottlenose (afalinul), delfinul pestrit pantrofic, delfinul cu dinti ascutiti, balena sei, balena pilot cu inotatoare scurte, casalotul, delfinul rotator si delfinul dungat.

Incepand din anul 2011, observatorii au remarcat un numar total de 58 de casaloti adulti si 2 casaloti tineri in apele caraibiene din largul Columbiei, alaturi de balene ucigase si diferite tipuri de delfini. Pentru ca vorbim despre pradatori de top, prezenta acestor mamifere este un indicator important cu privire la hrana suficienta din aceste ape, dar si un semn al existentei unui ecosistem sanatos.
“Portiunea neexplorata din zona noastra de coasta este atat de mare, incat datele nou obtinute sunt extrem de interesante” este de parere Fernando Trujillo, seful Fundatiei Omacha, o organizatie non-guvernamentala din domeniul mediului, care colaboreaza cu Ministerul Columbian al Mediului, in sensul conceperii si lansarii unui program de observare a faunei salbatice marine. “Balenele ucigase se gasesc de obicei in ape mai reci, de pilda in jurul partii de nord a Atlanticului si a NV Pacificului. Iata ca astfel avem sansa de a afla mai multe despre alte locuri in care acestea pot ajunge” spune Trujillo.

Fundatia a inceput cercetari mai amanuntite in parteneriat cu Universitatea Los Andes din Bogota si cu organizatia americana de mediu Conservation International, pentru a construi o baza de date a biodiversitatii marine in Caraibe, folosind samplingul genetic si urmarind balenele prin intermediul satelitilor.
La nivel international, aceasta activitate va ajuta comunitatea marina sa inteleaga mai exact care este numarul de specii ce formeaza populatia globala. La nivel local, insa, va contribui la reducerea potentialului impact pe care il au companiile ce desfasoara activitati in aceasta zona.
“Putem folosi aceste informatii pentru a concepe strategii foarte bune de conservare, de pilda atunci cand operatiuni precum forarea trebuie oprite pentru ca urmeaza perioada de migratie sau sezonul de nascut”, spune Fernando. “Mai presus de toate, insa, acest gen de proiecte este un semn ca protectia mediului si afacerile pot functiona mana in mana”.

Lucrul in jurul balenelor

Shell este parte a catorva programe de cercetare ce isi propun sa creasca gradul de informare cu privire la maniferele marine, la comportamentul acestora si la modul in care pot fi impiedicate activitatile care le disturba existenta.
De pilda, in regiunea Sakhalin din Estul Rusiei, existau mai putin de 100 de exemplare de balene gri vestice rare la sosirea Shell in zona. Shell a constituit un panel independent de experti avand ca obiectiv colectarea a cat mai multe informatii despre aceste balene si a detaliilor legate de migrarea acestora. Ca rezultat, conductele au fost re-rutate, cat mai la distanta de zonele de hranire ale balenelor, iar in acest moment operatiunile seismice se desfasoara doar in afara perioadei de migrare.

Foto: freepik