Noi detalii au aparut cu privire la o a doua ferma de energie solara planificata pentru Henderson County. Community Energy Inc. a anuntat in luna iulie a anului trecut un acord privind dezvoltarea unei ferme solare care sa furnizeze pana la 50 MW de energie electrica timp de 20 de ani pentru Henderson Municipal Power & Light. Compania dezvaluie acum si detaliile cu privire la ferma solara care va genera energia respectiva.

Potrivit site-ului companiei din Pennsylvania, proiectul solar din comitatul Henderson ar urma sa fie situat pe o suprafata de peste 2 kilometri patrati, de-a lungul Kentucky 425 / South Bypass si in apropiere de Lover’s Lane, chiar in afara orasului Henderson.
Ferma solara se adauga Proiectului Solar Unbridled, intins pe aproape 7 kilometri patrati, pe linia Henderson –Webster, la sud de Robards, pentru care Unbridled Solar LLC are in plan sa deserveasca Big Rivers Electric Corp.

Proiectul solar din comitatul Henderson ar consta in 130.000 de panouri solare care masoara aproximativ trei metri latime si cinci metri inaltime fiecare si sunt fixate pe un sistem ce ar permite panourilor sa urmareasca soarele de la est la vest pe parcursul zilei. Majoritatea panourilor ar fi amplasate pe zone situate la sud de Kentucky 425, care se intind de langa sediul central al Kenergy Corp si Old Corydon Road spre sud-vest, catre US 41-Alternate, si in sud pana la Wilson Station Road.

Panourile ramase vor fi situate pe o zona din partea de vest a Lover’s Lane la nord de Kentucky 425. Cea mai mare parte a terenului este in prezent utilizat pentru cultivarea de porumb sau soia.

Community Energy a declarat ca arborii noi si cei deja existenti vor izola ferma solara de casele din zona. Ferma solara ar fi inconjurata de un gard de securitate inalt de 2 metri.
Compania a declarat ca ferma solara – dezvoltata sub numele Henderson County Solar LLC – va respecta regulile de urbanism privind fermele de energie solara din Henderson County, care prevede ca panourile de energie solara trebuie sa fie situate la 7 metri de orice proprietate si la cel putin 30 de metri de orice casa.

Hartile furnizate de Community Energy indica faptul ca de-a lungul Lover’s Lane, panourile ar fi la 60 de metri sau chiar mai mult de casele invecinate, desi compania a spus ca intentioneaza sa planteze un rand de conifere pe o portiune a drumului pentru a oferi o bariera vizuala.
Pentru portiunea fermei solare care se va afla la sud de Kentucky 425, hartile indica faptul ca panourile ar fi la 230 de metri sau mai departe de majoritatea caselor invecinate.

Legislatia din zona prevede, de asemenea, ca sistemele de energie solara nu pot avea o inaltime mai mare de 8 metri (fara a lua in considerare substatiile, stalpii de utilitati sau antenele).

Panourile solare ar genera curent continuu de joasa tensiune, ca o baterie de masina, urmand apoi ca 72 de invertoare de la ferma solara sa il transforme in curent alternativ folosit in case, companii si industrii, in timp ce transformatoarele ar creste tensiunea la niveluri similare cu cele ale liniilor electrice de distributie, care se intind de-a lungul drumurilor si liniilor de transport de inalta tensiune. Substatia fermei solare se va conecta cu o substatie HMP&L de pe U.S 60-West.

Community Energy a declarat ca 100% din energia solara va fi vanduta catre HMP&L. Ferma solara ar genera pana la 50 MW de energie electrica in perioada de varf, adica in zilele senine si insorite.

Se estimeaza ca ferma solara va produce 117 milioane de kilowati-ora de electricitate pe an, raspunzand practic la aproximativ 20% din cererea totala de energie a HMP&L.
Compania a declarat ca energia electrica va fi „low-cost”, desi a refuzat sa dezvaluie pretul. HMP&L este, de ani de zile, un furnizor de energie mai ieftin decat majoritatea celorlalte servicii locale.
„Costul energiei solare s-a redus pana intr-un punct in care a devenit competitiv” cu alte surse de energie electrica, spune Chris Killenberg, director de dezvoltare regionala in cadrul Community Energy.

El supervizeaza proiectul solar din Henderson County, precum si alte doua proiecte de ferme solare din Meade si McCracken, care ar furniza energie pentru Big Rivers.

„In trecut am fost nevoiti sa gasim legislaturi care necesita energie verde sau un client dispus sa plateasca mai mult” pentru a utiliza energia solara, a spus Killenberg. „Acum nu mai este cazul, pentru ca energia solara este mai competitiva. In plus, este mai ieftina, deoarece echipamentele solare sunt produse in masa”. Killenberg a mai spus ca, dupa dezvoltarea a zeci de ferme solare in intreaga tara, compania sa a devenit mai eficienta din punct de vedere al costurilor.

„Costul pentru construirea unei ferme solare reprezinta o cincime din costul de acum 8 ani, cand am inceput sa fac asta”, spune el. Mai mult decat atat, panourile solare isi pot pastra 75% din eficienta initiala chiar si dupa 30 de ani, cand costul initial al constructiei va fi deja recuperat demult.

Directorul general al HMP&L, Chris Heimgartner, a refuzat sa dezvaluie pretul pe care serviciul sau il va plati Community pentru energia solara, spunand ca este vorba despre informatii comerciale confidentiale.

Intrebat daca va fi mai ieftin decat costul energiei de la centrala pe carbune Station Two, inchisa in acest moment, Heimgartner a spus: „Da. Categoric, da”.
„Nu fac asta pentru ca sunt un ecologist fanatic. Fac asta pentru ca este cea mai buna oferta pentru clientii nostri. Din perspectiva costurilor, este minunat… Este o afacere foarte buna pentru clientii nostri”, a spus el. El a mai adaugat ca daca ar fi putut astepta inca 4 sau 5 ani, ceea ce nu a fost posibil, ar fi fost si mai ieftin, deoarece costurile sunt in scadere continua.
In urma cu doi ani, HMP&L a primit mai mult de 30 de propuneri pentru furnizarea de energie din partea a peste 20 de companii, alegand Community Energy pentru ca era cea mai buna oferta.

Pe langa energia solara, HMP&L a solicitat oferte pentru „energia solara plus stocare” – o ferma solara care ar genera electricitate in timpul zilei si ar stoca o parte din aceasta in baterii mari, astfel incat sa poata fi folosita pe timpul noptii. Costurile nu au fost, insa, competitive.

Potrivit lui Killenberg, Community Energy serveste ca dezvoltator al proiectului solar din Henderson County Solar, in timp ce investitor pe viitor va fi o alta entitate. El a spus ca investitorul, necunoscut deocamdata, va deveni proprietar si fie va opera ferma solara, fie va angaja un contractor de operatiuni si intretinere.

Aprobari guvernamentale

Intre timp, Community Energy a declarat ca va cauta sa obtina doua tipuri de aprobari de la guvernele locale si de stat.

In primul rand, Comisia de Planificare din comitatul Henderson City va analiza planurile companiei pentru a verifica conformitatea cu planurile de urbanism ale judetului. Daca acestea sunt conforme si proprietatea este declarata teren agricol, comisia ar trebui doar sa aprobe planul de amplasament al companiei, a declarat urbanistul orasului, Brian Bishop.

Daca proprietatea are o destinatie diferita, ar fi necesara trecerea in circuitul agricol, deoarece reglementarile locale nu permit ferme solare mai mari de 10 acri pe terenuri care nu se afla in circuitul agricol, a spus el. Bishop spune ca nu au fost depuse inca astfel de cereri la comisia de urbanism.

De asemenea, va fi necesara si o autorizatie de constructie din partea comitatului.
Certificatul pentru constructie trebuie solicitat de la Consiliul de Stat pentru Productia si Amplasamentul Energiei Electrice, din Kentucky, care lucreaza in colaborare cu Comisia pentru Servicii Publice din Kentucky.
Community Energy a declarat ca intentioneaza sa depuna o cerere oficiala pe data de 14 mai.

Daca proiectul duce la bun sfarsit acesti pasi, constructia fermei solare va incepe in 2022 si va dura intre sase si noua luni. Potrivit Community, lucrarea va necesita aproximativ 150 de muncitori locali din domeniul constructiilor, din sectoare precum electricitate, topografie, sapare, imprejmuire si amenajare a terenului.

Odata finalizata, ferma solara ar urma sa aiba doi sau trei angajati cu norma intreaga, ce vor indeplini sarcini operationale si de intretinere. Se asteapta ca operatiunile sa inceapa in 2023.
Community Energy, cu sediul in Radnor, Pennsylvania (si sucursale in Colorado si Carolina de Nord) este in acest business de 21 de ani. Compania spune ca a dezvoltat si finantat proiecte de energie regenerabila cu o capacitate de 2.000 MW in toata tara, inclusiv peste 80 de ferme solare care genereaza 1.300 MW de energie.

HMP&L este o companie electrica locala, infiintata in 1896. HMP&L are instalate aproximativ 12.000 de contoare pentru clienti si un varf anual de cerere de 106 megawati, precum si cereri anuale de energie de 600.000 de megawati-ora.

Sursa: https://eu.thegleaner.com/story/news/2021/01/25/details-emerge-second-solar-farm-planned-henderson-county/4246347001/

Foto: freepik