Shell vine in ajutorul celor interesati de sursele de energie existente pe planeta prin crearea unei baze de date, numita de ei Global Energy Resources si care poate fi accesata de catre oricine. Aceasta baza de date ofera informatii despre potentialul pe care il ofera planeta noastra de a sustine cele 10 miliarde de oameni care vor popula Pamantul la sfarsitul acestui secol, conform estimarilor specialistilor.

Surse si resurse de energie

Interfata bazei de date este user-friendly, ti se ofera un scurt training pentru a stii cum sa o folosesti si definitii ale unitatilor de energie sau ale surselor de energie. De exemplu ti se spune ca exajoule-ul este o unitate de energie egala cu 10 la 18 jouli, iar petajoule-ul este egal cu 10 la 15  jouli.

Sunt clasificate si sursele de energie, in fosile si regenerabile. Dintre energiile conventionale, putem numi energia creata din extractia petrolului, a gazelor si a carbunilor. Energiile verzi sunt mai multe si incep sa fie folosite din ce in ce mai des: energia solara, eoliana, biomasa, geotermala, si a apei, ca sa numim doar cateva.

Baza de date dezvoltata de Shell Scenarios Team prezinta si cateva curiozitati legate de domeniul energiei, cum ar fi faptul ca  jumatate din petrolul mondial, ca resursa se afla in doar cinci tari. Cu ajutorul noii unelte, poti sa afli cat petrol a ramas neexplorat, care este potentialul hidroelectric al planetei sau care sunt sursele de energie existente si potentiale ale unei tari.

Resursele Romaniei de energie

Daca selectam Romania, putem vedea ca resursele noastre de petrol existente ne mai pot oferi inca 8 Ej, gazul inca 15 Ej, iar carbunii 124 Ej. Cand vine vorba de energiile regenerabile, energia solara, biomasa si hidroelectricitatea sunt in top cu urmatoarele valori: 296 Pj/an, 132 Pj/an, respectiv 102 Pj/an. Energia eoliana, desi bine explorata in partea de sud a tarii, ne ofera doar 38 Pj/an. Energia geotermala este si ea prezenta in Romania, putand asigura 30 Pj/an.

Prin comparatie, Statele Unite au o capacitate de energie din petrol egala cu 2941 Ej, din gaz 2134 Ej si din carbune 175979 Ej. Americanii stau bine si la energia solara (20864 Pj/an) si la cea eoliana. De precizat, ca spre deosebire de Romania care nu are turbine eoliene pe mare, americanii folosesc puterea vantului oceanic si obtin un potential de 38342 Pj/an doar din valorificarea acestei resurse. Din energia eoliana de pe continent, potentialul este mai mic, 9331 Pj/an.

Fie ca lucrezi in domeniul energetic sau doar esti interesat de ce resurse au ramas nefolosite dintre cele apartinand energiilor traditionale sau care sunt sursele de energie ale viitorului, unealta creata de Shell te va ajuta sa intelegi mai bine potentialul energetic al planetei si cum vor influenta noile energii dezvoltarea societatii umane.

 

Foto: freepik