Potrivit cercetatorilor de la Organizatia Meteorologica Mondiala a Natiunilor Unite, secolul XXI a fost cel mai fierbinte din istorie, conducand la secete, inundatii si alte conditii meteorologice extreme in intreaga lume.
Incalzirea globala a fost pusa pe seama obiceiurilor legate de modul de viata, care creaza o aprenta de carbon uriasa si cauzeaza distrugerea mediului. Cu toate acestea, daca fiecare dintre noi ar incerca sa faca mici schimbari, ar fi posibil sa stopam raspandirea distrugerii mediului inconjurator, si sa contribuim astfel la reducerea consecintelor negative ale incalzirii globale, inainte de a fi prea tarziu.

Iata mai jos 5 lucruri pe care le poti face pentru a ajuta mediul inconjurator.

1. RENUNTA LA PRODUSELE DIN PLASTIC DE UNICA FOLOSINTA

Razboiul impotriva plasticului a devenit mai acerb in anul 2017, atunci cand David Attenborough ne-a aratat exact cat de daunator poate fi plasticul de unica folosinta pentru viata marina. Problema cu plasticul este aceea ca unele produse au nevoie de pana la 500 de ani pentru a se biodegrada, asa ca adesea se acumuleaza la gropile de gunoi.
Exista insa cativa pasi pe care orice persoana ii poate face pentru a reduce cantitatea de plastic pe care o foloseste in viata de zi cu zi.

De multe ori lucrurile se rezuma pur si simplu la achizitionarea unei sacose pentru cumparaturi din panza, in loc sa cumperi pungi de plastic de fiecare data cand iesi la cumparaturi.
Daca iti place sa bei diverse bauturi cu paiul, ia in considerare o varianta mai eco friendly, precum paiele de metal sau din bambus. Paiele comestibile sunt, de asemenea, un mod neconventional si distractiv de a consuma bauturile tale preferate.

In alta ordine de idei, te poti gandi sa schimbi recipientele de bauturi. In anul 2017, numai in Marea Britanie au fost consumate 2.8 miliarde de litri de apa imbuteliata, ceea ce inseamna o cantitate uriasa de plastic. In locul acestor recipient, poti incerca sa folosesti apa de la robinet in sticle reutilizabile.

2. RECICLEAZA EFICIENT

Reciclarea este un mod eficient de a avea grija de planeta, dar te-ai intrebat vreodata daca reciclezi corect? Desi din ce in ce mai multi oameni recicleaza in zilele noastre, cercetarile au relevat ca gunoiul reciclat incorect a crescut cu 84% intr-o perioada de patru ani. Unul dintre cei mai importanti factori care au contribuit la aceasta problema este contaminarea, cauzata de faptul ca oamenii nu curata in mod eficient recipientele inainte de a le pune la gunoi. Un mod usor de a combate aceasta problema este dezvoltarea unei scheme mai eficiente de reciclare acasa sau la serviciu – educarea staff-ului si a membrilor familei cu privire la modul in care se poate recicla corect si achizitionarea de cosuri de gunoi cu coduri de culoare, care sa inlesneasca procesul de reciclare.

3. FOLOSESTE CASOLETE PENTRU MANCAREA RAMASA

Risipa de mancare este o problema mai mare decat ai crede. In plus, in fiecare an 18 milioane de tone de mancare ajung la gropile de gunoi.
Desi o metoda ar fi sa fii mai constient de ceea ce arunci la gunoi, exista si alte metode pe care le poti folosi pentru a combate risipa de mancare.

Daca mananci in oras, cere o casoleta daca nu ti-ai terminat mancarea din farfurie. Daca esti proprietar de restaurant, de asemenea, ar trebui sa oferi casolete clientilor pentru ca studiile sugereaza ca acest gest simplu poate reduce risipa de mancare in restaurante cu pana la 42%.

4. INFORMEAZA-TE

Un mod garantat in care poti opri raspandirea degradarii mediului este sa te educi. In 2017, jumatate de milion de tone de produse reciclabile au fost trimise inutil la gropile de gunoi, majoritatea acestei cantitati putand fi evitata daca oamenii ar fi realizat ca lucrurile aruncate de ei la gunoi pot fi reciclate.

Deseurile electronice reprezinta unul dintre cei mai mari contribuitori la aceasta problema, milioane de tone de aparatura electronica fiind aruncate in fiecare an.
Unele branduri de produse electronice devin insa din ce in ce mai eco-constiente, recicland in fiecare an aparatura electronica de ordinul tonelor.

5. FII UN SOFER MAI ECO-FRIENDLY

Pentru unele personele condusul este o parte inevitabila a stilului de viata, fie ca traiesc intr-o zona indepartata de oras, fie ca sofatul este o parte integranta a jobului lor… Oricum ar fi, exista anumite schimbari pe care fiecare sofer le poate face pentru a reduce amprenta de carbon a vehiculului sau in beneficiul planetei.
Pe cat posibil, evita sa conduci pe distante scurte si opteaza in schimb pentru deplasarea pe bicicleta.
In plus, cand vine vremea sa iti cumperi o masina noua, ia in calcul si varianta unei masini electrice, care nu produce emisii daunatoare. De asemenea, o masina hibrid este si ea o alternativa excelenta pentru masinile pe combustibili traditionali.

Foto: freepik