Reciclezi in mod natural; folosesti becurile cu cel mai ridicat grad de eficienta energetica disponibile pe piata; ai chiar si o statie de compostare in curte… Si totusi, vrei sa faci mai mult de atat pentru ca biroul sau locuinta ta sa fie mai prietenoase cu mediul.

Ce mod mai bun de a reduce emisiile de gaze ale gospodariei tale decat sa treci de la dependenta de combustibili fosili la utilizarea energiei solare?
Problema pe care foarte multe persoane o au atunci cand decid sa treaca la energia solara este aceea ca nu stiu de unde sa inceapa. Desi sistemele energetice solare nu sunt un concept nou, ele au devenit abia recent un subiect de interes in media, pentru ca inovatii precum avioanele propulsate de energie solara abia si-au luat avant, la propriu.
Daca directia pe care o vei aborda in final – fie acasa, fie la serviciu – este valorificarea energiei solare, iata in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa stii despre sistemele energetice solare, fie ele active sau pasive.

Cum functioneaza energia solara?

Montarea de panouri solare pe acoperisuri devine in intreaga lume o solutie din ce in ce mai populara pentru generarea de energie electrica. Cum transforma aceste panouri solare lumina soarelui in electricitate folosita pentru incalzirea casei sau pentru alimentarea obiectelor electrocasnice?

In principiu, fiecare panou este compus din celule solare, constand in foite semiconductoare din silicon care, atunci cand vin in contact cu razele de lumina solara, creeaza ceea ce numim efect fotovoltaic (PV) care transforma in mod direct fotonii soarelui in electricitate. Daca te intrebi cum functioneaza acest proces in timpul noptii, dupa ce soarele dispare de pe cer, nu te panica – panourile solare stocheaza energia suplimentara captata pe durata zilei, pentru a extrage din ea necesarul, atunci cand este noapte sau in zilele in care cerul este inorat.

Investitia in panouri solare poate reduce enorm emisiile de gaze cu efect de sera, oferind o sursa de energie curata si regenerabila, ceea ce duce la un mediu mai putin poluat. Doar 18 zile de soare sunt echivalente cu rezerva totala de carbune, gaz si petrol a Pamantului!
Esti suficient de convins incat sa faci tranzitia la un stil de viata mai sustenabil? Ei bine, acesta este momentul in care va trebui sa decizi daca optezi pentru un sistem energetic solar pasiv sau activ.

Ce sunt sistemele solare active si pasive?

Sistemele energetice solare – atat cele active, cat si cele pasive – pot transforma razele soarelui in electricitate directa, insa mecanismele lor sunt putin diferite, astfel incat este foarte util sa cunosti toate detaliile, inainte de a decide ce varianta dintre cele doua sa alegi. Deci cum functioneaza exact fiecare sistem, si ce inseamna acest mod de functionare pentru tine?

Sistemele solare active

Sistemele solare active se bazeaza pe surse externe de energie – sau sisteme de backup, asa cum sunt radiatoarele sau pompele de caldura – pentru a capta, stoca si apoi a transforma energia solara in electricitate.
In functie de complexitatea designului, un astfel de sistem poate incalzi sau raci casa sau poate furniza energie pentru un intreg cartier. Sistemele solare active au urmatoarele caracteristici:

  • Colectorii sunt realizati din panouri fotovoltaice plane, care sunt in general montate si fixe. La modelele mai avansate, panourile sunt adesea conectate intre ele pentru a forma module.
  •  Colectorii solari utilizeaza lichidul sau aerul drept conductori pentru a stoca si a transforma energia. Cele care folosesc lichidul sunt cunoscute drept colectori hidronici, in timp ce aceia care contin aer se numesc colectori cu aer.
  •  Conductorii lichizi sunt mai comuni decat cei bazati pe aer, pentru ca lichidul este in general mai eficient in ceea ce priveste transmiterea caldurii, desi sistemele solare bazate pe aer au beneficiul ca nu ingheata.

 

Sistemele solare pasive

Spre deosebire de sistemele solare active, sistemele pasive functioneaza fara sa se bazeze pe dispozitive externe. Mai degraba, la fel ca in cazul serelor sau a solariilor, energia solara capteaza razele de soare prin ferestrele de sticla care absorb si retin caldura. Sistemele solare pasive au urmatoarele caracteristici:

  •  In locul panourilor fotovoltaice, colectorii pasivi se bazeaza in general pe ferestre orientate cu fata spre sud pentru a transforma razele in lumina solara.
  •  Designul colectorilor solari pasivi are la baza legea termodinamicii, care sustine transferurile de caldura de la suprafete calde la suprafete reci, de pilda prin convectie.
  •  Succesul sistemelor solare pasive depinde de orientarea acestora si de masa termica a peretilor, care determina capacitatea de a aborbi caldura.

Ce sistem energetic solar este ideal pentru tine?

Inainte de a incepe sa dezbati daca sa treci la sisteme solare active sau la sisteme solare pasive, in primul rand ar trebui sa te intrebi pe tine insuti: esti sigur ca esti pregatit pentru trecerea la energia solara? Desi vei contribui la un mediu mai sustenabil, trebuie intotdeauna sa pui in balanta argumentele pro si pe cele contra inainte de a lua o decizie atat de importanta.

De pilda, nu uita ca sistemele solare, desi vorbim despre o sursa de energie verde si regenerabila, tot nu sunt cea mai eficienta sursa de energie, asa ca locuinta ta necesita o cantitate foarte mare de energie. Cu panourile solare instalate pe acoperis, numai 14% din lumina solara captata poate genera electricitate viabila. In plus, ia in calcul si localizarea. Desigur, sistemele solare pot extrage necesarul din energia stocata, insa cat de mult? Daca locuiesti intr-o zona noroasa sau ploioasa in mod constant, poate ca nu este momentul cel mai potrivit sa te apuci sa iti transformi casa intr-o sera.

Argumente pro si contra

Esti gata sa faci pasul inainte in eforturile umanitare de a conserva planeta? Ia in calcul avantajele si dezavantajele panourilor solare active, precum si pe cele ale panourilor solare pasive.

Sistemele solare active

In primul rand, hai sa aruncam o privire la argumentele pro ale trecerii la un sistem solar activ.

  •  Pentru ca utilizeaza energie provenita de la device-uri externe, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la energia derivata din alte surse decat soarele.
  •  Nu emana dioxid de carbon in atmosfera.
  •  Incalzirea panourilor fotovoltaice contribuie la mentinerea lor curate mai ales in conditii de vreme nefavorabila.
  •  In general nu exista zgomote de vant generate de panourile solare.
    Insa un sistem solar activ are, pe de alta parte, si dezavantaje.
  •  In general necesita echipamente externe scumpe.
  •  Intretinerea echipamentelor poate fi, de asemenea, costisitoare.
  •  Fluidele care stocheaza cel mai eficient caldura au potentialul de a elibera substante chimice toxice in aer.
Sistemele solare pasive

Investitia intr-un sistem solar pasiv poate fi o idee buna daca iti propui sa alimentezi o locuinta mica sau o cladire de birouri, dar este in continuare important sa cantaresti argumentele pozitive si pe cele negative.
Iata cateva dintre argumentele pozitive:

  •  Nu necesita echipament extern, asa ca in general sunt mai ieftine decat un sistem activ.
  •  Pot reduce pe mai departe costurile, scazand costurile pentru energie cu pana la aproximativ 14%.
  •  Sunt mai benefice pentru sanatate decat sistemele active, pentru ca nu se bazeaza pe radiatoare sau pe cosuri, care usuca membranele mucoase si pot cauza alergii.

Acum analizeaza si aspectele negative:

  •  Eficienta sistemelor solare pasive depinde de vreme.
  •  Daca locuiesti intr-un climat extrem de cald, au potentialul de a supraincalzi cladirea.
  •  Necesita o alegere atenta si adecvata a ferestrelor, pentru succes desavarsit.

In general expertii in materie de sustenabilitate sunt de parere ca sistemele energetice solare pasive reprezinta cea mai buna alegere, cu exceptia situatiei in care scopul tau este acela de a alimenta o cladire uriasa sau un campus mare.
Indiferent de decizia pe care o vei lua, asigura-te ca este una calculata si bine documentata. Daca decizi ca nu este cel mai potrivit moment pentru a face tranzitia la energie solara, nimeni nu te va putea judeca. In plus, exista o multime de alte moduri in care poti fi ecologist, pana la momentul oportun pentru aceasta tranzitie. Numai daca ne gandim la gramada de compost din curtea ta, si tot vei fi cu un pas inaintea multora!

Foto: freepik