La sfarsitul lui 2017, in Australia, si-a inceput operarea o baterie Tesla de 129MWh. Aceasta veste nu a putut decat sa-i bucure pe australienii care in ultimii ani au experimentat o serie de caderi masive de curent.

Tehnologia verde – probleme si solutii

Australia este deschisa ideii de nou, avand o retea puternica de centrale eoliene si solare. Cu toate acestea, prezenta numeroaselor surse de energie regenerabila pe teritoriul australian a facut ca reteaua energetica sa fie afectata, ceea ce a dus la penele de curent. Prin urmare, guvernul a trebuit sa gaseasca solutii rapide pentru ca aceste caderi de curent sa nu mai aiba loc. Iar solutia principala a venit din instalarea unei baterii menite sa stocheze o cantitate mare de energie verde.

In prezent, in Australia exista o multitudine de surse de energie, unele regenerabile, altele nu. Energia solara si eoliana au inceput sa fie folosite in Australia, ca si in alte tari, in timp ce vechile surse de energie erau folosite si ele, de asemenea.

Energia verde – investitie in viitor

Nu poti renunta la un anumit tip de energie, in conditiile in care exista extrem de multe centrale electrice care functioneaza inca dupa modelul vechi, adica energii bazate pe combustibili fosili, si foarte multi utilizatori de astfel de energie.

Ca sa devii profitabil in domeniul energiei, conform noului trend, trebuie sa investesti atat in crearea unor facilitati capabile sa transforme puterea soarelui si a vantului in energie electrica, dar sa o si stocheze, si mai apoi sa o distribuie catre consumatori, cat si in gasirea de noi clienti pentru noile tehnologii.

Reteaua electrica existenta a Australiei implica, dupa cum ne spun cei de la Shell pe blogul lor, o combinatie intre centrale nucleare, de gaz, carbune, hidrocentrale si, mai nou, centrale solare si eoliene.

Tranzitia de la energia poluanta la energia verde

Pe masura ce energiile poluante vor fi inlocuite, tot mai multi consumatori se vor ralia la noul sistem, iar cererea va creste. Si la fel cum a fost nevoie acum de o noua capacitate de stocare a energiei, la fel, in viitor, va fi nevoie de o capacitate si mai mare de stocare.

Cu alte cuvinte, pe masura ce creste cererea de energie verde, creste si nevoia de a putea fi capabili ca omenire sa oferim ceea ce noi insine cerem. Bateria Tesla, recent montata in Australia, se afla langa o zona cu 99 turbine eoliene, cu o capacitate energetica totala de 315 MW.

Se considera ca, daca parcul eolian nu ar functiona deloc, bateria ar putea sa asigure energie pentru mai putin de 30 de minute. In prezent, sursele bazate pe vant sunt folosite in cazurile in care nevoia de energie electrica este imediata si de scurta durata; pentru perioadele in care nevoia de energie este mare si vantul nu este atat de puternic incat sa se produca o cantitate mare de energie, se foloseste ca sursa de energie gazul.

 

Foto: freepik