Cand vine vorba despre protectia mediului, fiecare dintre noi trebuie sa-si aduca aportul. Iar cand vine vorba despre domeniul uleiurilor si lubrifiantilor, acest lucru inseamna ca producatorii trebuie sa faca eforturi pentru a preveni eliminarea necorespunzatoare si pentru a imbunatati produsele ecologice. S-au facut progrese mari in aceasta directie in ultimii ani, dar mai este un drum lung de parcurs in incercarea de a face din lubrifiantii ecologici o alternativa reala pentru produsele pe baza de petrol.
Aportul utilizatorilor de lubrifianti la protectia mediului inseamna sa optezi in mod obisnuit pentru lubrifiantii ecologici. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand stabilesti daca lubrifiantii ecologici de astazi sunt potriviti pentru tine.

Ce inseamna ulei de motor “biodegradabil”?

Daca ti-ai propusa sa fii cat mai ecologic, cauta etichete pe care scrie „biodegradabil”, mai degraba decat „bio” sau „eco-friendly”. La fel ca in toate domenile, si etichetele lubrifiantilor pot fi inselatoare. Doar pentru ca un ulei este etichetat ca fiind „verde”, nu inseamna ca este si bun pentru mediu. Poate ca nu contine metale grele sau alte diferente minore, insa nu este 100% vegetal decat daca este etichetat drept “biodegradabil”. Chiar si termenul „bio-based” garanteaza doar ca produsul este partial pe baza de plante, nu complet vegetal.

Ce inseamna ulei de motor “verde”?

Cand spunem despre un ulei de motor ca este “verde” nu ne referim la culoarea acestui tip de ulei, ci la compozitia sa. Uleiurile de motor verzi sunt compuse din resurse regenerabile care nu contin petrol.
Acest tip de ulei biodegradabil este ecologic si potrivit pentru toate tipurile de motoare.
Uleiurile de motor verzi prelungesc durata de viata a motorului, protejand in acelasi timp impotriva uzurii. De asemenea, ele imbunatatesc economia de combustibil si reduc emisiile. Performanta lor excelenta include stabilitate la temperaturi ridicate si volatilitate scazuta.

De ce ai nevoie de ulei de motor verde?

Poluarea mediului este o provocare globala a zilelor noastre, ce creeaza nevoia de produse verzi. Uleiurile de motor verzi sunt fabricate din titei rafinat, fara impuritati, ceea ce le face mai ecologice decat uleiurile de motor traditionale.
Datorita productiei de energie, ele au o amprenta de carbon minima. Uleiul de motor verde contribuie la minimizarea poluarii, la imbunatatirea economiei de combustibil si la prelungirea duratei de viata a motorului prin reducerea uzurii.

Beneficiile lubrifiantilor ecologici

Uleiul de motor verde sau ecologic ofera mai multe beneficii pentru vehiculul tau, ce nu tin doar de latura ecologica, ci si de eficienta motorului si a vehiculului.

O solutie ecologica

Uleiul de motor verde ofera o solutie ecologica pentru vehiculul tau. El este fabricat din resurse regenerabile si nu contine substante chimice nocive.
Este biodegradabil, reducand astfel poluarea printr-o amprenta mai mica de carbon.

Performanta superioara

Uleiul de motor verde creste performanta motorului masinii tale. De la o economie sporita de combustibil pana la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, acest tip de ulei garanteaza totul.
El ofera, de asemenea, o durata de viata mai indelungata decat uleiurile de motor traditionale, ceea ce aduce beneficii proprietarilor de vehicule ecologice.

Potrivit pentru toate tipurile de motoare

Uleiul de motor verde este potrivit pentru toate tipurile de motoare, ceea ce il face compatibil si cu motoarele pe benzina si diesel. Astfel, poti fi mai ecologic si mai eficient ca si costuri in ceea ce priveste vehiculul pe care il conduci.

Eficienta combustibilului

Poti folosi ulei de motor verde pentru a imbunatati consumul de combustibil al motorului tau, prin reducerea frecarii si uzurii pieselor motorului.
Ceea ce inseamna ca masina ta va consuma mai putin ulei. In plus, uleiul de motor verde imbunatateste performanta si longevitatea motorului.

Lubrifiantii ecologici reduc mai eficient frecarea

Uleiurile pe baza vegetala au si alte beneficii pe langa faptul ca sunt ecologice. Unii lubrifianti obtinuti din uleiuri vegetale s-au dovedit a oferi o lubrifiere superioara si au puncte de aprindere mai mari, ceea ce le face mai eficiente si mai sigur de utilizat.

Uleiurile vegetale si cele pe baza de petrol nu se combina intotdeauna

Daca folosesti deja uleiuri minerale sau sintetice, e posibil ca noul ulei pe baza vegetala pe care vrei sa-l incerci sa nu fie compatibil.
Uleiurile pe baza de petrol si cele vegetale au compozitii diferite, care uneori pot fi mai vascoase atunci cand sunt separate si combinate. Intreaba-ti intotdeauna furnizorul daca un ulei biodegradabil nou este compatibil cu uleiurile utilizate anterior.

Dezavantajele lubrifiantilor ecologici

Sensibilitatea la temperatura este principalul dezavantaj

Cand vine vorba despre lubrifianti vegetali, exista o problema importanta. Datorita naturii organice a compozitiei produsului, lubrifiantii obtinuti din ulei vegetal au o oxidare scazuta si o stabilitate termica scazuta. Astfel, lubrifiantii biodegradabili sunt susceptibili la descompunere la temperaturi extrem de ridicate. De asemenea, lubrifiantii biodegradabili pot deveni si foarte vascosi (grosi si lipiciosi) la temperaturi extrem de scazute, ceea ce ii poate face dificil de folosit si nu reusesc sa lubrifieze in mod adecvat.

Uleiul verde este mai scump

Uleiul verde este o optiune ecologica pentru masina ta, insa este o optiune mai costisitoare decat uleiurile de motor conventionale datorita compozitiei sale de resurse regenerabile. Costul exact variaza in functie de marca si tip.

Cum este produs uleiul de motor verde?

Rafinarea

Primul pas in producerea uleiurilor de motor verzi este rafinarea petrolului brut, un amestec complex de hidrocarburi si alte substante chimice.
Titeiul este separat in diferite fractii sau componente, pentru rafinare prin incalzirea la 1000°C. Aceste fractii sunt supuse procesarii ulterioare pentru a obtine produse finite, cum ar fi benzina, combustibil pentru avioane si motorina. Aceasta asigura un proces de curatare profunda pentru indepartarea impuritatilor.

Extractia

Urmatorul pas este extragerea grasimilor animale si a resurselor regenerabile din titei. Aceasta se intampla in doua faze:
– Utilizarea unui solvent pentru extragerea grasimii animale din petrol.
– Un proces de distilare pentru a separa solventul de grasimea animala.
Aceste grasimi animale si resurse regenerabile ajuta apoi la producerea uleiurilor de motor verzi.

Aditivii

Aditivi precum fenolii si aminele organice din uleiul de motor verde imbunatatesc performanta motorului. Acesti aditivi sporesc lubrifierea si reduc la minimum posibilitatea degradarii uleiului.

Lubrifiantii ecologici isi pot schimba culoarea?

Uleiul de motor poate fi uneori si verde, insa fie ca vorbim despre un verde deschis sau un verde inchis, nu este un semn rau. Asa ca nu iti face griji. Exista, insa, anumite culori pe care le poate lua uleiul de motor si care semnaleaza unele probleme.

Ulei maro

Daca observi ca uleiul de motor a devenit maro sau arata similar cu noroiul, acest lucru se poate intampla din cauza amestecarii lichidului de racire cu uleiul. Exista si alte motive, dar scurgerile in sistemul de racire a motorului sunt cele mai frecvente cauze ale schimbarii culorii uleiului de motor in maro.

Ulei negru

In timp, uleiul de motor se va innegri din cauza murdaririi si a depunerilor de funingine.
Daca observi ca uleiul tau de motor este negru, schimba-l! Depunerile de funingine pot cauza problemele multiple, de la scaderea eficientei combustibilului pana la uzura crescuta a componentelor motorului.

Ulei alb laptos

Daca uleiul de motor devine alb laptos, in principiu motivul este amestecarea apei cu uleiul de motor. Desi poate parea alarmant, nu este intotdeauna un motiv de ingrijorare. Se intampla frecvent, in principal din cauza condensului picaturilor de apa.

Concluzie

Se intampla uneori ca oamenii sa interpreteze gresit „uleiul de motor verde” ca fiind culoarea uleiului de motor. Insa termenul “ulei de motor verde” se refera la un ulei de motor ecologic, produs din surse regenerabile.
Acum ca stii cateva dintre avantajele si dezavantajele lubrifiantilor biodegradabili si ecologici, vei putea lua o decizie mai informata cu privire la cel mai bun lubrifiant.
Schimba uleiul tau vechi de motor cu unul verde si incepi sa ajuti planeta chiar astazi!

Foto: freepik