Iti plac terenurile accidentate, adori adrenalina traseelor off-road si nu te dai in laturi de la drumuri plne de noroi? Nimic mai cool! Insa nu uita ca vehiculul tau off-road, fie el un ATV sau un UTV, are nevoie de o ingrijire aparte, ce include si uleiul de motor pentru ATV si UTV, pentru a functiona la parametri optimi in aceste conditii dificile si pentru a avea o durata de viata cat mai indelungata.
Iata tot ce trebuie sa stii despre vehiculele ATV si UTV, despre conditiile de operare ale acestora si ce ai de facut pentru a extinde durata de viata a unui vehicul off-road si a te bucura de cat mai multe aventuri.

ATV vs UTV

Piata vehiculelor off-road a crescut foarte mult in ultima perioada, pasionatii de outdoor cumparand vehicule ATV si UTV cu o rata mai mare decat cea a productiei acestor vehicule. Vehiculele off-road sunt folosite atat pentru recreere cat si in scop utilitar, insa ambele scenarii necesita o lubrifiere de inalta performanta.

Ce inseamna ATV?

ATV este acronimul pentru All-Terrain Vehicle. Daca odinioara ATV-urile erau vehicule cu trei roti, toate modelele actuale sunt vehicule cu patru sau cu sase roti. Operatorul vehiculului incaleca practic scaunul, iar directia este controlata cu ajutorul manerelor, ca la motocicleta. Acceleratia este controlata in general cu un comutator la nivelul degetelor.

Ce inseamna UTV?

UTV este acronimul pentru Utility Terrain Vehicle. Concepute mai degraba ca o masinuta de golf off-road, UTV-urile au in general o bancheta sau scaune alaturate, soferul si pasagerul din dreapta stand unul langa altul. Directia este controlata prin volan, iar acceleratia si franarea sunt controlate cu pedale, ca la automobile.
Pentru ca au o dimensiune mai mare, multe modele de UTV-uri au capacitate pentru un numar suplimentar de pasageri pe bancheta din spate. Ele vin in configuratii cu patru sau cu sase roti.

ATV-urile sunt in general mai scurte, mai inguste si mai compacte, ceea ce este benefic din punct de vedere al greutatii, manevrabilitatii, spatiului necesar pentru stocare si costului.
UTV-urile sunt mai mari si mai benefice din punct de vedere al sarcinii, tractarii si capacitatii de pasageri si stocare. UTV-urile sunt mult mai customizabile pentru preferintele personale si ofera functii suplimentare de siguranta inclusiv parbrize, cadru de protectie impotriva rasturnarilor si centuri de siguranta.
Ambele sunt vehicule off-road capabile, asa ca decizia pe care trebuie sa o iei tine adesea de destinatie: agrement sau utilitate.

Conditiile dure de condus

Fie ca lucrezi sau iesi la o tura, cand vei iesi cu un ATV sau UTV iti vei conduce vehiculul in conditii dificile si off-road, ceea ce isi va pune amprenta destul de serios pe tot, de la motor pana la finisaje exterioare. Ca atare, este imperativ sa iti intretii vehiculul cat mai bine, iar asta inseamna sa alegi cei mai buni lubrifianti cu putinta.
ATV-urile si UTV-urile sunt polivalente cand vine vorba despre productivitate. Ele pot fi folosite pentru a ara zapada, pentru a mana turmele de animale, pentru a tracta gunoiul, nisipul si pietrele, pentru a tracta buturugi si te pot ajuta sa cari lemne de foc. De asemenea, ele pot fi folosite pentru ture prin paduri, noroi, dune de nisip sau zapada.
Presiunea asura vehiculului afecteaza motorul si creste caldura si stresul, ceea ce poate deteriora uleiul de motor si poate duce la uzura si la depozite ce reduc puterea si performanta.

Uleiul de motor pentru ATV-uri si UTV-uri

Un ulei de motor pentru vehicule ATV si UTV ar trebui sa aiba o serie de caracteristici care sa raspunda cerintelor specifice ale acestor vehicule off-road. Iata caracteristicile esentiale ale unui astfel de ulei.

Vascozitatea adecvata

Un ulei de motor pentru ATV si UTV ar trebui sa aiba o vascozitate adecvata pentru a asigura o lubrifiere eficienta intr-o gama larga de temperaturi, avand in vedere ca aceste vehicule pot opera in conditii variate de mediu.

Protectie impotriva uzurii

Deoarece ATV-urile si UTV-urile sunt adesea utilizate in terenuri accidentate si solicitante, un ulei de motor ar trebui sa ofere protectie impotriva uzurii pentru a prelungi durata de viata a motorului.

Stabilitate termica si la oxidare

ATV-urile pot opera intr-o gama larga de temperaturi, de la zone cu clima calda la zone reci de munte. Uleiurile pentru ATV-uri sunt formulate pentru a mentine stabilitatea la temperaturi ridicate si joase, asigurand o lubrifiere corespunzatoare in toate conditiile.
Stabilitatea termica si la oxidare este importanta pentru a preveni formarea depunerilor nedorite si pentru a mentine performantele uleiului.

Proprietati anti-spumare

ATV-urile pot experimenta vibratii si miscari neuniforme in timpul traversarii terenurilor dificile. Uleiurile pentru ATV-uri si UTV-uri includ aditivi anti-spumare pentru a preveni formarea spumei si pentru a asigura o lubrifiere eficienta in conditii de vibratii si teren accidentat.

Rezistenta la apa si contaminanti

ATV-urile si UTV-urile pot intra in contact cu apa, noroi si alte contaminanti in timpul utilizarii off-road. Uleiurile pentru vehicule off-road contin adesea aditivi speciali ce imbunatatesc rezistenta la apa si protejeaza motorul impotriva coroziunii.

Aditivi de extrema presiune (EP)

ATV-urile si UTV-urile sunt adesea utilizate in conditii dificile, cum ar fi terenuri accidentate sau pante abrupte. Un ulei bun pentru vehicule off-road contine aditivi de extrema presiune, care protejeaza componentele motorului impotriva uzurii si a presiunii ridicate in astfel de conditii.

Compatibilitate cu ambreiajul umed

Daca vehiculul are un ambreiaj umed (asa cum se intampla la multe ATV-uri si UTV-uri), uleiul trebuie sa fie compatibil cu sistemul de ambreiaj, pentru a evita alunecarea necontrolata a ambreiajului.

Conformitate cu specificatiile producatorului

Este important sa consulti intotdeauna cartea tehnica a vehiculului si sa respecti recomandarile producatorului, pentru a utiliza uleiul de motor potrivit pentru ATV-ul sau UTV-ul tau.
Este esential sa alegi un ulei care sa corespunda cerintelor specifice ale vehiculului si mediului in care va fi utilizat, pentru a asigura o performanta optima si o durata de viata mai mare a motorului.

3 pasi pentru a extinde durata de viata a vehiculelor off-road

Nu neglija schimburile de ulei

Amanarea schimburilor regulate de ulei este una dintre cele mai bune modalitati de a scurta durata de viata a motorului. Nu uita ca uleiul de motor are doua functii esentiale: el mentine piesele mobile vitale lubrifiate pentru performanta si longevitate, si, pe de alta parte, curata si capteaza depozitele daunatoare, transportandu-le catre filtrul de ulei si tinandu-le departe de componentele esentiale ale motorului.
Atentie, insa: in timp, filtrul de ulei se umple de contaminanti si trebuie schimbat, la fel ca si sacul unui aspirator.
Alege intotdeauna uleiuri de motor formulate atent, cu stocuri de baza de inalta calitate, aditivi si detergenti pentru motoarele de teren de inalta performanta de astazi si pentru mediile extreme in care ruleaza. Aceste uleiuri vor oferi vehiculului tau maximul de performanta la fiecare traseu. Fii atent la intervale periodice de schimb al uleiului stabilite de producatorul vehiculului tau de teren.

Alimenteaza-ti sistemul de combustibil

Nu e nevoie sa intram in detalii legate de cat de important este combustibilul pentru a scoate potentialul maxim din capacitatile vehiculului tau off-road. Insa ingrijirea sistemului de alimentare inca din prima zi este unul dintre cele mai simple si mai importante lucruri pe care le poti face pentru a maximiza performanta si a-ti mentine motorul in stare maxima de functionare pentru multi ani.
Combustibilii cu etanol de astazi pot afecta din plin motorul si sistemul de alimentare. Din fericire, insa, exista si solutii dovedite care pot proteja si extinde durata de viata a unora dintre componentele esentiale ale vehiculului. Fie ca ai un motor cu carburator, sau un motor modern EFI (injectie electronica), poti adauga in rezervor tratamente pentru combustibil care sa mentina injectoarele si carburatorul curate, fara depozite daunatoare si ferite de coroziune. Stabilizatorii de carburant, de asemenea, vor mentine integritatea combustibilului.

Fii atent la exteriorul vehicului off-road

Cea mai mare parte a suprafetelor exterioare ale vehiculului tau de teren sunt proiectate pentru a-l proteja impotriva intemperiilor. Indiferent de modul in care folosesti vehiculul off-road, acesta este supus unor medii pline de contaminanti care il pot deteriora. Nu ezita sa ai mereu in arsenalul tau de intretinere a masinii produse de ingrijire de zi cu zi, rapide, usor de utilizat si care formeaza prima linie de aparare a vehiculului, astfel incat acesta sa arate si sa functioneze cel mai bine. Aceste produse sunt concepute pentru a distruge murdaria, praful, noroiul si pentru a le elimina de pe suprafetele vehiculului tau, mentinand in acelasi timp integritatea finisajelor vehiculului.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik