Profitabilitatea unei afaceri din domeniul transporturilor de marfuri este in stransa legatura cu performanta motoarelor. Motorul este inima oricarui vehicul, astfel ca este important sa te asiguri ca motoarele masinilor tale sunt intotdeauna in cea mai buna stare, pentru ca e mult mai ieftin sa iti intretii motoarele si sa previi daunele decat sa repari mai tarziu.
Cand vine vorba de intretinerea curenta a motorului camionului, uleiul de motor pentru camion poate conta foarte mult pentru performanta acestuia si pentru durata sa de viata. Este important sa alegi un ulei cu specificatii precise, tehnologie cu emisii scazute, sa tii cont de capacitatea baii de ulei si sa respecti un interval de schimb compatibil cu motorul masinii tale.
Schimbarea regulata si verificarea uleiului de motor este unul dintre cele mai usoare moduri de a-ti proteja componentele motorului. Iata mai jos tot ce trebuie sa stii despre uleiul de motor pentru camion.

De ce ai nevoie de uleiul de motor pentru camion?

Nu e deloc greu sa omiti aspectele esentiale ce tin de uleiul de motor, insa el este esential pentru longevitatea camionului tau si unul dintre cele mai simple moduri de a optimiza performanta motorului. Iata mai jos cateva dintre principalele functii ale uleiurilor de motor, care maresc durata de viata a motorului si a componentelor acestuia

Lubrifierea si reducerea frecarii

Una dintre functiile cheie ale uleiului de motor este lubrifierea motorului. Motoarele au mai multe parti mobile, cum ar fi roti dintate, rulmenti, pistoane si altele. Uleiul lubrifiaza componentele in miscare ale motorului pentru a reduce rezistenta inutila.
De asemenea, este important pentru minimizarea frecarii, deoarece componentele motorului se freaca unele de altele. Desi frecarea este necesara pentru miscare, uleiul de motor reduce rata de uzura a componentelor motorului. Utilizarea uleiurilor de motor de inalta calitate reduce frecventa si costul reparatiilor majore.

Protectia fata de coroziune

Uleiurile de motor protejeaza componentele motorului de oxidare, ce duce la forme de coroziune, precum rugina. Oxidarea este foarte probabila atunci cand oxigenul intra in contact cu anumite metale la temperaturi ridicate.
Motoarele de camioane functioneaza constant la temperaturi ridicate. Ca atare, prevenirea contactului cu oxigenul este cea mai buna modalitate de a preveni oxidarea. Uleiurile acopera toate componentele metalice ale motorului cu un strat protector, pentru a preveni expunerea lor la oxigen.

Curatarea motorului

Functionarea motorului si arderea combustibilului genereaza mai multe deseuri. Acestea includ fragmente de metal si alte substante chimice ce pot accelera uzura componentelor motorului. Uleiurile capteaza aceste deseuri in suspensie si le impiedica sa circule in motor, fara ca in ulei sa ramana reziduuri, care sunt eliminate atunci cand uleiul trece prin filtrele de ulei ale camionului.

Specificatiile uleiului de motor pentru camioane

Alegerea uleiului de motor potrivit pentru camion poate fi cruciala. Inainte de a face o alegere, ar trebui sa tii cont de specificatiile uleiului, de cantitatea redusa de cenusa, de capacitatea baii de ulei, de intervalele de schimb, de prelevarea de probe de ulei si de consumul de ulei, pentru a asigura cea mai buna performanta pentru motorul camionului.
Fiecare dintre acesti factori trebuie luati in considerare individual, pentru a face cea mai buna alegere.
Este important sa analizezi ce tip de ulei este potrivit pentru fiecare aplicatie, pentru ca utilizarea corespunzatoare poate imbunatati eficienta si poate reduce costurile de intretinere.

Tipuri de ulei de motor pentru camioane

Atunci cand alegi uleiul de motor de camion adecvat pentru vehiculul tau, exista o serie intreaga de optiuni, fiecare cu propriile sale beneficii.
Uleiurile minerale conventionale ofera protectie pentru utilizarea generala on-road si off-road, uleiurile hibride pot face fata unor medii cu un grad mai ridicat de stres, ca si uleiurile low-SAPS, ce reduc emisiile si contribuie la protejarea sistemelor de post-tratare.

Uleiurile low-SAPS – continut redus de cenusa sulfatata, fosfor si sulf

Uleiurile Low-SAPS sunt concepute pentru a oferi performante superioare, eficienta imbunatatita a combustibilului si protectie sporita a motorului. Ele previn acumularea de depuneri daunatoare, ceea ce poate duce la emisii reduse, performante imbunatatite si prelungirea duratei de viata a motorului.
Este foarte important sa alegi un ulei low-SAPS adecvat, tinand cont de specificatiile uleiului, de capacitatea baii de ulei, de intervalul de schimb si de consumul de ulei. Te vei asigura astfel ca folosesti produsul cel mai potrivit, ce raspunde cerintelor vehiculelor moderne si celor mai vechi si ca protejezi componentele fabricate din metale, cum ar fi aluminiul, fara a compromite protectia generala a motorului.

Capacitatea baii de ulei – de cat ulei ai nevoie?

Capacitatea baii de ulei este si ea un factor important de care trebuie sa tii cont cand alegi uleiul potrivit pentru vehiculul tau. In conditii normale, motoarele pentru camioane pot necesita intre 10 si 20 de litri de ulei, in functie de model. Prin urmare, este important sa intelegi capacitatea exacta a baii de ulei, pentru a te asigura ca ai suficient ulei incat sa iti mentii motorul complet lubrifiat si sa il ajuti sa functioneze fara probleme in timp.

Intervalul de schimb – cat de des trebuie sa schimbi uleiul pentru camion?

Este foarte important sa tii cont de recomandarile producatorului cu privire la intervalul de schimb al uleiului de motor, astfel incat sa poti asigura performanta optima a vehiculului tau. Diversele dispozitive si stiluri de condus pot impune cerinte diferite pentru motorul tau, astfel ca monitorizarea lor este esentiala. Verificand in mod regulat nivelul uleiului si luand mereu mostre de ulei, poti urmari cat de bine functioneaza si, daca este necesar, poti ajusta intervalul de schimb.

Mostrele de ulei – verificarea periodica a starii uleiului

Prelevarea regulata de probe de ulei este esentiala pentru sanatatea motorului camionului tau. Este esential sa faci din cand in cand o analiza a uleiului, pentru a te asigura ca mentii performanta si longevitatea vehiculului. Un test de ulei iti permite sa ii evaluezi starea, astfel incat sa poti ajusta sau modifica formula uleiului daca este necesar, dar si sa extinzi intervalul de schimb daca este posibil.
Testarea uleiului iti permite, de asemenea, sa identifici orice urma de metale uzate sau contaminanti din mediu care au patruns in motor si sa identifici potentialele probleme iminente, inainte ca acestea sa te duca la reparatii costisitoare.

Ce este ratingul SAE?

Societatea Inginerilor Auto (SAE) a dezvoltat o metoda universala de clasificare a tipurilor de ulei de motor. Acest sistem foloseste un cod numeric pentru a clasifica uleiurile de motor pe baza parametrilor de vascozitate.
Vascozitatea fluidelor se modifica in functie de temperatura acestora. Cand sunt incalzite, uleiurile tind sa devina mai subtiri si sa aiba o vascozitate mai mica.
SAE a folosit initial uleiuri mono-grad ce tineau cont doar de temperatura de functionare a camionului. Aceste uleiuri au fost optimizate pentru functionare la 100 de grade Celsius.
Insa uleiurile erau prea groase pentru a porni motorul pe vreme rece, cum ar fi dimineata devreme sau in timpul iernii. Ca atare, au fost dezvoltati aditivi pentru a dilua uleiurile pe vreme rece.
A aparut astfel noul sistem de evaluare SAE multi-grad, care a inclus doua numere: de pilda „SAE 15W-40”, unde „W” inseamna iarna. Ordinea numerica inseamna acum ca uleiul de motor SAE 15W-40 are caracteristicile uleiului SAE 15 cand este rece si ale uleiului SAE 40 cand functioneaza la 100 de grade.

Concluzie

Alegerea uleiului de motor ideal pentru camion este vitala pentru a te asigura ca vehiculul tau functioneaza la nivelul optim, evitand in acelasi timp probleme si costuri inutile. Atunci cand decizi ce ulei sa utilizezi, este esential sa fii constient de diferitele specificatii de ulei disponibile si ce tipuri sunt cele mai potrivite pentru marca si modelul vehiculului tau.
In plus, nu uita sa alegi intotdeauna uleiuri Low-SAPS pentru a reduce emisiile motorului si pentru a respecta legislatia in vigoare.
De asemenea, este important sa intelegi capacitatea baii de ulei, astfel incat sa stii de cat ulei are nevoie motorul masinii tale. In final, stabileste un program bun pentru schimburile de ulei, astfel incat sa poti asigura intretinerea regulata a uleiului de motor si asigura-te ca faci periodic probe de ulei, pentru a sti cat de bine functioneaza motorul tau.

Sursa foto: Freepik.com

Foto: freepik