Compania Purer Clean Air, din domeniul calitatii aerului, sustine apelul pentru introducerea unui act normativ intitulat „Legea Ella”, avand ca scop contributia la imbunatatirea sanatatii populatiei din Marea Britanie si protejarea persoanelor care sufera de diverse afectiuni, asa cum este si astmul.

Calitatea aerului a fost considerata a avea un rol fundamental in moartea Ellei Adoo-Kissi-Debrah, fetita in varsta de noua ani care si-a pierdut viata in decembrie anul trecut in Marea Britanie. Desi este pentru prima data cand calitatea aerului a fost confirmata ca fiind o cauza a decesului, se crede ca aceasta este una dintre cauzele de deces a 40.000 de oameni in Marea Britanie, in fiecare an.

Raymond McGurk, fondatorul Purer Clean Air – o companie care dezvolta tehnologii de curatare a aerului pentru a elimina din locuinte si din companii coronavirusul, dioxidul de azot si alti poluanti – doreste ca legea sa se schimbe cat mai curand posibil.
Aceasta este o problema reala de ani de zile. Uitati-va la situatia Londrei: in ultimii ani, a incalcat limita legala anuala de poluare a aerului chiar inainte de sfarsitul lunii ianuarie a fiecarui an! Uitati-va la Scotia, unde aproximativ 200.000 de case sunt afectate de mucegai sau de umezeala, care contribuie la afectiunile respiratorii! Nu putem continua asa si este condamnabil faptul ca a fost nevoie de o moarte pentru a creste presiunea asupra autoritatilor”, spune McGurk.

„Una din cinci persoane din Marea Britanie are deja afectiuni pre-existente care se pot acutiza in conditii de poluare. Trebuie sa facem mai mult pentru a ajuta acesti oameni. Adoptarea unor recomandari si reguli mai puternice, cum ar fi sugestiile din partea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ar fi un punct de pornire pentru orice forma a Legii Ella”.

Problema nu se refera doar la spatiile exterioare. Poluarea din spatiile interioare poate fi exact la fel de rea, din cauza gazelor toxice din exterior care patrund in case. Tot ce este in exterior ajunge si inauntru. Acesta este un aspect pe care il vom puncta in fata politicienilor pe care ii vom contacta, dar actiunile vin deja cu intarziere”, a mai spus el.
McGurk a mai adaugat ca perioada de izolare a agravat aceasta problema, in conditiile in care inca exista trafic, dar oamenii stau in cea mai mare parte in case, astfel ca sunt afectati de doua ori, de gazele exterioare si de particulele fine care patrund in case, dar si de acumularea de dioxid de carbon din locuinte.

Potrivit fondatorului Purer Clean Air, decizia ar putea crea un teren minat din punct de vedere juridic pentru locuintele sociale, pentru consilii si pentru proprietari.
Acest lucru are implicatii uriase pentru consilii, locuinte sociale, proprietari, constructori si administratori de cladiri, deoarece chiriasii si locatarii vor creste presiunea in ceea ce priveste calitatea aerului. Acestia vor trebui sa monitorizeze calitatea aerului atat in interior cat si in exterior” a explicat McGurk.

Problema nu va disparea. Oamenii mai tineri cer deja proprietarilor informatii despre calitatea aerului. Situatia nu este cu nimic diferita de ceea ce se intampla in urma cu zece ani, atunci cand oamenii au inceput sa puna intrebari despre costurile energetice ale unei case. McGurk estimeaza ca demersul va avea, de asemenea, implicatii reale atat pentru piata de cumparare, cat si pentru piata inchirierilor.

Sursa: https://www.scottishhousingnews.com/article/air-pollution-will-be-a-huge-issue-for-property-owners-social-housing-and-others

Foto: freepik