Ce este gazul natural?

Gazul natural este un amestec natural de gaze, in mod special metan. El se formeaza atunci cand straturile de materie vegetala si animala aflate in descompunere sunt expuse la caldura si presiuna intensa sub suprafata pamantului de-a lungul a milioane de ani.

Unde se gaseste gazul natural?

Gazul natural se gaseste in formatiuni stancoase, uneori singur, alteori alaturi de petrol. Unele depozite sunt relativ usor de extras, in timp ce altele se afla la adancimi de kilometri sub nivelul solului.

Cum este produs gazul natural?

Gazul natural se gaseste adesea in rezervoare uriase numite bazine de sedimentare. Pentru a avea acces la aceste rezervoare, se foreaza in piatra, pentru a permite gazului sa iasa la suprafata si sa fie colectat. Gazul natural este cel mai adesea extras prin forare verticala.

Ce este gazul de sist si gazul etans?

Gazele de sist sunt gaze naturale prinse intre formatiuni de piatra de sist. Piatra este impermeabila, ceea ce inseamna ca lichidele nu pot trece prin ele, ceea ce face ca gazul sa fie mai usor de extras. Gazul etans (tight gas) este un gaz natural captiv in porii pietrelor, de 20.000 de ori mai ingusti decat firul de par uman. Pentru a extrage acest tip de gaz este necesara o tehnica speciala, cunoscuta sub denumirea de fracturare hidraulica.

Ce este fracturarea hidraulica sau “fracking”?

Pentru a sparge piatra si a elibera gazul natural se foloseste o tehnica ce poarta numele de fracturare hidraulica. Aceasta tehnica implica pomparea la presiune mare a fluidelor in putul de foraj. Fluidele sunt compuse in proportie de 99% din nisip si apa, avand si 1% substante chimice adaugate, astfel incat sa ajute gazul sa curga mai liber. Fracturarea hidraulica are loc in general la o adancime de 1 km sau mai mult sub nivelul rezervelor de apa potabila. In plus, metoda include introducerea in puturi a barierelor de beton si de otel, care au rolul de a impiedica accesul in rezerva locala de apa potabila a lichidelor de foraj sau de fracturare hidraulica.

Cum este transportat gazul natural?

Gazul natural poate fi transportat prin intermediul conductei sau pe vas, acolo unde este necesar. Prin folosirea conductelor, gazul poate fi transportat cu o mai mare eficienta a costurilor pe distante lungi, ca parte a unei retele integrate de transport a gazului.
Lungimea totala a conductelor de gaze naturale din intreaga lume, puse cap la cap, ar ajunge pana la Luna si inapoi de 8 ori.
Cand conductele de gaz nu pot ajunge la consumatori intr-un mod eficient din punct de vedere al costurilor, gazul natural poate fi racit si transformat in lichid, micsorandu-si volumul pentru a fi transportat pe vas, pana acolo unde el este necesar.

Pentru ce se foloseste gazul natural?

Gazele naturale reprezinta una dintre putinele resurse energetice ce pot fi folosite in toate sectoarele economiei globale.
Astfel, gazul natural este folosit pentru a genera electricitate, pentru a furniza caldura pentru procesele industriale energetice, pentru a incalzi case si pentru a alimenta transportul oamenilor si bunurilor.

Tehnologia gas-to-liquids (GTL) a celor de la Shell transforma gazul natural in produse lichide de calitate inalta, care altfel ar fi facute din titei. Aceste produse includ carburanti pentru transport, uleiuri de motor si ingrediente pentru necesitatile vietii de zi cu zi, precum produse plastice, detergenti si cosmetice.

De ce nu putem inlocui gazul natural cu surse regenerabile?

In ciuda rolului semnificativ al surselor regenerabile de energie, ele nu pot furniza toata energia de care lumea actual are nevoie. Sursele regenerabile sunt utile in primul rand pentru electricitate, care nu reprezinta, insa, decat 18% din cererea globala de energie. Pentru ca sursele regenerabile sa aiba un impact mai mare, electricitatea ar trebui sa joace un rol mai mare in sectoare cheie ale economiei.

Gazul natural poate contribui la sustinerea resurselor regenerabile, pentru ca el poate compensa rapid golurile de furnizare de energie solara sau eoliana si poate raspunde rapid unei cresteri bruste a cererii. Gazul natural este un partener bun pentru energia hidroelectrica, oferind resurse sigure de electricitate, acolo unde precipitatiile sunt in cantitati reduse.

Gazul natural este sigur?

Gazul natural este in mod natural incolor, inodor si insipid. Unele tari cer adaugarea unui miros anume in gazul natural, astfel incat o eventuala scurgere de gaze sa poata fi detectata.
Companiile detinatoare de conducte fac pasi importanti pentru a ne asigura ca sanatatea, siguranta si problemele de mediu sunt rezolvate din stadiile de planificare, constructie si in fazele operationale. Astfel, angajatii acestor companii actioneaza in sensul prevenirii scurgerilor de gaze prin evaluarea, inspectia si intretinerea conductelor.

Cand gazul este racit pentru a fi transportat pe distante lungi, el se transforma intr-un lichid limpede, fara culoare si non-toxic. In stare lichida, gazul natural lichefiat (LNG) nu este exploziv si nu poate arde. Rezervoarele de LNG sunt facute special cu carcase duble, in asa fel incat sistemele cargo sa fie protejate de probleme sau scurgeri.

Care este impactul gazului natural asupra mediului?

Gazul natural este hidrocarbura cu cea mai curata ardere. Astfel, el emite cu 45 – 55% mai putine emisii de gaze cu efect de sera decat carbunele atunci cand este utilizat pentru a genera electricitate, potrivit datelor IEA. In comparatie cu uzinele alimentate cu carbune, uzinele moderne cu gaze naturale emit mai putin de 10% dintre agentii de poluare.

Metanul este daunator pentru mediu?

Metanul este un gaz cu efect de sera foarte puternic. Atunci cand este eliberat in atmosfera el are un impact mult mai mare asupra incalzirii globale decat dioxidul de carbon. Gazul natural consta in mod special in metan.

Iata de ce eforturile de a gasi o rezolvare pentru problema incalzirii globale solicita industriei sa reduca emisiile de metan – atat deliberate cat si neintentionate – de la productie pana la consumatorul final. Este important ca industria gazelor sa continue sa monitorizeze si sa reduca emisiile de metan, incluzand aici si o implementare la scara mai mare a detectarii scurgerilor si programe de reparatii care utilizeaza camere cu infrarosu.

Sursa: https://www.shell.com/energy-and-innovation/natural-gas/natural-gas-the-facts.html

Foto: freepik