Fortele Aeriene Americane incearca sa determine daca intr-o buna zi energia solara din spatiu ar putea fi colectata si adusa pe Pamant, informeaza publicatia militara americana “Stars and Stripes”.
Proiectul de Demonstratii si Cercetare Progresiva a Energiei Solare Spatiale este un parteneriat in valoare de 100 de milioane de dolari intre Fortele Aeriene Americane si contractorul militar Northrop Grumman. Ideea proiectului este aceea de a reduce nevoia trimiterii de convoaie armate pline de combustibil pentru alimentarea avanposturilor militare izolate – si poate chiar furnizarea de energie pentru civilii din zonele izolate.
“Pentru a ne asigura ca misiunea Ministerului Apararii este un succes, trebuie sa avem energia necesara in locul potrivit, la momentul potrivit” spune Eric Felt, director al Laboratorului de Cercetare al Fortelor Aeriene din cadrul Directiei pentru Vehicule Spatiale din Albuquerque, citat de Stars and Stripes. “Energia este un factor strategic, dar si un punct vulnerabil potential pentru natiunea noastra si pentru Ministerul Apararii”.

Lungul drum din Spatiu catre Pamant

Proiectul presupune ca o constelatie de panouri solare montate pe un satelit cu o suprafata de doua ori mai mare decat un teren de fotbal, ar colecta energia solara, ar transforma-o in unde radio si ar trimite-o catre Pamant. Desigur, e mult mai usor de spus decat de facut! Planul este unul ambitios, dar trebuie sa fie si demonstrat in lumea reala.
“Elaboram in acest moment diverse demonstratii care sa ne ajute sa dezvoltam tehnologia necesara pentru acest prototip la scara mare”, spune inginerul de sistem Rachel Delaney pentru Stars and Stripes. Potrivit acesteia, energia solara spatiala are o serie intreaga de avantaje esentiale, printre care si acela ca furnizeaza de pana la 8 ori mai multa energie decat cea obtinuta cu ajutorul sistemelor de pe pamant, dar si avantajul extrem de important ca “nu tine cont de latitudine, si nici de momentul zilei”.
Cel mai eficient loc din care poate fi captata energia solara este spatiul. Potrivit Departamentului American pentru Energie, atmosfera Pamantului reflecta aproximativ 30% din energie inapoi in spatiu.
Pozitionati in mod adecvat, satelitii pentru energie solara ar putea fi expusi complet luminii Soarelui, generand niveluri optime de electricitate, dat fiind ca in spatiu este amiaza 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamana!
Problema principala cu panourile solare instalate in spatiu este trimiterea electricitatii pe Pamant. Cum desfasurarea de cabluri din spatiu pana pe Pamant nu este o solutie practica, Aviatia Americana si-a propus sa cerceteze posibilitatea transformarii electricitatii intr-un suport care sa poata fi transmis fara cabluri – in acest caz unde radio. Satelitii ar fi conectati la statii de primire de pe Pamant, care ar intercepta aceste semnale, le-ar transforma din nou in electricitate si le-ar utiliza!
In acest moment, in zonele de conflict din intreaga lume, armata americana este nevoita sa transporte combustibil diesel cu ajutorul convoaielor, astfel incat sa alimenteze generatoarele ce deservesc punctele militare izolate. Aceste convoaie – constand in cisternele pentru combustibil si escortele lor – sunt expuse atacurilor dispozitivelor explozibile improvizate, ambuscadelor si altor forme de atac ale inamicilor. Un sistem ca cel de mai sus ar permite ca energia sa fie trimisa direct avanpostului militar, eliminand astfel riscul ca trupele sa fie expuse actiunilor inamice.

Foto: freepik